Νέες οδηγίες αντιμετώπισης της μηνιγγίτιδας από τον ΠΟΥ

Νέες οδηγίες αντιμετώπισης της μηνιγγίτιδας από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε τις πρώτες παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα της μηνιγγίτιδας, με στόχο την ταχύτερη ανίχνευση, την έγκαιρη θεραπεία και τη βελτίωση της μακροχρόνιας φροντίδας για όσους έχουν πληγεί. Παρά τις αποτελεσματικές θεραπείες και τα εμβόλια κατά ορισμένων μορφών μηνιγγίτιδας, η νόσος παραμένει μια σημαντική απειλή για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα μέσα σε 24 ώρες. Πολλοί παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, με περίπου 2,5 εκατομμύρια περιστατικά να αναφέρονται παγκοσμίως το 2019. Από αυτά, τα 1,6 εκατομμύρια αφορούσαν βακτηριακή μηνιγγίτιδα και προκάλεσαν περίπου 240.000 θανάτους.

Περίπου το 20% των ατόμων που νοσούν από βακτηριακή μηνιγγίτιδα αναπτύσσουν μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως αναπηρίες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Η νόσος επιφέρει επίσης σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες.

«Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα σκοτώνει έναν στους έξι ανθρώπους που προσβάλλει και αφήνει πολλούς άλλους με διαρκείς προκλήσεις υγείας», δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Η εφαρμογή αυτών των νέων κατευθυντήριων οδηγιών θα βοηθήσει στη διάσωση ζωών, τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης φροντίδας και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας».

Ζώνη μηνιγγίτιδας

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, η επιβάρυνση παραμένει ιδιαίτερα υψηλή σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και σε περιοχές όπου σημειώνονται μεγάλες επιδημίες. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση εντοπίζεται σε μια περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, γνωστή ως «ζώνη μηνιγγίτιδας», η οποία διατρέχει υψηλό κίνδυνο επαναλαμβανόμενων επιδημιών μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας.

Η βελτίωση της κλινικής διαχείρισης της μηνιγγίτιδας είναι απαραίτητη για τη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας, την ελαχιστοποίηση των μακροχρόνιων επιπλοκών και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ατόμων και των κοινοτήτων που πλήττονται.

Οι νέες οδηγίες παρέχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες συστάσεις για τη διαχείριση παιδιών άνω του ενός μηνός, εφήβων και ενηλίκων με οξεία μηνιγγίτιδα που έχει αποκτηθεί στην κοινότητα.

Καλύπτουν όλα τα στάδια της κλινικής φροντίδας, όπως η διάγνωση, η αντιβιοτική θεραπεία, η υποστηρικτική αγωγή και η διαχείριση των μακροχρόνιων επιπτώσεων. Δεδομένων των ομοιοτήτων στην κλινική εικόνα, η διάγνωση και οι προσεγγίσεις θεραπείας αφορούν τόσο βακτηριακές όσο και ιογενείς μορφές.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν προσεγγίσεις για μη επιδημικές και επιδημικές συνθήκες, αντικαθιστώντας τις προηγούμενες οδηγίες του ΠΟΥ από το 2014 για την ανταπόκριση σε επιδημίες μηνιγγίτιδας.

Καθώς οι περιοχές με περιορισμένους πόρους φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της νόσου, οι οδηγίες έχουν αναπτυχθεί ειδικά για να προσφέρουν τεχνική καθοδήγηση κατάλληλη για εφαρμογή σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας σε μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των επειγόντων, των νοσηλευτικών και των εξωτερικών ιατρείων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, φορείς σχεδιασμού της υγείας, ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την υποστήριξη δράσεων εκπαίδευσης, ενίσχυσης δυναμικού και έρευνας.

Εξάλειψη της μηνιγγίτιδας έως το 2030

Οι οδηγίες συμβάλλουν στον ευρύτερο Παγκόσμιο Οδικό Χάρτη «Νικώντας τη Μηνιγγίτιδα έως το 2030», που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ το 2020. Στόχος του είναι:

  • Η εξάλειψη των επιδημιών βακτηριακής μηνιγγίτιδας.
  • Η μείωση των κρουσμάτων εμβολιαστικά προλαμβανόμενης βακτηριακής μηνιγγίτιδας κατά 50% και των θανάτων κατά 70%.
  • Η μείωση της αναπηρίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής μετά τη νόσο.

Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί συντονισμένη δράση σε πέντε βασικούς τομείς:

Διάγνωση και θεραπεία: Ταχύτερη ανίχνευση και βέλτιστη κλινική διαχείριση.

Πρόληψη και έλεγχος επιδημιών: Ανάπτυξη νέων, οικονομικά προσιτών εμβολίων, υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και βελτιωμένη ετοιμότητα και αντίδραση σε επιδημίες.

Επιτήρηση της νόσου: Ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης για καθοδήγηση των στρατηγικών πρόληψης και ελέγχου.

Φροντίδα και υποστήριξη: Έγκαιρη αναγνώριση και καλύτερη πρόσβαση σε φροντίδα και υποστήριξη για τις επιπτώσεις της μηνιγγίτιδας.

Υποστήριξη και συμμετοχή: Ενίσχυση της πολιτικής βούλησης και της ένταξης σε εθνικά σχέδια, βελτίωση της κατανόησης της νόσου από το κοινό και προώθηση του δικαιώματος στην πρόληψη, τη φροντίδα και τη μετα-νοσηλεία.

Με αυτές τις οδηγίες, ο ΠΟΥ προσφέρει στα κράτη ένα κρίσιμο εργαλείο για να καλύψουν τα κενά στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα της μηνιγγίτιδας, διασφαλίζοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι θα λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία και μακροπρόθεσμη υποστήριξη.

Εδώ αναλυτικά οι νέες κατευθυντήριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διαχείριση της μηνιγγίτιδας.

Διαβάστε επίσης 

Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα της θανάσιμης λοίμωξης – Η σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης

Μηνιγγίτιδα Β: Μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο σε λίγες ώρες; Τα SOS σημάδια

Μηνιγγίτιδα Β: Η αποτελεσματική κίνηση προστασίας παιδιών και εφήβων

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ