Το αποτύπωμα των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας στην άμυνα και στην Ανατολική…

Το αποτύπωμα των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας στην άμυνα και στην Ανατολική...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με…βατήρα τη στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια που Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψαν στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 2021, η Αθήνα ενισχύει το…αποτύπωμα της πολλαπλών διαστάσεων σχέσης με το Παρίσι. Η χθεσινή παρουσία του Γάλλου υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική πρωτεύουσα και όσα έχουν παραγάγει οι διευρυμένες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, εκπέμπουν τα δικά τους μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή. Σε μία χρονική συγκυρία, δε, νέων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, η συναντίληψη Ελλάδας και Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή, αλλά και για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν περαιτέρω ώθηση στη συμπόρευση των δύο χωρών, η οποία επισφραγίζεται:

-Με την υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση 16 πυραύλων Exocet Block III από τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ενισχύσει τη φαρέτρα ασφαλείας της. Οι πύραυλοι Exocet Block III έχουν βεληνεκές που ξεπερνάει τα 180 χιλιόμετρα. Εκτοξεύονται είτε από νησιά, ως τμήμα του “θόλου” των πέντε σημείων που θα προστατεύουν το Αιγαίο, είτε από πλοία επιφανείας.

-Την εισήγηση του κ. Δένδια στην αυριανή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra.

Με τις φρεγάτες Belharra, την απόκτηση των μαχητικών Rafale, τους νέους πυραύλους Exocet Block III και την εισήγηση για την απόκτηση ακόμα μίας φρεγάτας οι βάσεις της συμπόρευσης ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι γίνονται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, πιο ισχυρές. Παράλληλα, η συνεργασία που έχει η Γαλλία με την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο δίνει το δικό της σήμα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με το Παρίσι να έχει σταθεί στο παρελθόν στην ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, με πρόταγμα το διεθνές δίκαιο, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των αναθεωρητικών εξάρσεων της Τουρκίας. Διόλου τυχαία και στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε σήμα στις Βρυξέλλες όσον αφορά στον αποκλεισμό του εξ’ ανατολών γείτονα από το εξοπλιστικό πρόγραμμα ReArm Europe. “Οι δύο χώρες μας θεωρούν ότι το σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένας στόχος για τον οποίο έχουμε εργαστεί από κοινού, εξ αρχής, με τον πρόεδρο Μακρόν. Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε. Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Δένδια, ο οποίος υποδέχθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Σεμπαστιάν Λεκορνί. “Η Ελλάδα εκτιμά τη σημαντική συνεισφορά της Γαλλίας στις διαβουλεύσεις και επίσης στην ηγετική θέση που η Γαλλία μπορεί να έχει ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό περιβάλλον μια και συμφωνούμε ότι πρέπει να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας από τρίτους. Και επίσης πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς αυτούς τους τρίτους, και μάλιστα αναφέρομαι σε αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά στα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας”, ανέφερε.

Στο ΚΥΣΕΑ η τέταρτη Belharra

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που είναι προγραμματισμένη για την Μεγάλη Τετάρτη στην Ηρώδου Αττικού 19 στο προσκήνιο θα έρθει η απόκτηση της τέταρτης Belharra. “Η προμήθεια των τριών Belharra, και της τέταρτης για την οποία ελπίζω ότι θα αποδεχτεί την πρότασή μου το ΚΥΣΕΑ, θα δώσει νομίζω ένα ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών μας. Και μαζί με τα Rafale, νομίζω πια ότι μπορούμε με την Γαλλική Δημοκρατία να έχουμε ένα μεγάλο εύρος συστημάτων τα οποία μοιραζόμαστε και τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε από κοινού για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο”, σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σε χρόνο παράλληλο, δημοσίως στη διάρκεια της παρουσίας του Γάλλου υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα δεν ετέθη το θέμα του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η στήριξη που δίνει το Παρίσι στο συγκεκριμένο πρότζεκτ θεωρείται δεδομένη, λόγω της παρουσίας εταιρείας γαλλικών συμφερόντων στο εγχείρημα, με την Αθήνα να εκπέμπει σήμα ότι το έργο θα προχωρήσει, παρά τη σεναριολογία που αναπτύχθηκε, ελέω της μικρής αναβολής πέριξ της έναρξης των ερευνών. “Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει”, έχει τονίσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ