Τριπλός «τυφώνας» Ντόναλντ Τραμπ

Τριπλός «τυφώνας» Ντόναλντ Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καν κλείσει 100 μέρες (της δεύτερης του) θητείας, έχει ωστόσο καταστήσει απόλυτα σαφή την απόλυτη περιφρόνησή του προς το αμερικανικό Σύνταγμα και το κράτος δικαίου, όπως και προς το διεθνές δίκαιο. Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, ο «τυφώνας Τραμπ» έκοψε τη χρηματοδότηση του Χάρβαρντ επειδή δεν συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις του, τα έβαλε με το CNN για έναν σαλβαδοριανό «τρομοκράτη» που στην πραγματικότητα δεν είναι τρομοκράτης, και επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στον ουκρανό πρόεδρο λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ξεκίνησε τον πόλεμο και τώρα ζητάει πυραύλους.

Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι παγώνει επιχορηγήσεις ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το αρχαιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, επειδή, υποτίθεται, επιτρέπει να ανθεί στους κόλπους του ο αντισημιτισμός. Σε επιστολή που είχε στείλει στο Χάρβαρντ την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε διατυπώσει μία ολόκληρη σειρά από αξιώσεις, από τη μεταρρύθμιση του τρόπου διοίκησης – ώστε να μειωθεί η ακαδημαϊκή του ανεξαρτησία – μέχρι την κατάργηση των προγραμμάτων Διαφορετικότητας, Iσότητας και Συμπερίληψης (DEI) και τη διεξαγωγή ελέγχου, από «εξωτερικό οργανισμό», ώστε να επιβεβαιωθεί ότι κάθε σχολή διαθέτει «ποικιλία απόψεων». Αντίθετα όμως με το Columbia, που έσπευσε να συμμορφωθεί προς τις τραμπικές υποδείξεις μόλις του έκοψαν 400 εκατομμύρια δολάρια επιχορηγήσεων, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, ο Αλαν Γκάρμπερ, ξεκαθάρισε πως το πανεπιστήμιο «δεν θα απεμπολήσει την ανεξαρτησία του, ούτε τα εγγυημένα από το Σύνταγμα δικαιώματα». Εξασφάλισε έτσι εγκώμια από προσωπικότητες όπως ο Λάρι Σάμερς, πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ και υπουργός Οικονομικών του Μπιλ Κλίντον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ: «Το Χάρβαρντ έδειξε τον δρόμο στα υπόλοιπα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης αποκρούοντας την παράνομη και χονδροειδή απόπειρα να καταπνιγεί η ακαδημαϊκή ελευθερία. Ας ελπίσουμε να ακολουθήσουν και άλλα ιδρύματα», σχολίασε στο X ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Εμφανώς εκνευρισμένος, ο Τραμπ απείλησε χθες μέσω του Truth Social το Χάρβαρντ ότι θα χάσει (και) το αφορολόγητο καθεστώς του.

Ο σαλβαδοριανός «τρομοκράτης»

Η ζεστή υποδοχή που επιφύλαξε προχθές ο Τραμπ στον αυτοπεριγραφόμενο ως «πιο κουλ δικτάτορα του κόσμου», τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, δεν θα μπορούσε να κάνει πιο έντονο κοντράστ με την υποδοχή που είχε επιφυλάξει στα τέλη Φεβρουαρίου στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Βάσει μιας ετήσιας συμφωνίας με το Ελ Σαλβαδόρ ύψους έξι εκατομμυρίων δολαρίων, ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη στείλει με συνοπτικές διαδικασίες στις διαβόητες μεγα-φυλακές CETOT της μικρής κεντροαμερικανικής χώρας εκατοντάδες βενεζουελάνους, καθώς και σαλβαδοριανούς «τρομοκράτες», όλοι τους υποτίθεται μέλη εγκληματικών συμμοριών. Ενας από αυτούς, ο 29χρονος σαλβαδοριανός Κιλμάρ Αρμάντο Αμπρέγο Γκαρσία, έχει μετατραπεί σε σύμβολο της τραμπικής εκτροπής. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αναγνωρίσει πως η απέλασή του ήταν ένα «διοικητικό λάθος». Ομοσπονδιακή δικαστής τής ζήτησε να «διευκολύνει και να κάνει πραγματικότητα» την επιστροφή του, απόφαση την οποία επικύρωσε ομόφωνα το Ανώτατο Δικαστήριο. Η κυβέρνηση Τραμπ, ωστόσο, αντιτείνει άλλοτε πως δεν έχει δικαιοδοσία στο Ελ Σαλβαδόρ, και άλλοτε ότι δεν μπορούν τα δικαστήρια να λένε στον πρόεδρο τι θα κάνει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Αριστα χορογραφημένη, η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπουκέλε έδωσε την ευκαιρία στον Τραμπ να πετάξει το μπαλάκι στον σαλβαδοριανό πρόεδρο, για να τον ακούσει κατόπιν χαμογελαστός να λέει ότι «φυσικά» και δεν πρόκειται να επιστρέψει έναν «τρομοκράτη» στις ΗΠΑ, και παράλληλα, να επιτεθεί στην ανταποκρίτρια του CNN, την Κέιτλαν Κόλινς, που επέμενε να κάνει ερωτήσεις σχετικά, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως το δίκτυο στο οποίο εργάζεται «μισεί τη χώρα μας». Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Τραμπ επανέλαβε επίσης πως «θα του άρεσε» να στείλει στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ και αμερικανούς εγκληματίες – κάτι προφανώς αντισυνταγματικό.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ο ουκρανός πρόεδρος

Ο αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να αναδείξει προσωπικά το πόσο διαφορετικό ήταν το κλίμα στη συνάντησή του με τον Μπουκέλε και σε εκείνη που είχε πριν από ενάμιση μήνα με τον Ζελένσκι –  ασκώντας κριτική στον ουκρανό πρόεδρο, ερήμην του: «Το λάθος ήταν ότι άφησαν τον πόλεμο να συμβεί. Αν ο Μπάιντεν ήταν ικανός. Και αν ο Ζελένσκι ήταν ικανός – και δεν ξέρω αν είναι, είχαμε μια δύσκολη συνάντηση με αυτόν τον τύπο εδώ πέρα», δήλωσε με το χαρακτηριστικό του στυλ. «Δεν ξεκινάς έναν πόλεμο εναντίον κάποιου που είναι 20 φορές μεγαλύτερός σου και μετά ελπίζεις να σου δώσει ο κόσμος μερικούς πυραύλους», πρόσθεσε. Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στον Πούτιν, αλλά σε τόνο σαφώς διαφορετικό: «Και ρίξτε μια ματιά στον Πούτιν – δεν λέω ότι είναι άγγελος, αλλά θα σας πω ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια και δεν τέθηκε καν θέμα. Δεν θα το έκανε ποτέ – και του είπα να μην το κάνει. Δεν πρόκειται να το κάνεις», δήλωσε λίγες ημέρες μετά την τρίτη κατά σειρά συνάντηση του απεσταλμένου του, Στιβ Γουίτκοφ, με τον ρώσο πρόεδρο στη Ρωσία, και μερικές ώρες πριν διαβεβαιώσει, χθες, ο Γουίτκοφ τον κόσμο πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί «ειρήνη με διάρκεια» στην Ουκρανία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ