Οι εργαστηριακοί γιατροί θεωρούν ότι η κοινή δήλωση των ευρωπαϊκών ιατρικών οργανισμών αποτελεί δικαίωση για ένα μέτρο που τους «στραγγαλίζει» οικονομικά εδώ και χρόνια
Τις αυτόματες επιστροφές (clawback και rebate) που συνεχίζουν να εφαρμόζονται στην Ελλάδα παρότι αποτελούσαν … μνημονιακό μέτρο, καταγγέλλουν οκτώ μεγάλοι ιατρικοί οργανισμοί της Ευρώπης, με δήλωσή τους.
«Οι υπογράφουσες Ευρωπαϊκές Ιατρικές Οργανώσεις λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχητικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με την αποζημίωση ιατρικών υπηρεσιών, και συγκεκριμένα τα μέτρα περικοπής κόστους όπως οι εκπτώσεις τύπου «clawback» και οι υποχρεωτικές επιστροφές στην Ελλάδα», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι Οργανισμοί στη δήλωσή τους και προσθέτουν:
«Επαναλαμβάνουμε ότι οι ιατροί δικαιούνται δίκαιη, επαρκή και προβλέψιμη αμοιβή. Αυτό περιλαμβάνει την αμοιβή για τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, πέρα από το κόστος της εξέτασης, π.χ. για τα ιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται. Αυθαίρετες τροποποιήσεις στην αποζημίωση χωρίς διαβούλευση με την ιατρική κοινότητα και υποχρεωτικές μειώσεις αμοιβών μετά την παροχή υπηρεσιών είναι απαράδεκτες και άδικες.
Επιπλέον, η δίκαιη αμοιβή δεν αφορά μόνο την οικονομική αποζημίωση· είναι και η ορθή αναγνώριση ενός απαιτητικού επαγγέλματος που προϋποθέτει διαρκή αφοσίωση, συνεχή επιμόρφωση και συνεχή μελέτη ώστε να διατηρούνται υψηλά πρότυπα φροντίδας των ασθενών».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η έκδοση της κοινής δήλωσης των οκτώ κορυφαίων ευρωπαϊκών ιατρικών Οργανισμών υπήρξε αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η οποία υλοποιήθηκε χάρη στις συντονισμένες ενέργειες τριών Ελλήνων ιατρών και εκπροσώπων τριών εκ των Οργανισμών: του Ανδρέα Παπανδρούδη, Αντιπροέδρου της UEMS (επιστημονικός Οργανισμός ειδικευμένων γιατρών Ευρώπης), του Κώστα Κουτσόπουλου, Αντιπροέδρου της CEOM (προασπίζεται την ηθική και την ανεξαρτησία του ιατρικού επαγγέλματος), και του Κώστα Κουμάκη, Αντιπροέδρου της AEMH (Ένωση ανώτερων νοσοκομειακών γιατρών).
«Οι τρεις αυτοί γιατροί, με τεκμηρίωση, επιμονή και διεθνή δικτύωση, κατάφεραν να αναδείξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δραματική επίπτωση του clawback και του rebate στους Έλληνες εργαστηριακούς γιατρούς. Η επιτυχία αυτή αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας όλων των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων στη διεκδίκηση ενός δικαιότερου και βιώσιμου συστήματος υγείας για όλους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Γιατρών (ΠΟΕΡΓΙ).
Σύμφωνα με την ΠΟΕΡΓΙ, η τοποθέτηση αυτή αποτελεί δικαίωση για τους επιστήμονες εργαστηριακούς ιατρούς της Ελλάδας, που εδώ και χρόνια «δίνουμε αγώνα ενάντια σε ένα μέτρο που στραγγαλίζει οικονομικά τις δομές, μας εξαντλεί και διαλύει κάθε έννοια συμβατικής και ηθικής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματία και κράτους». Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν από τον Πρωθυπουργό να σταθεί με πράξεις δίπλα στους γιατρούς. «Οι γιατροί δεν είναι αριθμοί. Είναι οι θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας. Και η Ευρώπη μόλις το υπενθύμισε σε όλους», καταλήγει η ΠΟΕΡΓΙ.
Διαβάστε επίσης
Συγκεκριμένη αμοιβή για τις αιμοληψίες ζητούν τα διαγνωστικά κέντρα
Γεωργιάδης: Αίρονται όλοι οι περιορισμοί για πρόσβαση ειδικών κατηγοριών ασθενών και εγκύων σε διαγνωστικές εξετάσεις
Διαγνωστικές εξετάσεις: Το μεγάλο πλεονέκτημα των ασφαλιστικών προγραμμάτων
Πηγή: ygeiamou.gr