Μια εβδομάδα «πέραν των προσδοκιών»

Μια εβδομάδα «πέραν των προσδοκιών»

Οχι μόνο επιτυχημένο, αλλά σε πολλά των ζητημάτων και πέραν των προσδοκιών της Λευκωσίας, όπως χαρακτηριστικά μας ελέχθη, ήταν το διάρκειας μίας εβδομάδας ταξίδι του προέδρου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις δηλώσεις που έγιναν από τους συνομιλητές του εκεί.

Το ταξίδι είχε τρεις βασικούς άξονες, τόσοι όσοι και οι σταθμοί του: πρώτον τα της ενέργειας, δεύτερον την προσέλκυση με την παροχή ελκυστικών κινήτρων εταιρειών τεχνολογίας και νεοφυών επιχειρήσεων στο νησί και τρίτον, δεδομένων και των εξαιρετικών πλέον οικονομικών δεικτών της Κύπρου, την κάθοδο μεγάλων επενδυτικών ταμείων από τις ΗΠΑ.

Το τελευταίο ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια εξαιρετικά δύσκολο λόγω της εμπλοκής του ονόματος της Κύπρου σε διάφορες υποθέσεις αλλά όπως ανώτερη κυβερνητική πηγή επεσήμανε στα «ΝΕΑ», η απόφαση Χριστοδουλίδη να δώσει προ διετίας πρόσβαση χωρίς όρους στο FBI και η εξαιρετική συνεργασία που ακολούθησε «καθάρισε», άλλωστε είναι και επισήμως διατυπωμένο από την Ουάσιγκτον, το όνομα της Κύπρου και έφερε ένα εντυπωσιακό ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία εκεί για επαφές με τον κύπριο πρόεδρο ο οποίος προσεκλήθη και συμμετείχε σε μεγάλο συνέδριο του είδους στη Νέα Υόρκη.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

ΣΧΕΣΗ – ΚΛΕΙΔΙ. Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ ήταν με την ηγεσία της πανίσχυρης AIPAC της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων ή πιο απλά του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, η οποία τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στη Νέα Υόρκη και είχε συνομιλίες επί σειράς θεμάτων μαζί του. Αυτό είναι τόσο σημαντικό καθώς και στους τρεις άξονες του ταξιδιού, η στρατηγική σχέση που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια η Κύπρος με ΗΠΑ και Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα αποφέρει επενδύσεις τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό με το εβραϊκό κράτος.

Ειδικά στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων (τα startups) το Ισραήλ είναι δεύτερο παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ κι αυτό παρέχει τη δυνατότητα στην Κύπρο να αναπτύσσει projects και να προσελκύει επενδύσεις τα οποία συνδέονται ή θέλουν να συνεργαστούν και με το εκεί οικοσύστημα. Δεν είναι τυχαίο που μια από τις πολλές εξαγγελίες που έγιναν στο ταξίδι ήταν η κάθοδος στο νησί της PlugAndPlay, μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες καινοτομίας και επιταχυντές startups παγκοσμίως. Συναντήσεις υπήρξαν και με τις ηγεσίες της Google, της Oracle και άλλων κολοσσών του είδους. Η Κύπρος ως η εγγύτερη στη Μέση Ανατολή χώρα της ΕΕ προσφέρει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά όπως και ένα ασφαλές και σταθερό πεδίο για συνεργασία με το Ισραήλ σε επενδυτές οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επενδύσουν κατευθείαν.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Βεβαίως ο πιο «άμεσα» κρίσιμος τομέας είναι αυτός της ενέργειας. Ο κύπριος πρόεδρος είδε τη Chevron και εκεί επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι ο αμερικανικός κολοσσός θα αρχίσει το καλοκαίρι τις εργασίες για τη σύνδεση του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη με την Αίγυπτο. Με την EXXON η οποία ήδη δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε και θέματα συνεργειών των ενεργειακών εταιρειών για ταχύτερη εξόρυξη του κυπριακού φυσικού αερίου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ. Σε ερώτηση των ΝΕΩΝ εάν ετέθη το ζήτημα του GSI, του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ανώτερη κυβερνητική πηγή απέφυγε να σχολιάσει λέγοντας πως το ζήτημα αυτό τυγχάνει διαχείρισης στο παρόν στάδιο από την Αθήνα και η Κύπρος εμπιστεύεται απόλυτα την ελληνική κυβέρνηση. Αναμένουμε τις εξελίξεις, είπε, σημειώνοντας πως η παρέμβαση της Γαλλίας και ειδικά η άφιξη της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle στην Ελλάδα, οι κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για έκδοση Navtex στέλνουν, όπως είπε, τα σωστά μηνύματα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ