Ναυάγιο στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς από Τσακαλώτο- Σακελλαρίδη:…

Ναυάγιο στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς από Τσακαλώτο- Σακελλαρίδη:...

Της Νίκης Ζορμπά

Οι μεν βουλευτές της Νέας Αριστεράς πρόθυμοι, η δε Κεντρική Επιτροπή, αρνητική.

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών της Νέας Αριστεράς λέει “ναι” στην άμεση έναρξη διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ ( και την προοπτική επανένωσής τους) αλλά η Κεντρική Επιτροπή της, μπλόκαρε το ενδεχόμενο και τα σενάρια, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον και πάντως σίγουρα , μέχρι το Φθινόπωρο. 

Μια τροπολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου – στην οποία αντικατοπτριζόταν η εισήγηση του γραμματέα του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδη- αντιθετική προς την εισήγηση του Αλέξη Χαρίτση, εξασφάλισε την πλειοψηφία των ψήφων (80 έναντι 57) και τράβηξε χειρόφρενο στην προοπτική της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και της επανένωσής τους. 

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης το Σάββατο, την πρώτη ημέρα των εργασιών της ΚΕ, στην εισήγησή του, παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για τη συγκρότηση “λαικού Μετώπου” απέναντι στη Ν.Δ προτείνοντας συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Μέρα25, Πράττω ( Κοτζιάς) και Κόσμος ( Π. Κόκκαλης), ζητώντας να “γίνει μια αρχή”. Δεδομένης της προεξοφλημένης άρνησης του ΠΑΣΟΚ και του γεγονότος ότι το μόνο κόμμα που διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από τα υπόλοιπα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, νομοτελειακά , η συνεργασία θα αφορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Με ρεαλιστικούς πολιτικούς όρους, τουλάχιστον. 

Στην εισήγηση του Προέδρου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απέκρουσε την πρόταση Χαρίτση: “Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στέκεται θετικά σε μία προοπτική τύπου “Λαϊκού Μετώπου” μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Όμως το Λαϊκό Μέτωπο με στόχο να συγκροτηθεί μία ανταγωνιστική δύναμη προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να νοείται ως η συνεργασία της Νέας Αριστεράς αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ”. 

Χθες, ημέρα των ψηφοφοριών και των αποφάσεων για την ΚΕ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέβασε ( και πέρασε) τροπολογία ενταφιασμού του σεναρίου συνεργασίας μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ ( άλλο πρόσφορο κόμμα, δεν υπάρχει).

Στην ανακοίνωση του κόμματος που ακολούθησε , αποτυπώνεται  η άρνηση σε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ο χρονικός ορίζοντάς της: 

“Επαναβεβαιώνεται η απόφαση του 1ου Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς για την συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου ως τη μόνη και κύρια απάντηση στο κοινωνικό αίτημα για την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης άμεσων και ριζικών αλλαγών σε κάθε πεδίο της καθημερινής ζωής, χωρίς όμως βιαστικές κινήσεις και αποκλειστικές συνεργασίες”. 

Θα προηγηθεί εκστρατεία της ΝΕΑΡ με τίτλο ” η Αριστερά που ακούει” και προγραμματικό συνέδριό της, στα τέλη Ιουνίου. Ήτοι, μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προγραμματιστεί για τις 12-15 Ιουνίου. 

Παραμένει Αξιωματική Αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ 

Τούτων δοθέντων, δεν ευοδώνεται το σχέδιο του Σωκράτη Φάμελλου και του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του στη δεύτερη θέση του κοινοβουλευτικού χάρτη, ενώνοντας και αριθμητικά δυνάμεις με την ΚΟ της ΝΕΑΡ ώστε να επανακτήσει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Άρα ναυαγούν και τα σχέδια για ένα πανηγυρικό συνέδριο “επανεκκίνησης” του κόμματος. 

Σε ό,τι αφορά τα ενδότερα της ΝΕΑΡ: Από τους 11 βουλευτές που αριθμεί, οι τρεις τάχθηκαν με το “όχι”. Πρόκειται πέραν του Ευ. Τσακαλώτου και για τις Πέτη Πέρκα και Σία Αναγνωστοπούλου. Οι υπόλοιποι οκτώ βουλευτές, τάσσονται υπέρ του σχεδιασμού και του οδικού χάρτη της ηγεσίας. 

Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της βούλησης της πλειονότητας των βουλευτών του κόμματος και της απόφασης της ΚΕ; Αναμφισβήτητα, ναι. Η απόφαση του Οργάνου να “κλωτσήσουν” το τενεκεδάκι των αποφάσεων για μετά το Φθινόπωρο, λειτουργεί απογοητευτικά στους προθύμους: Χάνεται το momentum. 

Εφεξής το στοίχημα για τη Νέα Αριστερά είναι να αποφύγει τη ρευστοποίηση. Κοινώς, να μην αρχίσει να φυλλοροεί η κοινοβουλευτική της Ομάδα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον πως εφόσον είναι μια ΚΟ που συστάθηκε μετά τις εκλογές και δεν εξελέγη ως κόμμα μετα από κάλπες, βάσει του Κανονισμού, εάν πέσει κάτω από τον αριθμό 10 βουλευτών, τότε διαλύεται ως ΚΟ και οι βουλευτές της θα είναι απλώς ανεξάρτητοι. 

Καθόλου βέβαιη η διατήρηση της ενότητας: Υπάρχουν ήδη βουλευτές που εμφανίζονται ( ρεπορταζιακώς τουλάχιστον) έτοιμοι να μεταπηδήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ