Snapshot – Διερευνώντας τη δυναμική της φωτογραφίας σε ογκολογικούς ασθενείς

Ογκολογικοί ασθενείς: Σύντομα θα έχουν τον φάκελο υγείας στο κινητό τους – Τι περιλαμβάνει η εφαρμογή

H Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ ανακοινώνει επίσημα τη συμμετοχή της ως συντονιστής στο Ευρωπαϊκό έργο Erasmus+, με τίτλο Snapshot – Supportive Network for Optimizing Cancer Survivorship Through Photography

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Τέχνης, που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 του Απρίλη και αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο και διαχρονικό ρόλο της τέχνης ως καταφύγιο, φωνή και θεραπεία σε δύσκολες περιόδους, όπως η ασθένεια, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ ανακοινώνει επίσημα τη συμμετοχή της ως συντονιστής στο Ευρωπαϊκό έργο Erasmus+, με τίτλο Snapshot – Supportive Network for Optimizing Cancer Survivorship Through Photography.

Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες προτείνουν ότι οι παρεμβάσεις υποστηρικτικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της καλλιτεχνικής θεραπείας, μπορούν να επιφέρουν πολύ θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς/επιβιώσαντες του καρκίνου. Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν, κύριος στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να ενισχύσει την ψυχική ευεξία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με εμπειρία καρκίνου, αξιοποιώντας τα θεραπευτικά οφέλη της τέχνης και συγκεκριμένα της φωτογραφίας.

Ταυτόχρονα, αποσκοπεί στην κοινωνική επανένταξη των ασθενών, καλλιεργώντας αισθήματα σύνδεσης και αποδοχής και προσπαθώντας να μειώσει τις διακρίσεις και το στίγμα που ακολουθεί τους ογκολογικούς ασθενείς.

Επιμέρους στόχοι του έργου είναι:
• Η ανάπτυξη και η πιλοτική υλοποίηση μιας παρέμβασης θεραπευτικής φωτογραφίας βασισμένης σε θεωρητικά και εμπειρικά δεδομένα, η οποία θα απευθύνεται σε ασθενείς με καρκίνο.
• Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της βιωσιμότητας και της αποδοχής της παρέμβασης αυτής και η διερεύνηση κοινωνικών, δημογραφικών και άλλων παραγόντων που σχετίζονται με τα αποτελέσματα.
• Η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού και η προώθηση της ενσωμάτωσης της θεραπείας μέσω των τεχνών στο πλαίσιο της κοινωνικής συνταγογράφησης.

Στο έργο Snapshot συμμετέχουν ενεργά και οι οργανισμοί Eyes of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία (Ελλάδα) και G&M Projects (Βέλγιο), φέρνοντας πολύτιμη τεχνογνωσία και εξειδίκευση στους τομείς της θεραπευτικής φωτογραφίας και της ψυχικής υγείας, αντίστοιχα. Η συμβολή τους αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την επιτυχή υλοποίηση του έργου, καθώς ενισχύει την επιστημονική εγκυρότητα, την καλλιτεχνική ευαισθησία και την ψυχοκοινωνική κατανόηση. Μέσα από την εμπειρία τους, διασφαλίζεται ότι οι παρεμβάσεις θα είναι ουσιαστικές, εφαρμόσιμες και προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με εμπειρία καρκίνου. Η συνεργασία αυτή ενισχύει τη διατομεακή διάσταση του έργου, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ υγείας, τέχνης και κοινωνικής φροντίδας, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των ωφελούμενων.

Την Παρασκευή 4 Απριλίου, παρουσία όλων των εταίρων, πραγματοποιήθηκε η διά ζώσης εναρκτήρια συνάντηση του έργου, κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις για την πορεία του Snapshot. Συζητήθηκαν οι βασικοί στόχοι, οι στρατηγικές προσεγγίσεις, το πλάνο επικοινωνίας, καθώς και τα επόμενα βήματα για την επιτυχημένη και συντονισμένη υλοποίησή του. Η επίσημη ιστοσελίδα του Snapshot, η οποία θα περιέχει όλες τις πληροφορίες για το έργο, τις παρεμβάσεις και τα οφέλη της τέχνης στην ποιότητα ζωής των ασθενών, αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Αντλώντας έμπνευση από το σύνθημα του Erasmus+ «Ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές», η ΕΛΛΟΚ εκφράζει την πεποίθηση πως η διάδοση του έργου Snapshot, η ανάδειξη των δράσεών του και η ανοιχτή πρόσβαση στο υλικό που θα παραχθεί, αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην εδραίωση της αξίας της τέχνης ως εργαλείου θεραπείας, προσωπικής ενδυνάμωσης και κοινωνικής επανένταξης. Παράλληλα, η ευαισθητοποίηση τόσο της επιστημονικής κοινότητας, όσο και του ευρύτερου κοινού θα ενισχύσει την κατανόηση των πολύπλευρων αναγκών των ατόμων με εμπειρία καρκίνου και θα δώσει ώθηση σε μια πιο ολιστική και ανθρώπινη προσέγγιση της υγείας. Μέσα από τη διάχυση των αποτελεσμάτων και την καλλιέργεια διαλόγου γύρω από τη θεραπεία μέσω τέχνης, το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο καλής πρακτικής και να ανοίξει τον δρόμο για την ευρύτερη εφαρμογή του στο πλαίσιο της κοινωνικής συνταγογράφησης.

Ειδήσεις σήμερα

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε αρνί και αυγά – Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Σε ποια χώρα θα έχει εξαλειφθεί μέχρι το 2040

8 Ευρωπαϊκοί οργανισμοί καταγγέλλουν το clawback στην Ελλάδα

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ