ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Μπορεί τώρα τα όρια, οι προσκλήσεις και ο τρόπος συγκρότησης του «λαϊκού μετώπου» να συμφωνήθηκαν στη Νέα Αριστερά, όμως αυτή η κατάληξη δεν ήταν καθόλου δεδομένη – δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πόνταραν πως μετά το Σαββατοκύριακο το κόμμα θα είχε διασπαστεί: αν ο Χαρίτσης επέμενε στον αρχικό οδικό χάρτη και έχανε στην ψηφοφορία, τότε όλοι μπορούν να φανταστούν τη συνέχεια. Από την άλλη, με αυτόν συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών, που στηρίζουν αυτή τη στιγμή την ορατότητα του εγχειρήματος, το οποίο δημοσκοπικά δεν ξεκολλάει από το ένα. Τελικά, τα αποτελέσματα της καμπάνιας «η Αριστερά που ακούει», στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν οι διεργασίες με τις υπόλοιπες δυνάμεις, θα εκτιμηθεί τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Ποιο ήταν το βασικό πρόβλημα με την εισήγηση Χαρίτση; Η σεναριολογία που τη συνόδευε. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι υπήρξαν πολλοί συνομιλητές των βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ (από την ομάδα των πάλαι ποτέ «6+6») που ένιωσαν ότι γίνονται βιαστικά βήματα από τα προβεβλημένα μέλη της ΚΟ και οδηγούνται, χωρίς σαφές πλαίσιο, σε επιστροφή σε μια κομματική δομή που απέρριψαν. Βλέποντας την πορεία της συζήτησης, όταν το Σάββατο το απόγευμα ο Χαρίτσης πήρε και πάλι τον λόγο, έδωσε σχετικές διευκρινίσεις: δηλαδή, πως ο ίδιος ουδέποτε μίλησε για ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς ούτε για ενοποίηση κομμάτων – ακόμα και στην περίπτωση της όποιας κοινής εκλογικής καθόδου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Κάτι πρέπει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ, αυτό πια το καταλαβαίνουν όλοι. Δεν είναι λίγες οι εισηγήσεις προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για κινήσεις που μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – και οι περισσότερες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πρέπει να «ανοίξει το παιχνίδι», να συμπεριλάβει νέα πρόσωπα (και από την εσωκομματική αντιπολίτευση) στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Εισηγήσεις να πέσουν οι τόνοι, για το καλό του κόμματος, έχουν δεχτεί και από την άλλη πλευρά. Το θέμα είναι ότι αύριο έχουμε Μεγάλη Τρίτη και ψάλλεται το τροπάριο της Μπατζελή. Το οποίο αποκαλύπτει και τις προθέσεις όλων.

ΣΤΟ ΤΣΑΚ

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Κάπως έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ευκαιρία να αρχίσει να συζητάει (τουλάχιστον) για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα και επιστροφή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα μαθηματικά δεν λένε ψέματα και, με βάση τους υφιστάμενους συσχετισμούς (και εφόσον οι βουλευτές της ΝΕΑΡ το δέχονταν) η αλλαγή στη σειρά των ΚΟ ήταν δεδομένη. Αν κάποιος, δε, βλέπει αυτή την εξέλιξη με ανακούφιση, αυτοί είναι οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη -που κατέχουν αυτή τη στιγμή τον ρόλο του θεσμικού αντιπάλου της ΝΔ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη συμβολισμού. Και δεν είναι καιρός τώρα να τον χάσει.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ