Η Pax Americana έχει τελειώσει και η Ευρώπη θα χρειαστεί επτά έως δέκα χρόνια για να αποκτήσει τις απαραίτητες στρατιωτικές ικανότητες, που επί του παρόντος στηρίζονται στις ΗΠΑ, δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ, πρώην αναπληρωτής ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ο βρετανός στρατηγός και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «2017: Πόλεμος με τη Ρωσία» εκτιμά ότι η Τουρκία πρέπει να προσδεθεί πιο στενά στην ευρωπαϊκή άμυνα με τη διασφάλιση ότι δεν μπορεί να παραβιάσει την ελληνική κυριαρχία.
Πώς αξιολογείτε τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία και τις προσπάθειες από την ευρωπαϊκή πλευρά να βρεθούν εγγυήσεις ασφαλείας;
Η στάση των ΗΠΑ είναι αφελής. Ο Τραμπ προσπαθεί να δώσει στον Πούτιν αυτό που θέλει. Είναι ανεύθυνα αφελές διότι αποτυγχάνει να κατανοήσει ότι η Ρωσία δεν έχει δώσει και δεν θα δώσει τίποτα σε αντάλλαγμα. Ακόμα και αν υπάρξει κάποια εκεχειρία, η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την πρόθεσή της να καταστρέψει την Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος. Ο Πούτιν έχει εκφράσει ξεκάθαρα την πρόθεσή του. Θέλει τέσσερις επαρχίες, θέλει την Ουκρανία ουδέτερη, αποστρατιωτικοποιημένη, με κυβέρνηση-μαριονέτα και το ΝΑΤΟ να υπαναχωρήσει στα σύνορα πριν από το 1997. Η ανεύθυνη αφέλεια των ΗΠΑ συνδυάζεται με εγκληματικό ιμπεριαλισμό με τις απαιτήσεις για ουκρανικά μέταλλα, ορυκτά, χειρότερες από τις αποζημιώσεις που τέθηκαν στη Γερμανία στις Βερσαλλίες το 1918. Είναι τρομακτικό. Η Ευρώπη και γενικότερα τα μέλη του ΝΑΤΟ εκτός των ΗΠΑ έχουν κατανοήσει τι πρέπει να κάνουν. Πρέπει να συνεργαστούν, να συνειδητοποιήσουν ότι η Pax Americana έχει τελειώσει, ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι εγγυητής ασφαλείας για το ΝΑΤΟ. Αυτό θέτει σε αμφιβολία τα θεμέλια του ΝΑΤΟ, διότι αν το άρθρο 5 δεν αφορά τις ΗΠΑ είμαστε μόνοι μας. Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ χωρίς διάθεση να συμμετέχουν και να χτίσουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας.
Είναι ρεαλιστικό να λειτουργεί το ΝΑΤΟ χωρίς τις ΗΠΑ;
Αυτή τη στιγμή δεν είναι ρεαλιστικό. Θα χρειαστεί ίσως 7-10 χρόνια για να αποκτήσει η Ευρώπη τις απαραίτητες ικανότητες, που επί του παρόντος υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Αυτό χρειάζεται να αυξήσουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τις αμυντικές δαπάνες στο 4%-5% του ΑΕΠ, εκεί που βρισκόταν στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, να κινητοποιήσουν και να επενδύσουν στις αμυντικές βιομηχανίες, να βρουν καινοτόμους τρόπους για να χρηματοδοτήσουν την άμυνα, υπάρχουν πρωτοβουλίες όπως μια ευρωπαϊκή τράπεζα εξοπλισμού, υπάρχουν συζητήσεις γύρω από τα 800 δισ. ευρώ. Πρέπει να γίνουν γρήγορα και να γίνουν περισσότερα.
Είναι το ΝΑΤΟ έτοιμο να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας, αν χρειαστεί;
Πρέπει να είναι. Πρέπει να υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα νατοϊκά κράτη, ώστε να αναγνωριστεί ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Κάτι που σημαίνει ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών, κινητοποίησή τους για πόλεμο, ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων, της αεράμυνας, να δούμε τις ικανότητες της πολιτικής άμυνας. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία είναι μέσω αποτελεσματικής αποτροπής. Αν δεν έχουμε, μπορεί να πρέπει να πολεμήσουμε τη Ρωσία.
Οι μυστικές υπηρεσίες ορισμένων κρατών εκτιμούν ότι μπορεί η Ρωσία τα επόμενα χρόνια να εισβάλει σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος. Ποια η άποψή σας;
Πρέπει να το περιμένουμε και πρέπει να προετοιμαστούμε να το αντικρούσουμε. Οπως είπα, για να το εμποδίσουμε χρειαζόμαστε αποτελεσματική αποτροπή. Εύκολα βλέπω ένα σενάριο όπου η Ρωσία παίρνει ό,τι θέλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν κερδίζει χρόνο για να επανεξοπλιστεί και να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του, ενώ παράλληλα βλέπει να ικανοποιούνται οι στόχοι της εξωτερικής του πολιτικής. Πρώτον, η αποσύνδεση των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή άμυνα και δεύτερον, η ουδετερότητα της Ουκρανίας. Οταν διαπιστώσει ότι οι στόχοι του επιτεύχθηκαν μπορεί να δοκιμάσει να αρπάξει μία από τις βαλτικές χώρες. Ο μόνος τρόπος να το εμποδίσουμε είναι να ετοιμαστούμε για πόλεμο.
Αρκούν οι εγγυήσεις ασφαλείας σε επίπεδο συμμαχίας των προθύμων;
Η μόνη εγγύηση ασφαλείας που αξίζει για την Ουκρανία είναι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Οι συζητήσεις της συμμαχίας των προθύμων είναι καλές και είναι σημαντικό, αλλά οποιαδήποτε εγγύηση ασφαλείας, οποιαδήποτε δύναμη καθησυχασμού πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει τη Ρωσία, που σημαίνει πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο αν είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, για πόλεμο με τη Ρωσία. Είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον. Το συνολικό ΑΕΠ της Ευρώπης είναι δώδεκα φορές το ρωσικό, ο πληθυσμός διπλάσιος από τον ρωσικό. Εχει έρθει η ώρα για τολμηρή ευρωπαϊκή ηγεσία και βούληση να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες. Υπάρχουν ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Κάγια Κάλας, που το έχουν αντιληφθεί σωστά. Εύχομαι να ήταν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η άρση του φρένου χρέους από τη Γερμανία, που μπορεί να απελευθερώσει τρισεκατομμύρια για την άμυνα, δείχνει ότι η Γερμανία μπορεί να γίνει η ευρωπαϊκή χώρα με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες.
Ασκείτε εμμέσως κριτική στον Μαρκ Ρούτε;
Προσπαθεί ξεκάθαρα να είναι διπλωματικός. Δεν ασκώ κριτική, αλλά στο μέγεθός του το να κάθεται στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ και ο Τραμπ να απειλεί την εδαφική ακεραιότητα ενός νατοϊκού συμμάχου μπροστά στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, απαιτούσε να πει στοπ, δεν το κάνεις αυτό σε έναν νατοϊκό σύμμαχο.
Πώς βλέπετε τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, και πώς μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις προς την Ελλάδα ότι η Τουρκία δεν θα εκμεταλλευτεί τη θέση αυτή εναντίον της Ελλάδας;
Η Τουρκία είναι βασικός παίκτης στην προσπάθεια αυτή, είναι βασικός νατοϊκός σύμμαχος, έχει τη μεγαλύτερη χερσαία στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, είναι ικανό στρατιωτικό κράτος, κυρίως λόγω της αμυντικής της βιομηχανίας. Είναι σημαντικό να προσδεθεί πιο στενά στην ευρωπαϊκή άμυνα και αν φτάσουμε να εγγυηθούμε στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία θα ήθελα την Τουρκία εκεί. Αλλά κατανοώ πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ υπήρξε θεμελιώδης για να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα δεν ξέφυγαν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Χωρίς τις ΗΠΑ θα είναι πιο δύσκολο, αλλά καλείται η Ευρώπη να χτίσει πάνω στην αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ με τολμηρούς ηγέτες, διασφαλίζοντας ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραβίαση της Ελλάδας ή της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.
Πηγή: tanea.gr