Στην ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ΕΕ αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Τσιόδρας, σήμερα Τρίτη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
“Έχει εξαγγελθεί ένα πρόγραμμα, είχε εξαγγελθεί και στη Βουλή, για τις Belharra υπήρχε η option μιας τέταρτης η οποία ενεργοποιείται. Ζούμε σε μια διαφορετική κατάσταση. Βλέπετε όλη η Ευρώπη κινείται διαφορετικά” ανέφερε σχετικά με το αντικείμενο του αυριανού ΚΥΣΕΑ, την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αγορά τέταρτης Belharra και 16 πυραύλων.
“Αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την αμερικανική ομπρέλα πάνω από την Ευρώπη και το να είμαστε καταναλωτές ασφάλειας δεν ισχύει πλέον γιατί το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι περισσότερο στην Ασία και στην άνοδο της Κίνας. Ως εκ τούτου, ολόκληρη η Ευρώπη είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων να ενισχύσει την άμυνά της και βεβαίως η Ελλάδα που έχει και έναν λόγο παραπάνω, μιας και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η δύναμη αποτροπής που μπορεί να διαθέτει η χώρα μας είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας προκειμένου όποιοι επιβουλεύονται τα εθνικά μας σύνορα, να καταλάβουν ότι αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει, γιατί το κόστος θα είναι πάρα πολύ υψηλό” συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.
“Είμαστε μπροστά, γιατί αντιμετωπίζουμε και μια ιδιαίτερη κατάσταση. Δεν έχουν όλοι σύνορα με την Τουρκία”, συμπλήρωσε.
Απαντώντας στο κατά πόσο αυτή η διαδικασία είναι αδιέξοδη, με την έννοια ότι ο συνεχής εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων δημιουργεί έναν μόνιμο ανταγωνισμό όσον αφορά τους εξοπλισμούς, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι, “μπαίνεις εκ των πραγμάτων σε μια τέτοια κούρσα, από τη στιγμή που δεν έχουμε το σύστημα το οποίο υπήρχε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι υπάρχει δηλαδή ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί οι οποίοι αναλαμβάνουν ουσιαστικά την άμυνα της Ευρώπης”.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Δύση θα εξακολουθήσει να υφίσταται όπως υπήρχε μετά τον Β’ Π.Π., ο κ. Τσιόδρας ανέφερε, “όπως το ξέραμε, νομίζω πως όχι γιατί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο υπήρχε ο δυτικός κόσμος που ήταν Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Αυστραλία. Αυτό βλέπουμε ότι δεν ισχύει”.
“Καταρχάς, οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, όταν λέω οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η διοίκηση Τραμπ γιατί δεν είναι όλες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνησή τους, βλέπω ότι δεν αναγνωρίζει ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είδαμε, δεν κάλεσε εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων στην ορκωμοσία, αλλά προτιμά να μιλά με μεμονωμένα κράτη και όχι μόνο και με ηγέτες μιας συγκεκριμένης πολιτικής αντίληψης. (…) Είναι μια κατάσταση εντελώς διαφορετική από αυτή την οποία είχαμε ζήσει, όπου η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούσαν τον κορμό αυτού που λέμε δυτικός κόσμος. Τώρα φαίνεται ότι πάμε διαφορετικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κοιτάζουν με διμερείς σχέσεις και με deal που αρέσουν στον πρόεδρο Τραμπ, με όποια χώρα τελοσπάντων εκτιμά ότι μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντά του. Δεν βασίζεται πάνω σε κάποιες αρχές, κάποιες οι οποίες υπήρχαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε σε κάποιο διεθνές πλαίσιο, αλλά μονομερώς. Αν συμφέρει να κάνει deal με μία χώρα θα κάνει deal μία χώρα, ανεξαρτήτως αν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης απέναντι. Η Ευρώπη λοιπόν είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων, γιατί πάντα λειτουργούσε υπό πίεση, μην ξεχνάμε ότι η αρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης ξεκίνησε μετά τις καταστροφές που είχαν υποστεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αφού πολεμούσαμε μεταξύ μας 50 χρόνια γιατί υπήρχε και ο πρώτος πριν και η μισή Ευρώπη βεβαίως ήταν υπό σοβιετική κυριαρχία, να το πω, ως εκ τούτου, η απειλή ήταν πολύ, πολύ συγκεκριμένη. Σήμερα λοιπόν, η πίεση που υπάρχει είναι ότι κοιτάξτε, κάντε κάτι περισσότερο μεταξύ σας. Όπως είδατε και στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, έχει ενισχυθεί πάρα πολύ η ευνοϊκή γνώμη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση” συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.
“Μια συμφωνία win-win για τους δασμούς θα είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών”
Σχετικά με το θέμα των δασμών και την αντιμετώπιση του ζητήματος από πλευράς ΕΕ ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως μια συμφωνία win win όπως δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα είναι πραγματικά προς το συμφέρον και των δύο μερών, γι’ αυτό και το σχολίασε θετικά ο Αμερικανός Πρόεδρος.
“Αυτή τη στιγμή η ΕΕ και ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο. 1.7 τρισ. είναι το διμερές εμπόριο. Από αυτά, βεβαίως, ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ότι είναι ελλειμματικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους ρίχνουμε, όπως λέει, Δεν ισχύει, γιατί βάζει μόνο τα αγαθά. Δεν βάζει τις υπηρεσίες. Αν βάλουμε αγαθά και υπηρεσίες στην ίδια ζυγαριά, το έλλειμμα είναι μόλις 50 δισεκατομμύρια. Στο 1,7 τρις είναι πολύ μικρό. Λοιπόν, από κει και πέρα βεβαίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή για τις αμερικάνικες εταιρείες είναι μία πολύ μεγάλη αγορά 450 εκατομμυρίων, μπορεί να καθίσει στο τραπέζι με αυτό το όπλο, ότι είμαστε μια πολύ ισχυρή αγορά. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει η Αμερική και οι αμερικανικές εταιρείες, την ευρωπαϊκή αγορά των 450 εκατομμυρίων, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή. Το ζήτημα εκεί, είναι να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι ενωμένοι” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η Ελλάδα απέναντι σε όλα αυτά “επιμένει ευρωπαϊκά”.
“Από τους δασμούς θα πληγούμε περισσότερο, δευτερογενώς. Εννοώ δηλαδή, αν πληγεί η ευρωπαϊκή οικονομία τότε θα έχει αντανάκλαση αυτό σε κάποιο βαθμό και στην Ελλάδα. Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά ίσως σε πιο χαμηλούς ρυθμούς από ό,τι είχαμε υπολογίσει. Ελπίζω ότι επειδή και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν τα καμπανάκια ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά αν επιμείνει ο πρόεδρος Τραμπ στους δασμούς, για αυτό είδαμε να κάνει πίσω σε κάποια θέματα, πιστεύω παρόλα αυτά κάποια ζημιά ήδη έχει γίνει γιατί, όταν υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας, κάποιος θέλει να κάνει επενδύσεις δεν το κάνει εύκολα χωρίς να ξέρει το τοπίο που θα δημιουργηθεί. Ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση win win γιατί αυτό θα είναι και προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης” τόνισε ο κ. Τσιόδρας καταλήγοντας.
Πηγή: capital.gr