Κίνα: Πρωτοφανής αμμοθύελλα ακυρώνει πτήσεις, κλείνει τις συγκοινωνίες στο Πεκίνο

Κίνα: Πρωτοφανής αμμοθύελλα ακυρώνει πτήσεις, κλείνει τις συγκοινωνίες στο Πεκίνο

Οι 22 εκατομμύρια κάτοικοι του Πεκίνου κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους το Σάββατο, καθώς ισχυροί άνεμοι και αμμοθύελλα σαρώνουν τη βόρεια Κίνα. Οι άνεμοι έριξαν δέντρα, διέκοψαν τις μετακινήσεις και τα σπορ και προκάλεσαν αμμοθύελλες σε ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με τους NYT.

Οι άνεμοι, οι οποίοι στο Πεκίνο έφτασαν τα 162 χιλιόμετρα μίλια την ώρα το απόγευμα του Σαββάτου τοπική ώρα, προήλθαν από μια πολική δίνη στη Μογγολία και έστειλαν τις θερμοκρασίες στα τάρταρα, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ορατότητα είναι περίπου στα 500 μέτρα και κατά τόπους λιγότερο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο μέχρι και για αμμοθύελλες με χαλάζι, την ώρα που το φαινόμενο ενδέχεται να φτάσει μέχρι το Χονγκ Κονγκ στη νότια Κίνα!

Γενναίος κινέζος οδοκαθαριστής επί το έργον.

Οι άνεμοι και οι βροχές άρχισαν να πλήττουν την περιοχή την Παρασκευή. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, περισσότερα από 800 δέντρα είχαν ανατραπεί και σχεδόν 7.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί στο Πεκίνο, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το πρωί του Σαββάτου, καταιγίδες σκόνης στροβιλίστηκαν στα βόρεια της χώρας, μεταξύ άλλων και στο Πεκίνο, ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας China Central Television.

«Δεν βγήκα έξω, εκτιμώ τη ζωή μου», λέει φοιτήτρια

H Γιανγκ Μπόμπο, μεταπτυχιακή φοιτήτρια που σπουδάζει οικονομικά στο Πεκίνο, δήλωσε ότι το βράδυ της Παρασκευής η θύελλα «θρηνούσε σαν φαντάσματα και ούρλιαζε σαν λύκος». Ο άνεμος απομάκρυνε μια γυάλινη πόρτα στη σχολή της, είπε, στέλνοντάς την να πέσει στο έδαφος.

«Δεν βγήκα έξω χθες το βράδυ, καθώς εκτιμώ τη ζωή μου», δήλωσε η κ. Γιανγκ μέσω γραπτών μηνυμάτων το Σάββατο.

Οι άνεμοι τράνταξαν παράθυρα στο Πεκίνο και προκάλεσαν ζημιές σε στύλους ηλεκτρισμού και παράθυρα στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας, σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκαν στο Weibo, μια κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πάνω βίντεο από τη Γουχάν, δείχνει πως το φαινόμενο είχε παρουσία σε μεγάλο μέρος της Κίνας. Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε και πάλι αμμοθύελλες από την Μογγολία, χωρίς όμως τους ισχυρούς ανέμους.

Αμμοθύελλες, ισχυροί άνεμοι ακυρώνουν εκατοντάδες πτήσεις και κλείνουν πάρκα

Οι ισχυροί άνεμοι και η απειλή αμμοθύελλας το Σάββατο ώθησαν το Πεκίνο να ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις και να κλείσει δημόσια πάρκα, καθώς οι ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι έκοψαν εκατοντάδες δέντρα, συνέθλιψαν αυτοκίνητα και προκάλεσαν ζημιές σε παλαιότερα σπίτια σε όλη την πρωτεύουσα της Κίνας.

Τα δύο τεράστια διεθνή αεροδρόμια του Πεκίνου, το Beijing Capital και το Daxing, ακύρωσαν 693 πτήσεις μέχρι τις 2 μ.μ. τοπική ώρα, με προειδοποιήσεις για πιο βίαια καιρικά φαινόμενα στο πέρασμά τους, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας και κατά μήκος των παράκτιων περιοχών.

Περισσότερες πτήσεις και τρένα ακυρώθηκαν σε άλλα μέρη της Κίνας. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας καταγράφηκαν οι ισχυρότεροι άνεμοι των τελευταίων 75 και πλέον ετών, με ταχύτητα έως και 148 χλμ/ώρα.

Ακύρωση πτήσεων από την αμμοθύελλα, χωρίς συγκοινωνίες το Πεκίνο

Οι αρχές της πόλης του Πεκίνου συμβούλευσαν τους κατοίκους να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια και ανέβαλαν ποδοσφαιρικούς αγώνες που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο.

Οι αξιωματούχοι των μεταφορών της πόλης ανέστειλαν τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ σε εθνικό επίπεδο χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν το Σάββατο.

Τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Απαγορευμένη Πόλη, το Θερινό Παλάτι και ένα δημοφιλές τμήμα του Σινικού Τείχους, έκλεισαν. Ένας μαραθώνιος που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή στο Πεκίνο αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Με κόκκινο είναι οι πόλεις που πλήττει η αμμοθύελλα που κινείται νοτιότερα.

Οι αμμοθύελλες και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο

Οι ισχυροί άνεμοι και οι αμμοθύελλες δημιουργούνται στον ξηρό βορρά της Κίνας, όπου οι έρημοι Γκόμπι και Τακλαμακάν περιβάλλονται από λιβάδια, βουνά και δάση.

Η Κίνα δίνει εδώ και δεκαετίες μάχη για να μειώσει τις επιπτώσεις των αμμοθύελλας, ιδίως στο Πεκίνο, το οποίο βρίσκεται στην άκρη μιας άνυδρης περιοχής και όπου οι καταιγίδες αυτές μπορούν να μειώσουν την ορατότητα σχεδόν στο μηδέν, να στείλουν άμμο στα κτίρια και τα ρούχα και να προκαλέσουν σοβαρή δυσφορία στα μάτια, τη μύτη και τα αυτιά.

Αμμοθύελλα του 2022 στην Κίνα.

Το 2021, μια αμμοθύελλα – που θεωρείται η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας που έπληξε το Πεκίνο – έκανε τον ουρανό κίτρινο.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ