Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε το πρώτο βήμα προς την αγιοποίηση του Αντόνι Γκαουντί, του μοντερνιστή αρχιτέκτονα του ναού Σαγράδα Φαμίλια (Sagrada Familia) της Βαρκελώνης, (Templo Expiatorio de la Sagrada Familia -Εξαγνιστικός Ναός της Αγίας Οικογένειας είναι το πλήρες όνομα της -σ.σ. ) ανακοίνωσε τη Μεγάλη Δευτέρα το Βατικανό.
Ο Γκαουντί ήταν ένας θρησκευόμενος άνθρωπος που εργάστηκε για περισσότερα από 40 χρόνια για τη Sagrada Familia, τη μεγαλύτερη ημιτελή ρωμαιοκαθολική εκκλησία στον κόσμο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζονται οι «ηρωικές αρετές» του Γκαουντί, αναφέρει το Βατικανό σε ανακοίνωσή του.
Για να οσιοποιηθεί, το επόμενο βήμα στη διαδικασία για να γίνει άγιος, θα πρέπει να αποδοθεί ένα θαύμα στον Γκαουντί. Μετά από αυτό, θα χρειαζόταν ένα δεύτερο θαύμα για να ανακηρυχθεί άγιος.
Η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια ξεκίνησε το 1882, αλλά το έργο, γνωστό για τις πανύψηλες γοτθικές του κορυφές, παραμένει ημιτελές ακόμη και αφού ο Γκαουντί αφιέρωσε τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του αποκλειστικά στο έργο.
«Δεν υπάρχει λόγος να λυπάμαι που δεν μπορώ να τελειώσω την εκκλησία. Θα γεράσω, αλλά θα έρθουν άλλοι μετά από μένα. Αυτό που πρέπει πάντα να διατηρείται είναι το πνεύμα του έργου, αλλά η ζωή του πρέπει να εξαρτάται από τις γενιές στις οποίες παραδίδεται και με τις οποίες ζει και ενσαρκώνεται».
Αυτά είναι τα λόγια του πρωτοπόρου του Καταλανικού Μοντερνισμού, Αντόνι Γκαουντί.
Το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως το 2026, την εκατονταετηρίδα από τον θάνατο του Γκαουντί, τον οποίο το μέσο ενημέρωσης του Βατικανού, Vatican News, αποκάλεσε «αρχιτέκτονα του Θεού».
Ωστόσο η ημερομηνία αυτή ως στόχος, αναβλήθηκε επ’ αόριστον μετά την πανδημία COVID-19, η οποία μείωσε τα τουριστικά έσοδα που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής.
Ποιος είναι ο Αντόνι Γκαουντί
Ο Αντόνι Γκαουντί, γεννηθείς το 1852 στο Ρέους, σύμφωνα με ορισμένους βιογράφους, αν και άλλοι ισχυρίζονται ότι γεννήθηκε στο Ριουδόμς, ένα μικρό χωριό κοντά στο Ρέους, κατάφερε τα έργα του να αποτελούν ορόσημo για τους ντόπιους της Βαρκελώνης, μυριάδες τουρίστες να συρρέουν ώστε να τα θαυμάσουν, να προσπαθήσουν να τα αποκωδικοποιήσουν και να αντλήσουν έμπνευση σαν σφουγγάρια και φοιτητές αρχιτεκτονικής να καταφθάνουν για να μελετήσουν τη σύνθεση και τη μορφή τους.
Χαρακτηριστική είναι μια από τις τεχνικές του Γκαουντί ο οποίος χρησιμοποιούσε κομμάτια από κεραμικά πλακίδια για να διακοσμήσει και να χρωματίσει κάποια από τα έργα του. Σήμερα πολλά από τα διακοσμητικά αναμνηστικά που πωλούνται στη Βαρκελώνη χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή.
Στις 7 Ιουνίου 1926, καθώς πήγαινε να δει την κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια, κτυπήθηκε από διερχόμενο τραμ και απεβίωσε τρεις ημέρες αργότερα, στις 10 Ιουνίου.
Πηγή: in.gr