Ποδηλατώντας για Δικαιοσύνη οι Σέρβοι φοιτητές έφτασαν στην καρδιά της ΕΕ

Ποδηλατώντας για Δικαιοσύνη οι Σέρβοι φοιτητές έφτασαν στην καρδιά της ΕΕ

Περίπου 80 φοιτητές της Σερβίας έφτασαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας διανύσει 1.300 χιλιόμετρα με τα ποδήλατά τους.

Το ταξίδι τους, με προορισμό το Στρασβούργο της Γαλλίας, διήρκεσε 13 ημέρες.

Σκοπός τους να τραβήξουν το βλέμμα της Ευρώπης στις πολύμηνες διαδηλώσεις τους κατά της διαφθοράς στην πατρίδα τους.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Οι φοιτητές έλαβαν συγκινητική υποδοχή από εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μέλη της σερβικής διασποράς, καθώς και Γάλλους φοιτητές και υποστηρικτές, φτάνοντας στην κεντρική πλατεία του Στρασβούργου, όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

«Πιστεύω ότι ξυπνήσαμε την Ευρώπη»

«Πιστεύω ότι αυτή η διαμαρτυρία είναι απόλυτα επιτυχημένη», δήλωσε ένας από τους ποδηλάτες σε ζωντανή μετάδοση του τηλεοπτικού σταθμού N1 από το Στρασβούργο, όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

«Πιστεύω ότι ξυπνήσαμε την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι φοιτητές της Σερβίας αποτελούν τον βασικό μοχλό ενός κινήματος κατά της διαφθοράς στη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν καθημερινές μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

Αν και έχουν κερδίσει τεράστια υποστήριξη τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, πολλοί φοιτητές αισθάνονται ότι δεν έχουν λάβει επαρκή στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Οι φοιτητές διέσχιζαν καθημερινά 100-150 χιλιόμετρα με ποδήλατο, περνώντας από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Αυστρία και τη Γερμανία, πριν φτάσουν στο Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους στην Ευρώπη, αντιμετώπισαν έντονες βροχές και παγωνιά, αλλά σε πολλές πόλεις —όπως η Βουδαπέστη, η Βιέννη και γερμανικά χωριά— τους περίμενε ηρωική υποδοχή από υποστηρικτές.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Στο Στρασβούργο σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια βαθύτερη δυσαρέσκεια

Οι διαδηλώσεις που διοργανώνονται από φοιτητές στη Σερβία ξέσπασαν μετά τον θάνατο 16 ανθρώπων σε κατάρρευση στέγης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, τον Νοέμβριο, γεγονός που αποδόθηκε ευρέως στη γενικευμένη διαφθορά.

Έκτοτε, οι διαμαρτυρίες εκφράζουν βαθύτερη δυσαρέσκεια για την κατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών στη Σερβία.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν κατηγορήσει τους φοιτητές και τους καθηγητές τους ότι συνωμοτούν κατά του κράτους για να τον ανατρέψουν. Ωστόσο, δεν έχει προσκομίσει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κατά κύριο λόγο ειρηνικές, φοιτητικές διαδηλώσεις ήταν χλιαρή, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέφυγαν να επικρίνουν τον Βούτσιτς. Φαίνεται πως τον θεωρούν κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της σταθερότητας σε μια περιοχή που υπέφερε από καταστροφικούς πολέμους τη δεκαετία του 1990.

Από την άνοδό του στην εξουσία πριν από περισσότερο από μία δεκαετία, ο Βούτσιτς έχει κατηγορηθεί ότι καταπνίγει τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.



Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ