Τα μηνύματα της παρουσίας του Γάλλου υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα -…

Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε μία χρονική συγκυρία επαναλαμβανόμενων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, με επίκεντρο την Μέση Ανατολή, τα δικά της ισχυρά μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή μας εκπέμπει η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Αθήνα. Με τη στρατηγική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι να παραμένει ισχυρή και να οδεύει προς νέα…μονοπάτια αναβάθμισης, οι διευρυμένες συνομιλίες που θα έχει ο κ. Λεκορνί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Κι αυτό γιατί έρχονται στον απόηχο των αποφάσεων και των σημάτων που έχουν εκπέμψει οι “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και την αμυντική θωράκιση των κρατών-μελών, στις οποίες στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Monocle.

“Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι στρατηγικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε απαιτούν τολμηρές αποφάσεις. Όταν μιλάω για τολμηρές αποφάσεις, προφανώς αναφέρομαι και στη χρηματοδότηση, να βάλουμε χρήματα στο τραπέζι, ειδικά όταν πρόκειται για την άμυνα. Για παράδειγμα, έχω ταχθεί εδώ και αρκετό καιρό υπέρ της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αμυντικές δαπάνες. Όταν έθεσα για πρώτη φορά το ζήτημα αυτό, οι συνάδελφοί μου δεν ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυτόν τον δρόμο. Χαίρομαι που βλέπω τώρα ότι σημειώνεται πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, πρόκειται για δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δεν είναι η προτιμότερη λύση κατά την άποψή μου, αλλά τουλάχιστον είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, βλέπω χώρες όπως η Φινλανδία να μιλούν ανοιχτά για διερεύνηση όλων των τρόπων χρηματοδότησης για έργα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά στην ευρωπαϊκή άμυνα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι συζητήσεις για το καλώδιο

Πέραν της εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, που θα απασχολήσει τις συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του δωδεκαετούς προγράμματος θωράκισης της χώρας) το momentum της παρουσίας του κ. Λεκορνί στην ελληνική πρωτεύουσα έχει ευθεία αναφορά στις αποφάσεις που θα ληφθούν για ένα έργο μείζονος ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας. Τη συνέχιση των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ. Η στήριξη που δίνει το Παρίσι στο συγκεκριμένο πρότζεκτ θεωρείται δεδομένη, λόγω της παρουσίας εταιρείας γαλλικών συμφερόντων στο εγχείρημα, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να εκπέμπει μήνυμα ότι το έργο θα προχωρήσει, παρά τη σεναριολογία που αναπτύχθηκε, ελέω της μικρής αναβολής πέριξ της έναρξης των ερευνών.

“Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ηλεκτρική διασύνδεση. Η έρευνα και η πόντιση καλωδίου είναι προστατευόμενη από το Διεθνές δίκαιο, και κατά τούτο δεν χωρεί οποιαδήποτε άδεια. Εμείς προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Είναι μια αρκετά σύνθετη τεχνικά άσκηση. Απαιτεί μια σειρά ενεργειών από περισσότερα υπουργεία. Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει”, ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών.

Τη στιγμή που η Τουρκία περνάει και πάλι τη…γραμμή των οβιδιακών μεταμορφώσεων, απειλώντας να στείλει και πάλι πολεμικά πλοία, εφόσον ξεκινήσουν οι έρευνες για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η Αθήνα…ποντάρει στη γαλλική στήριξη, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως πρέπει να διερευνηθούν οδοί προς την οικοδόμηση μιας πιο παραγωγικής σχέσης. “Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε το περίπλοκο υποκείμενο ζήτημα, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της διαφοράς μας με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ειλικρινά δεν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Επομένως, ακόμα και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε σημαντικά ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαρκώς συνθήκες έντασης, ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε άλλα μέτωπα. Και, ασφαλώς, αυτό απαιτεί ειλικρινείς και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, τους οποίους νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, ακόμα και όταν διαφωνούμε, να μπορούμε να συνομιλούμε ανοιχτά”, επεσήμανε στο ραδιόφωνο του Monocle. Σε κάθε περίπτωση και με την ελληνική πρωτεύουσα να έχει στα…ραντάρ της τις αντιδράσεις που καταγράφονται στη γείτονα, οι επόμενες κινήσεις, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα αναμένεται να απασχολήσουν και τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, η οποία έχει οριστεί για την Μεγάλη Τετάρτη στην Ηρώδου Αττικού 19.

Η αμυντική συνεργασία

Οι επόμενες σελίδες στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας θα αποτελέσουν ακόμα μία κρίσιμη πτυχή των συνομιλιών του Σεμπαστιάν Λεκορνί με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια. Αθήνα και Παρίσι είναι πρόδηλο ότι θέτουν ως κεντρικό στόχο την επέκταση του συμφώνου αμυντικής συνδρομής, ενώ τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου η ελληνική πλευρά έλαβε στα χέρια της πρόταση, η οποία σχετίζεται με την επέκταση της συμφωνίας των γαλλικών φρεγατών, με την κατασκευάστρια εταιρεία να τοποθετεί στο τραπέζι των συζητήσεων την κατασκευή τριών “FDI” στη χώρα μας και με ελληνική συμμετοχή άνω του 40%. Σε χρόνο παράλληλο, τα ελληνογαλλικά βλέμματα είναι στραμμένα και στη συμφωνία για την τέταρτη φρεγάτα, ενώ σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού οι κύριοι Δένδιας και Λεκορνί θα επιβιβαστούν στην γαλλική φρεγάτα “Alsace” που έχει δέσει στο λιμάνι του Πειραιά. “Μέσα στις προθέσεις μας είναι η απόκτηση μιας τέταρτης φρεγάτας, είναι μέσα στον εξοπλιστικό μας σχεδιασμό και μάλιστα μιας τέταρτης φρεγάτας που, όπως και άλλες δύο, η πρώτη δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα, ο Κίμωνας που τον παραλαμβάνουμε σε λίγο, θα έχουν στρατηγικά όπλα, δηλαδή θα έχουν πυραύλους Κρουζ, το οποίο σημαίνει ότι είναι άλλης γενεάς.

Οι τρεις Belharra φρεγάτες, τις οποίες θα αποκτήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια, είναι οι καλύτερες φρεγάτες στον πλανήτη. Οι καλύτερα εξοπλισμένες και οι πιο σύγχρονες. Και δεν το λέω με την παραμικρή δόση υπερβολής. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να συμφωνήσουμε στα χρήματα…Ξέρετε, εμείς δεν είμαστε πλούσιοι. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να μετράμε πάρα πολύ και να διαπραγματευόμαστε πάρα πολύ. Και περιμένουμε και από μια φιλική χώρα και από μια φιλική επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό”, σημείωσε, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο κ. Δένδιας. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ