Οι στόχοι της Αθήνας μέσα από τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Οι στόχοι της Αθήνας μέσα από τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Του Δημήτρη Γκάτσιου

“Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη”. Με αυτό το μήνυμα, όπως εκπέμπεται σταθερά τις τελευταίες ώρες από κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα κινείται στο νέο μονοπάτι, το οποίο έχει δημιουργήσει η αποτύπωση σε χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Μια κίνηση αναμενόμενη, ελέω της υποχρέωσης της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, ωστόσο, ακολουθείται από άκρως σημαντικές προεκτάσεις. Όπως, για παράδειγμα, ότι για πρώτη φορά καταλαμβάνουν θέση σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο των Βρυξελλών τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δηλαδή, η πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. 

Προστιθέμενη αξία 

Οι σχεδιασμοί, σύμφωνα με τις γραμμές πληροφόρησης, ξεκίνησαν εδώ και αρκετούς μήνες. Το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, πέρασαν πολλές φορές την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος όλες τις λεπτομέρειες. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα εθνικά συμφέροντα. “Από τη μία, καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα, η οποία συντελείται στον θαλάσσιο χώρο. Προσδιορίζονται οι ανθρώπινες δράσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν στα θαλάσσια όρια της Ελλάδας, της ελληνικής δικαιοδοσίας, είτε πρόκειται για ιχθυοκαλλιέργεια, είτε πρόκειται για τουρισμό, είτε πρόκειται για αξιοποίηση ενάλιων αρχαιοτήτων. Όλες οι ανθρωπογενείς δράσεις. Και από την άλλη, προσδιορίζεται το γεωγραφικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο ασκείται αυτή η δικαιοδοσία”, έσπευσε να τονίσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Τα… απόνερα

Η ανακοίνωση, νωρίς το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού αποτελεί, όπως σχολιάζουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο “Κ”, έμπρακτη επιβεβαίωση της ενεργού εξωτερικής πολιτικής. Μιας πολιτικής η οποία έχει ως προτάγματα:

– Τη συνεχή ενίσχυση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

– Τη θωράκιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Σε συζητήσεις που είχε το “Capital.gr” με κυβερνητικά στελέχη, αυτό που τονίζεται είναι ότι η κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού αποτελεί συνέχεια σειράς κινήσεων, οι οποίες από το 2019 ενδυναμώνουν τις θέσεις της Ελλάδας. “Πρόκειται για κινήσεις που καμία ελληνική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν είχε καταφέρει. Και σε αυτό πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα, καθώς ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ουσιαστική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και, πλέον, την εκπόνηση και κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Όλα αυτά χωρίς να έχει υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση. Με τη χώρα μας να είναι πάντα υπέρμαχος της διαφύλαξης της ηρεμίας και της καλής γειτονίας, αλλά χωρίς να υποχωρεί από τα δίκαιά της, χωρίς να δέχεται αμφισβήτηση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της”, σημειώνουν χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει στην αποτύπωση εντός του Χωροταξικού Σχεδιασμού των δύο συμφωνιών ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Ειδικά η συμφωνία Αθήνας με το Κάιρο, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας, είναι η ισχυρότερη έμπρακτη αμφισβήτηση του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου. 

Ο δρόμος

Η ελληνική πρωτεύουσα, που σε κάθε ευκαιρία αποκρούει τους βερμπαλιστικούς αναθεωρητισμούς και τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Τουρκίας, μέσω των οποίων επιχειρεί να εδραιώσει το αφήγημα περί της “γαλάζιας πατρίδας”, διαμηνύει πως επιθυμεί το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, κρατώντας εμφατικά στο προσκήνιο την έννοια-κλειδί του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο. “Το διπλωματικό μας αποτύπωμα είναι μεγάλο. Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην καρδιά όλων των διεθνών οργανισμών. Ασκεί τα δικαιώματά της προς την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, με βάση αποκλειστικά και μόνον το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό θα επιμείνουμε απολύτως”, σχολιάζουν “γαλάζιοι” παράγοντες. 

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, αντιδρά με σχετικά ήπιο τρόπο (είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για “αναμενόμενη απάντηση” από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών), ενώ τη σκυτάλη πήραν πηγές του υπουργείου Άμυνας της γείτονος. Κάνουν λόγο για μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας στο πλαίσιο της… γαλάζιας πατρίδας. “Η γειτονική χώρα έχει διατυπώσει παγίως τη θέση της για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και η αντίδρασή της ήταν μάλλον αναμενόμενη. Το κρίσιμο είναι ότι η Ελλάδα πλέον έχει διατυπωμένη θέση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες της. Θέση που εδράζεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας”, τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο “Capital.gr”. 

“Ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι επιθυμία μας να συνεχιστεί. Είμαι σε αυτό σαφής. Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι η βασική έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εμείς δεν επιθυμούμε να έχουμε εχθρικές σχέσεις με κανέναν από τα γειτονικά μας κράτη. Έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια”, είναι το σήμα του κ. Γεραπετρίτη, την ίδια στιγμή που πολλοί παρατηρητές θεωρούν δεδομένο ότι η κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν θα διευκολύνει τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, με τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και, επομένως, το νέο τετ α τετ κορυφής Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραμένουν στον… πάγο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα επανέρχεται στην πρόταση προς τον εξ Ανατολών γείτονα, να υπάρξει συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη, προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες, μόνο, όμως, εάν αποδεχθεί ως βασικό εργαλείο της διαπραγμάτευσης τη διεθνή νομιμότητα και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. “Εφόσον υφίσταται διαφορά διεθνούς δικαίου, πάντοτε υπάρχει η λύση της προσφυγής σε διεθνή δικαιοδοσία”, είναι το ελληνικό μήνυμα.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ