Η δυστοπία του διαστημικού τουρισμού

Η δυστοπία του διαστημικού τουρισμού

Η τραγουδίστρια συμμετείχε μαζί με την αρραβωνιαστικιά του Μπέζος, τη Λόρεν Σανζέζ, και ένα πλήθος άλλων επιφανών γυναικών στο ταξίδι, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως μια μορφή γυναικείας ενδυνάμωσης- ένα διαφημιστικό κόλπο με σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων γυναικών για την επιστήμη.

Δεδομένης της κατάστασης του κόσμου, το ταξίδι προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο, με πολλές διασημότητες, όπως η Έμιλι Ρατακόβσκι και η Ολίβια Γουάιλντ, και χιλιάδες «απλούς ανθρώπους» να το επικρίνουν για το υπερβολικό κόστος και τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.

Ο αντιπερισπασμός της ποπ κουλτούρας

Πράγματι, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, του λιμού στο Σουδάν, της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής και της επικείμενης ύφεσης σε πλήθος χωρών σε όλο τον κόσμο, η υπερβολή της αποστολής και οι δεσμοί της με την κουλτούρα των διασημοτήτων έφεραν τον υπάρχοντα ταξικό πόλεμο στο προσκήνιο, σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Culted.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Φέρνει μάλιστα στο μυαλό τις κατηγορίες ότι η ποπ κουλτούρα χρησιμοποιείται συχνά ως τακτική αντιπερισπασμού σε περιόδους αναταραχής κάτι που στην προκειμένη περίπτωση βγάζει αρκετό νόημα δεδομένης της κοντινής σχέσης που έχει αποκτήσει ο Μπέζος με τον Τραμπ.

Η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού

Αλλά η απογοήτευση των ανθρώπων για τον διαστημικό τουρισμό δεν είναι κάτι καινούργιο: από τότε που τα διαστημικά ταξίδια πέρασαν από το να είναι μια μορφή επιστημονικής εξερεύνησης σε σύμβολο στάτους για τους υπερ-πλούσιους, οι άνθρωποι τα έχουν επικρίνει για την κραυγαλέα υπερβολή τους.

Όπως παρατηρεί το The Atlantic, «η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού μπορεί να παρασύρεται προς την εποχή των ιδιωτικών τζετ».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Εξάλλου, τα ταξίδια στο διάστημα είναι ακριβά: αν και δεν γνωρίζουμε την τιμή του συγκεκριμένου ταξιδιού, ένα ταξίδι της Space X το 2021 κόστισε το εξωφρενικό ποσό των 220 εκατομμυρίων δολαρίων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Και αυτό το ταξίδι -το οποίο ουσιαστικά έγινε μόνο για διασκέδαση και δεν είχε σκοπό την επιστημονική ανακάλυψη- ήρθε σε μια εποχή που, όπως παρατήρησε η Όλιβια Μουν, «Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε τα αυγά».

Το περιβαλλοντικό κόστος

Παράλληλα, τα διαστημικά ταξίδια έχουν φοβερά επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον: τα διαστημόπλοια εκπέμπουν οξείδιο του αζώτου (που καταστρέφει το στρώμα του όζοντος), υδρατμούς (που προκαλούν άνοδο της θερμοκρασίας της γης) και σωματίδια αιθάλης (που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη).

Έτσι, το ταξίδι που χαρακτηρίστηκε ως μια ωδή στη Μητέρα Γη (η Κέιτι Πέρι τραγούδησε το «What a Wonderful World» καθώς ο πύραυλος ανέβαινε και φίλησε το χώμα όταν προσγειώθηκε) αποτελεί μία επιβλαβή τραγική ειρωνεία.

Όπως παρατήρησε η Ρατακόβσκι στο TikTok, «Αυτή η διαστημική αποστολή σήμερα το πρωί; Αυτό είναι μα**κία – είναι πέρα από την παρωδία. Λέγοντας ότι νοιάζεσαι για τη Μητέρα Γη και ότι πρόκειται για τη Μητέρα Γη, και ανεβαίνεις με ένα διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε και πληρώθηκε από μια εταιρεία που καταστρέφει μόνη της τον πλανήτη», είπε, αναφερόμενη στη αποστολή, δεδομένου του αντίκτυπου που έχει η Amazon στο περιβάλλον.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Για πολλούς, ο διαστημικός τουρισμός επιτρέπει στους πλούσιους να αποικίζουν άλλους πλανήτες, ενώ συνεχίζουν να λεηλατούν τον δικό μας.

Ο δημοφιλής φεμινισμός της αγοράς

Μόνο που τώρα χρησιμοποιούν την κουλτούρα των διασημοτήτων και τον ποπ «φεμινισμό» ως το πρόσχημα για να το κάνουν.

Αλλά ο διαστημικός τουρισμός δεν είναι φεμινισμός. «Είναι ο καταναλωτικός καπιταλισμός, στην πιο απρόσιτη μορφή του», όπως γράφει η Μάρσι Μπιάνκο στο MSNBC.

Οι επιχειρήσεις προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να μας πουλήσουν αυτή τη μορφή αυτού που η φεμινίστρια συγγραφέας Άντι Ζάισλερ έχει αποκαλέσει επιφανειακό «φεμινισμό της αγοράς».

Η «ιστορική» αποστολή της Δευτέρας δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επίδειξη πολιτικής ταυτότητας που καλύπτει με λεπτό μανδύα την αμερικανική καπιταλιστική παρόρμηση της νοοτροπίας «το περισσότερο είναι καλύτερο».

Οι γκλαμουράτες λήψεις των έξι γυναικών με τις στολές τους – που δείχνουν σοβαρές αλλά και σέξι – είναι η απόδειξη του πώς αυτός ο ψευτο-φεμινισμός ακρωτηριάζει την πραγματική φεμινιστική πολιτική και τη μετατρέπει σε αισθητική στάση.

Το χάσμα που μεγαλώνει

Στο τέλος της ημέρας, το διαστημικό ταξίδι ήταν άλλο ένα παράδειγμα της ποπ κουλτούρας και του ταξικού πολέμου που συγκρούονται και της ασυμφωνίας που δημιουργείται.

Στον σύγχρονο κόσμο το Met Gala συγκρίνεται με τους Hunger Games, ο Λουίτζι Μαντζιόνε είναι ένα celebrity αριστερό είδωλο και οι πλούσιοι ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για εισιτήρια του Superbowl στο Λας Βέγκας σε μια πόλη με ένα από τα χειρότερα ποσοστά αστέγων στις ΗΠΑ.

Αλλά παρόλο που το ταξίδι μοιάζει δυστοπικό, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις, ότι δεν το δεχόμαστε στα ψιλά, και ότι το διαδίκτυο (με όλα του τα ελαττώματα) επιτρέπει να ακουστούν οι φωνές που αμφισβητούν την κανονικοποίηση των ακραίων ανισοτήτων.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ