Αποκλειστικό – Γ. Κορίνθιος για UNESCO: “Με τη διεθνή αυτή αναγνώριση η γλώσσα μας αναβαθμίζεται σε εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας”

γλωσσα

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την ομόφωνη πρόταση του εκτελεστικού συμβουλίου της UNESCO να καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας ο Γιάννης Κορίνθιος, εμπνευστής και πρωτεργάτης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, μιλά αποκλειστικά στο ertnews και την Ελένη Καραλή.

Η ομόφωνη πρόταση του εκτελεστικού συμβουλίου της Unesco να καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας είναι μια σπουδαία δικαίωση για τον ελληνισμό και την παγκόσμια διάσταση της γλώσσας μας. Είναι όμως και μια δικαίωση για εσάς. Πως αισθάνεστε ως πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας;

Αυτή την ημέρα θα την θυμόμαστε όλοι μας. Πολλοί βέβαια συνέβαλαν σ΄αυτά τα 11 χρόνια, γιατί στο τέλος ήταν μια συνολική προσπάθεια. Πολλά συγχαρητήρια στον κ, Κουμουτσάκο που έφερε σε πέρας όλη αυτή την προσπάθεια. Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO και το ΥΠΕΞ εργάστηκαν εντατικά και αποτελεσματικά εδώ και περίπου ένα έτος για την προώθηση αυτού του σημαντικού ζητήματος, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην UNESCO, που είναι ένα σύνθετο περιβάλλον πολυμερούς διπλωματίας. 

Η καθιέρωση αυτής της ημέρας έχει εξαιρετική σημασία για την ελληνική γλώσσα ως παγκόσμια πολιτιστική αξία αλλά και  για το κύρος που αποκτά εντός και εκτός Ελλάδος ο εορτασμός τής Ελληνικής ως θεσμός. Είναι φανερό ότι η γλώσσα μας με την διεθνή αυτή αναγνώριση αυτή αναβαθμίζεται σε ένα εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, δυναμικό και θαυματουργό. Είναι πράγματι ένα μεγάλο επίτευγμα για την Ελλάδα, για την γλώσσα και τον διαχρονικό Πολιτισμό μας, για τους Έλληνες όπου γης, για τους Φιλλελληνες.

Όντας ο εμπνευστής και πρωτεργάτης αυτής της συλλογικής προσπάθειας δεν σας κρύβω ότι είμαι συγκινημένος και περήφανος γιατί μαζί την  Ομογένεια και τους Φιλέλληνες, και σε συνεργασία με τις Ελληνικές και Κυπριακές Αρχές και με πολλούς συναδέλφους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, καταφέραμε να ευοδωθεί η τυπική πλέον καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής  Γλώσσας από την Ουνέσκο.

Οι καλές ιδέες και πρωτοβουλίες δεν στεριώνουν πάντα εύκολα. Αλλά αν έχουμε πίστη, μεράκι και επιμονή και άξιους συνοδίτες και σκαπανείς συχνά αυτές οι ιδέες παίρνουν σάρκα και οστά και χαράζουν νέους δρόμους. Όπως ακριβώς συνέβη. Δεν ήταν καθόλου εύκολο το εγχείρημα αυτό.

Το 2014 στη Νάπολι της Ιταλίας ήρθε η ιδέα της  καθιέρωσης της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας. Ήταν μια πρωτοβουλία δική σας. Μιλήστε μας για αυτή την προσπάθεια.

2014 είναι η χρονιά που όλα ξεκίνησαν. Από τη Νάπολη της Ιταλίας. ΄Ηταν η χρονιά που η Ιταλία είχε  κινητοποιηθεί για τη στήριξη της κλασσικής παιδείας και των κλασσικών λυκείων με το σύνθημα ¨οι ανθρωπιστικές σπουδές δεν είναι άχρηστες¨. Το 2014 λοιπόν σκεπτόμουνα μαζί με συναδέλφους εκπαιδευτικούς της Νάπολης να ζητήσουμε την αναγνώριση της κλασσικής παιδείας ως αύλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Και μια μέρα (20 Μαρτίου) ακούγοντας στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι οι Γάλλοι γιόρταζαν κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, καθιερωμένη από τα Ηνωμένα ΄Εθνη, σκέφτηκα να ζητήσω να καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνοφωνίας. ΄Ετσι ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Η οποία πρέπει να πω ότι ενθουσίασε τους εκπαιδευτικούς των κλασσικών λυκείων, οι οποίοι αμέσως σκέφτηκαν να   γιορτάσουμε την ελληνική γλώσσα σε μια μεγάλη εκδήλωση στη Νάπολη, ακόμα πριν αυτή η καθιέρωση υλοποιηθεί θεσμικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αφετηρία αυτής της προσπάθειας ήταν η Νάπολη με τα σχολεία της. Η ελληνική γλώσσα στην νότια Ιταλία ήταν ήδη από την αρχαιότητα  γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών και εργαλείο για την κοινωνική συνοχή σε έναν όλο και πιο ποικιλόμορφο και πολυπολιτισμικό κόσμο. Η ελληνική γλώσσα  και ο ελληνικός πολιτισμός συσπειρώνει στη Νάπολη και είναι μια γέφυρα που  ενώνει. Φέτος στις 9 Φεβρουαρίου 2025 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εγκαινίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα γενέθλια της Νάπολης, η οποία πριν 2500 ιδρύθηκε από τους Έλληνες.

Περιγράψτε μας τα βήματα που έχουν γίνει στο διάβα των 11 ετών ώστε να φτάσουμε στην κορύφωση του αγώνα που είναι η καθιέρωση της παγκόσμια ημέρας ελληνικής γλώσσας.

Στις 12 Απριλίου 2014 (ήμουνα τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας) έκανα  έκκληση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Η έκκληση αυτή  έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία της υλοποίησης με την κινητοποίηση των Λυκείων, των Ελλήνων και των Φιλελλήνων της Ιταλίας.

Χάρη στην ενθουσιώδη ανταπόκριση που βρήκε στις 17 Ιουνίου  2014 απέστειλα συγκεκριμένη έκκληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά λίγες μέρες, στις 5 Ιουλίου, προώθησα την ίδια έκκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου και στην UNESCO. Στους επόμενους μήνες κατέβηκα στην Ελλάδα τρεις φορές και παρουσίασα σε δυο κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 την πρόταση αυτή. Στη Νάπολη αρχίσαμε να γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας από το 2016. Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού,  καθιερώθηκε ως Ημέρα Τιμής για την Ελληνική Γλώσσα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017). Το 2017  και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου υιοθέτησε την αντίστοιχη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ακολούθως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θεσμοθετήθηκε και στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania, UER).

 

Τι σημαίνει για εσάς που κατάγεστε από την Τήνο  η βράβευση με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μου απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής για την ¨πολυετή και ακατάπαυστη προσφορά μου στην Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τη διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας¨. Το παράσημο μου επέδωσε η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ιταλία κυρια Ελένη Σουρανή, σε μια συγκινητικη τελετή Ambasciata di Grecia a Roma – Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη.

Αποδέχτηκα με συγκίνηση,  σεβασμό, ευγνωμοσύνη και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αυτή την τιμητική αναγνώριση της πολιτιστικής προσφοράς μου. Πέραν της μεγάλης τιμής στο πρόσωπό μου επιβραβεύονται και οι προσπάθειες όλων των Ομογενών και Φιλελλήνων που στηρίζουν και διαδίδουν την ελληνική γλώσσα. Αυτὸ που είναι εκ των  ων ουκ άνευ για να είσαι Έλληνας ειναι η γλώσσα. Η ταυτότητα της Ομογένειας βασίζεται ουσιαστικά στην γλώσσα. Πατρίδα είναι η γλώσσα μας. Η  μελέτη, η καλλιέργεια και η κατάκτηση της Ελληνικής είναι μετάλλιο τιμής. Στην Ελλάδα οφείλουμε, δεν μας οφείλει αυτή. Ξέρω ότι χρωστάω στην Ελλάδα, στην Τήνο και στη γλώσσα μας ένα μεγάλο μέρος από αυτό που είμαι.

Αυτό το βραβείο το αφιερώνω στη μνήμη των γονιών μου και της μητέρας των παιδιών μου και στο χωριό μου, στο νησί μου. Χωρίς την οικογένειά μου, χωρίς τα παιδιά μου, χωρίς τις ρίζες μου, χωρίς το σχολείο μου που με μόρφωσε και χωρίς τα τυχερά συναπαντήματα που χάραξαν την πορεία της ζωής μου πολύ λίγα θα είχα καταφέρει. Ό,τι πολύ αγάπησες αυτό σου μένει όταν ζεις μακριά  από τις ρίζες σου.

Τo 2024 η Επιτροπή των Βραβείων ΑΡΓΩ σας απένειμε στις 23 Οκτωβρίου στην Ακαδημία Αθηνών το Βραβείο Προσφοράς στα Κοινά για το έτος 2024. Πείτε κάτι γι΄αυτή την τιμητική διάκριση.

Η ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ απένειμε, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας της αριστείας, της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, του κοσμοπολιτισμού και των ανοιχτών οριζόντων, βραβεύοντας τους Έλληνες του εξωτερικού που διακρίνονται σε διάφορους τομείς. Παρέλαβα και αυτό το βραβείο με συγκίνηση για την πολυετή προσφορά μου στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό και στα κοινά  γιατί και αυτό το βραβείο μου απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διηπειρωτικό δίκτυο: Εξηγήστε στους αναγνώστες μας, τι είναι, από ποιους απαρτίζεται και ποιες οι δράσεις του.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Ελληνικής Γλώσσας «Πατρίδα μας η Γλώσσα», με το οποίο συνεργάζομαι, έχει ιστορία πέντε ετών και αποτελεί μια πολιτισμική σύμπραξη που ενώνει ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και πολιτιστικούς φορείς του ελληνισμού και του φιλελληνισμού απ’ όλο τον κόσμο. Στο Δίκτυο συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή, τη Χιλή και την Κίνα, ενώ από το 2026 η δράση του επεκτείνεται, μεταξύ άλλων, και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αγκαλιάζοντας έτσι φωνές από τέσσερις ηπείρους.Σκοπός του Δικτύου είναι η στήριξη της ελληνομάθειας, καθώς και η καλλιέργεια επαφών και η ένωση δυνάμεων με φορείς του απόδημου ελληνισμού, με φιλέλληνες και μελετητές της ελληνικής από κάθε γωνιά του κόσμου.Έχει διοργανώσει 4 διαδικτυακές εκδηλώσεις (2022–2025) και, φέτος, με την ενεργό συμμετοχή του στον επετειακό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στη Νάπολη, στηρίζει τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής ως παγκόσμιας γλώσσας από την UNESCO.Η σύνδεση του Δικτύου με την Ελληνική Βιβλιοθήκη της Νότιας Καλιφόρνιας αποτελεί σταθερό άξονα της ταυτότητάς του από τα πρώτα του βήματα.

The Hellenic Library of Social: Ακόμα ένα σπουδαίο εγχείρημα σε συνεργασία με το καθηγητή Οικονομικών από το Λος Άντζελες Φ. Τρεβεζά. Οι συνέργιες και συμπράξεις με καθηγήτες και πανεπιστήμια του εξωτερικού συμβάλλουν στη διάσωση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας ανά τον κόσμο;

Η Ελληνική Βιβλιοθήκη της Νότιας Καλιφόρνιας (Hellenic Library of Southern California) λειτουργεί από το 1986, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Φίλιππου Τρεβεζά, που υπήρξε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια· από τότε έχει συγκεντρώσει πάνω από 6.000 τόμους και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για την Ελλάδα, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η πρωτοβουλία του, το 2021, να φέρει σε επαφή τα μέλη της Βιβλιοθήκης με το Γυμνάσιο ΛΤ Αστυπάλαιας, και η σχέση που αναπτύχθηκε με τα παιδιά και τους δασκάλους τους, υπήρξαν το έναυσμα για τη δημιουργία του Δικτύου «Πατρίδα μας η Γλώσσα»· ενός ζωντανού διαλόγου αγάπης για τη γλώσσα και τον ελληνισμό, που σήμερα διατρέχει τέσσερις ηπείρους. Η οργάνωση των εκδηλώσεων του Δικτύου πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ποιητή και ακαδημαϊκό Νίκο Αλεξίου και το Hellenic American Project του Queens College της Νέας Υόρκης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη σύνδεση του παγκόσμιου ελληνόγλωσσου πολιτισμού με τη σύγχρονη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δημιουργία.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Κορίνθιο:

Ο Γιάννης Κορίνθιος δίδασκε από το 1979 νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Ηγετικό στέλεχος της Ομογένειας, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας Νάπολης και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Είναι εμπνευστής και πρωτεργάτης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού (2014-2017). Είναι επίσης συγγραφέας πολλών διδακτικών εγχειριδίων αρχαίων ελληνικών για τα Κλασσικά Λύκεια Ιταλίας. Το 2017 εξέδωσε την ψηφιακή εφαρμογή App Grande Dizionario Greco Classico HOEPLI, Milano 2017. (Μεγάλο Ψηφιακό Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών με 140.000 λήμματα). Για το 2021 προετοιμάζει μια Έκθεση στη Νάπολη και στην Αθήνα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Νάπολης και σε συνεργασία με τα ΓΑΚ της Ελλάδος με θέμα ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ.

Ρεπορτάζ, συνέντευξη: Ελένη Καραλή

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ