Στην ημερήσια διάταξη του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, που συνεδρίασε επί σχεδόν δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκε η εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο και η κατάρτιση και εξειδίκευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Μετά την ενημέρωση από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αναλυτική, την ίδια στιγμή που αυτό που επισημαίνεται είναι πως ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελείται από σειρά ρυθμιστικών κειμένων μεγάλης έκτασης με τεχνικές λεπτομέρειες και, αυτονόητα, αποτελεί προϊόν πολύμηνης προσπάθειας.
Αυτό που μπορεί κανείς να σημειώσει είναι ότι η Τουρκία προφανώς και γνώριζε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, διότι υπήρχε προθεσμία από το ευρωπαϊκό δικαστήριο μέχρι και τις 27 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα φαίνεται ότι είναι αυτή που αντέδρασε στον ελληνικό σχεδιασμό και όχι το αντίστροφο.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα, μέσα από την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, προχωρεί σε μια κίνηση που αποτυπώνει επισήμως και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό κείμενο τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
“Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στον απόηχο της σημερινής κίνησης κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η Ελλάδα κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη. “Το ότι λύνουμε εκκρεμότητες δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, σημειώνουν τα ίδια στελέχη.
Πηγή: capital.gr