Με το πόδι πατημένο στο… γκάζι συνεχίζουν -προς στιγμήν τουλάχιστον- τις επενδύσεις οι εταιρείες real estate κόντρα στις αναταράξεις που προκαλούν στο διεθνές εμπόριο οι πολιτικές του νέου Αμερικανού προέδρου.
Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να σκανάρουν την ελληνική αγορά, αναζητώντας νέες ευκαιρίες εξαγορών που θα χτίσουν τη «δεξαμενή» της νέας γενιάς έργων από αστικές αναπλάσεις με μικτές χρήσεις γραφείων και κατοικιών μέχρι ξενοδοχεία και logistics centers.
Παράγοντες του κλάδου θεωρούν πως οι επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στα προϊόντα της ΕΕ -εφόσον τελικά επιβληθούν- θα φανούν μετά από μια περίοδο έξι μηνών και θα είναι κατά κύριο λόγο δευτερογενείς.
Δηλαδή θα είναι έμμεσες και θα προέλθουν είτε από την απόφαση εταιρειών να εγκαταλείψουν σχέδια μεγάλων επενδύσεων ή μετεγκατάστασης είτε από την έμμεση αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.
Οι δασμοί Τραμπ και οι επιπτώσεις στα ακίνητα
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του μετοχικού και διοικητικού ηγέτη της Trade Estates στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Ο κ. Βασίλης Φουρλής σχολιάζοντας τους δασμούς ανέφερε ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος και στον τομέα των κατασκευών και της προμήθειας πρώτων υλών. Και έφερε ως παράδειγμα τις ραφιέρες στα logistics centers που θα εγκαταστήσει στο κέντρο διανομής του ομίλου Inter IKEA.
Οι συγκεκριμένες κοστίζουν 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η τελική επιλογή προμηθευτή (εάν δηλαδή είναι από την Ελλάδα, την Ιταλία ή την Τουρκία) θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που εκπέμπεται είναι πως οι συνέπειες θα είναι ηπιότερες από την πανδημία αλλά και από την περίοδο της πολυετούς κρίσης που βίωσε η ελληνική οικονομία την προηγούμενη δεκαετία.
Το mega deal της Dimand με την Ελλάκτωρ
Πολύ πρόσφατα μάλιστα δυο σημαντικοί παίκτες της εγχώριας αγοράς ακινήτων, Dimand και Premia Properties ανακοίνωσαν ενώπιων αναλυτών και επενδυτών τη πρόθεσή τους να προχωρήσουν φιλόδοξα σχέδια για την επόμενη πενταετία.
Η Dimand μάλιστα, έκλεισε και ένα μεγάλο deal με την Ελλάκτωρ του ομίλου Reggeborgh για την εξαγορά δυο εμβληματικών project αναπλάσεων, το Κτήμα Καμπά στην Κάντζα και το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου, γνωστό και ως «το μικρό Ελληνικό».
Ο επικεφαλής της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος μιλώντας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ανέφερε πως έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τη δημιουργία ενός νέου κύκλου επενδύσεων με projects αξίας άνω του 1 δισ. Ευρώ (gross development value) για την περίοδο μετά το 2027.
Τα project Campas και Γούρνες («Μικρό Ελληνικό»)
Πρόκειται, όπως είπε, για πέντε διαφορετικά projects, τα οποία αφορούν αστικές αναπλάσεις με χρήσεις από γραφεία και κατοικίες μέχρι ξενοδοχεία και καταστήματα λιανικής και εστίασης.
Ήδη, με την απόκτηση των project Campas (αφορά στη μετατροπή του παλιού οινοποιείου σε χώρους γραφείων, εμπορίου, εστίασης και ίσως ένα μπουτίκ ξενοδοχείο) και των Γουρνών Ηρακλείου κάνει ένα διακριτό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού εκτιμάται πως αθροιστικά υπολογίζονται πως η αξία τους υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.
«Χτίζουμε τον καινούργιο κύκλο έργων. Φτιάχνουμε το προϊόν 2028 με 2031», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριόπουλος.
Αύξηση κεφαλαίων έως 40 εκατ. από την Premia
Σε επενδυτικό οίστρο βρίσκεται και η Premia Properties του ελληνοσουηδού επιχειρηματία, Ηλία Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνο Μαρκάζο υπάρχουν σχέδια και για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) μεταξύ 30 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ ακόμη και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία με πενταετία, ο οποίος θα επιτευχθεί κυρίως μέσα από εξαγορές ακινήτων, από ξενοδοχεία έως logistics και γραφεία. Ανεξάρτητα από την ΑΜΚ, το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης που ελέγχεται μετοχικά από τους αδελφούς Γεωργιάδη υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Από φοιτητικές κατοικίες μέχρι οινοποιεία και ξενοδοχεία
Στο ραντάρ της εταιρείας μπαίνουν από γραφεί και ξενοδοχεία μέχρι φοιτητικές εστίες και βιομηχανικά κτήρια, με έμφαση τα οινοποιεία.
Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η απόκτηση ακόμη δυο ακινήτων στην Ξάνθη για την μετατροπή τους σε φοιτητικές κατοικίες την επόμενη χρονιά ενώ υπάρχουν συζητήσεις για την εξαγορά άλλων τριών σε πόλεις όπως η Λάρισα, η Ρόδος και ο Βόλος. Επιπλέον, προχωράνε τα σχέδια για την κατασκευή οινοποιού στο Costa Navarino. Σχέδια υπάρχουν και για το ακίνητο στο Ρέντη, που στεγάζει τους κινηματογράφο Village, το οποίο σκοπεύει να αναβαθμίσει από κοινού με τους συνεταίρους της.
H ζήτηση υπερτερεί της προσφοράς
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η εικόνα του εγχώριου real estate παραμένει θετική. «Η ζήτηση σε όλους τους τομείς να υπερτερεί της προσφοράς ενώ οι συναλλαγές αυξάνονται και οι τράπεζες αγοράζουν και πάλι ακίνητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριόπουλος.
Παρόμοια εκτίμηση μοιράζονται και στην Premia, με τα στελέχη της εταιρείας να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στα καινούργια ακίνητα καλής ποιότητας που συγκεντρώνουν ισχυρό ενδιαφέρον. Αντίθετα, τα παλιά και παρωχημένα δεν ακολουθούν με τον ίδιο ρυθμό.
Το κατασκευαστικό κόστος
Μεγαλύτερο πονοκέφαλο αυτή τη στιγμή φαίνεται να αποτελούν το κατασκευαστικό κόστος και η έλλειψη εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, το κόστος για την κατασκευή ενός κτηρίου με προδιαγραφές lead το 2021 κόστιζε 1.150 ευρώ το τετραγωνικό και σήμερα κυμαίνεται στα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό!
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ένα κομμάτι του κόστους θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα ενώ ένα άλλο όπως τα ημερομίσθια και τα logistics θα… διορθώσει κάποια στιγμή στο μέλλον.
Πηγή: ot.gr