Η περιοχή πλησίον της Σαγράδα Φαμίλια, ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη σχεδιασμένη από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο αριθμός των τουριστών εκτοξεύεται στα ύψη, μοιάζει με κόλαση: άτομα με selfie sticks προχωρούν αποσβολωμένα θέλοντας να τραβήξουν το καλύτερο δυνατό πλάνο του αξιοθέατου, influencers και content creators καταλαμβάνουν κάθε πεζούλι έξω από την εκκλησία ενώ ποζάρουν και τέλος, οι κάτοικοι κοιτούν απορημένοι (και δικαίως λίγο νευριασμένοι) την πόλη τους να βυθίζεται στο έλεος της μανίας των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μιας μερίδας επισκεπτών που αγνοούν επειδικτικά τους άτυπους κανόνες των ντόπιων.
Αφού πέρυσι, η Βαρκελώνη αναγκάστηκε να απαγορεύσει στους απερίσκεπτους τουρίστες να βγάζουν σέλφι και βίντεο στις κινούμενες κυλιόμενες σκάλες κοντά στο ισπανικό αξιοθέατο καθώς βγαίνουν από το μετρό -μια τάση που ξεκίνησε στο TikTok- για λόγους ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας περιουσίας, τώρα επανέρχεται με ένα νέο κανονισμό: αν θέλετε να βγάλετε selfie στην Σαγράδα Φαμίλια, θα πρέπει να μεταβείτε σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί το χάος.
Το νέο έργο
Οι ντόπιοι επικρίνουν συχνά-πυκνά τα πλήθη που εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών γύρω από τον θρησκευτικό χώρο, και τώρα, οι αρχές αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί μια για πάντα η συμφόρηση.
Σύμφωνα με το Euronews, το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μια ειδική ζώνη δίπλα στη Σαγράδα Φαμίλια -η οποία αποτελεί πόλος έλξης τουλάχιστον 4,7 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως- προκειμένου οι επισκέπτες να μπορούν να φωτογραφίζονται πριν εισέλθουν στην εκκλησία χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στη περιοχή.
«Το νέο έργο συμβάλλει στην επίλυση [ενός προβλήματος] που σχδετίζεται με την χρήση ενός χώρου, όπου είναι δύσκολο να συμφιλιωθούν οι ανάγκες μεταξύ των επισκεπτών του ναού και της γειτονιάς», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε δελτίο τύπου.
Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2026, ώστε να συμπέσει με την επέτειο από τα εκατό χρόνια του θανάτου του σπουδαίου Άντόνι Γκαουντί, με το έργο να εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 2,7 εκατομμύρια ευρώ.
Τουρισμός: ανοιχτή πληγή;
Από το 2028, η Βαρκελώνη, η οποία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον μαζικό τουρισμό καθώς φιλοξενεί περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων σε τουρίστες και θα περιορίσει τις αποβιβάσεις κρουαζιερόπλοιων – μια απόφαση που ο δήμαρχος της πόλης Ζάουμε Κολμπόνι, στήριξε στο επιχείρημα ότι η Βαρκελώνη κινδυνέυει να αγγίξει τα όρια του «θεματικού πάρκο» χωρίς μόνιμους κατοίκους.
Το περασμένο καλοκαίρι, αντι-τουριστικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλη την Βαρκελώνη, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή τους η αλματώδης αύξηση ου αριθμού των τουριστών στη πόλη τους. Εξοργισμένοι από την κυβέρνηση η οποία αγνοούσε τις εκκλήσεις τους για διαχείρηση της κοσμοσυρροής, οι ντόπιοι διοργάνωσαν πορείες, ψέκασαν με νεροπίστολο τουρίστες, και γέμισαν την πόλη με γκράφιτι «Tourist go home».
Δηλαδή; «Τουρίστες στα σπίτια σας!».
*Mε πληροφορίες από: Euronews | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Τουρίστες βγάζουν selfie δίπλα σε μια πινακίδα στη Σαγράδα Φαμίλια που προειδοποιεί για σοβαρή ξηρασία στη βορειοανατολική Ισπανία και καλεί τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν νερό λόγω των χαμηλών επιπέδων των δεξαμενών, ενώ η Καταλονία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στη Βαρκελώνη, Ισπανία, 27 Μαρτίου 2024. REUTERS/Nacho Doce
Πηγή: in.gr