Εμμεσες συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Ως θετικές και εποικοδομητικές αξιολογούν Ιράν και Ηνωμένες Πολιτείες τις μεταξύ τους συνομιλίες στο Ομάν, με το βλέμμα στην προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συνάντησή τους, στο πλαίσιο του διαλόγου που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Για την ώρα αναζητείται μια βάση διαπραγμάτευσης κι ενώ και οι δυο πλευρές μιλούν για πιθανότητες προόδου, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε μια διαμάχη που κρατά πάνω από δύο δεκαετίες. Το Ιράν αρνείται σταθερά ότι επιδιώκει απόκτηση πυρηνικών όπλων, αλλά οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ θεωρούν ότι προσπαθεί συγκαλυμμένα να αποκτήσει τα μέσα για την κατασκευή τους. Οι συνομιλίες του Σαββάτου ήταν έμμεσες και πραγματοποιήθηκαν με τη μεσολάβηση του Ομάν, όπως ήθελε το Ιράν, και όχι πρόσωπο με πρόσωπο, όπως είχε απαιτήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Κάθε αντιπροσωπεία είχε τη δική της ξεχωριστή αίθουσα και αντάλλασσαν μηνύματα μέσω του υπουργού Εξωτερικών του Ομάν.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί ανέφερε ότι υπήρξε μια σύντομη συνάντηση της ιρανικής αντιπροσωπείας με την αμερικανική αποστολή υπό τον Στίβεν Γουίτκοφ, με βάση το εθιμοτυπικό, πριν από την αποχώρηση των ομάδων.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επαναφέρει μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» κατά της Τεχεράνης,  αποχώρησε από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν που είχε συναφθεί με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις και στη συνέχεια επανέφερε κυρώσεις κατά της ισλαμικής δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, το Ιράν και οι συμμαχικές του ομάδες έχουν αποδυναμωθεί από τις στρατιωτικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών μέσα στο Ιράν, κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η Τεχεράνη προσήλθε στις συνομιλίες με επιφυλάξεις, αμφιβάλλοντας για την επίτευξη συμφωνίας και διατηρώντας δυσπιστία απέναντι στον Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως απειλήσει να πλήξει το Ιράν αν δεν σταματήσει το ταχέως αναπτυσσόμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ