“Why Look at Animals? Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή” | Ομαδική έκθεση στο ΕΜΣΤ από την Πέμπτη 15/5

alexandros 6

Ποια είναι η σχέση μας με τα ζώα σήμερα; Πώς και γιατί έχουν τα ζώα περιθωριοποιηθείστη σύγχρονη εποχή; Μπορούμε να συζητάμε για την κλιματική́δικαιοσύνη και τηνπροστασία του περιβάλλοντος και να παραλείπουμε τη μη ανθρώπινη ζωή από αυτήτη συζήτηση;

Το ΕΜΣΤ, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτών των ερωτημάτων, έχει επιλέξει στον νέοκύκλο εκθέσεών του να εστιάσει στη διερεύνηση των σύνθετων δυναμικών μεταξύζώων και ανθρώπων και στον κομβικό τους ρόλο στην πλανητική ευημερία. Ηαρχήέγινε με τις 4 νέες εκθέσεις του ΑπριλίουΕμείς που Προδώσαμε τα Άλογατης ΤζάνιςΡάφα,Απόηχοι της Ιστορίας, σκιές της προόδουτου Sammy Baloji, Το θολό βλέμματου Kasper Bosmans καιHuman/Natureτης Emma Talbot.

Και οι 4 εκθέσεις λειτούργησαν επιτυχώς ως προπομποί της κεντρικής για το 2025 έκθεσης του ΕΜΣΤ,που κάνει εγκαίνια στις 15 Μαΐου:Why Look at Animals? Δικαιοσύνη για τη μηανθρώπινη ζωή.Με τη συμμετοχή πάνω από 60 καλλιτεχνών από 25 χώρες (Ευρώπη, Ασία, Αφρική,Αμερική) και με πάνω από 200 έργα να καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους τουΜουσείου, η έκθεσηWhy Look at Animals? Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή, σεεπιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΕΜΣΤ, είναιαποτέλεσμα πολυετούς έρευνας. Πρόκειται για τηνμεγαλύτερη έκθεση που έχειδιοργανώσει το ΕΜΣΤ και η πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώωνδιεθνώς.

Πηγή έμπνευσης και αφετηρία της πολυετούς έρευνας για τη δημιουργίααυτής της έκθεσης αποτελεί́το–δημοσιευμένο το1980–εξαιρετικά́επιδραστικόομότιτλο βιβλίο του John Berger, που διερευνά τη σχέση ανθρώπου και ζώων στη σύγχρονη εποχή και εντοπίζει τους τρόπους με τους οποίους τα ζώα έχουνπεριθωριοποιηθεί στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Όπως επεσήμανε ο Berger, εν αρχή τα ζώα «βρίσκονταν μαζί μετον άνθρωπο στοκέντρο του κόσμου του»,ενώ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων«έχουνχαθεί από το πλευρό μας και από το οπτικό μας πεδίο».

Στη συνθήκη της προϊούσας νεωτερικότητας ο άνθρωπος απομακρύνθηκε προοδευτικά από τα ζώα, τα οποίαεξελίχθηκαν σε κάτι που βλέπουμε πλέον στον ζωολογικό κήπο και στο τσίρκο, στηντηλεόραση και τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Έγιναν πακέτα στα ράφια των σούπερμάρκετ, ένα ακόμη προϊόν πλήρως αποσυνδεδεμένο στη συνείδησή μας από τηνπροέλευσήτου και από την πραγματικότητα της ζωής και του θανάτου του.Η έννοια του ειδισμού(speciesm):η αντίληψη πως οι άνθρωποι αποτελούν ανώτερημορφή ζωής απ’ όλα τα άλλα ζωντανά πλάσματα και έχουν ως εκ τούτου περισσότεραδικαιώματα από αυτά, καθώς και η καρτεσιανή ιδέα τουbête-machine, του ζώου-μηχανή αναγνωρίζονται ως οι βάσεις της εκτεταμένης, βίαιης εκμετάλλευσης των ζώωνστον σύγχρονο κόσμο.

Ο κυρίαρχος ανθρωποκεντρισμός των σύγχρονων κοινωνιών έχει καταδικάσει τα ζώαστην αφάνεια και τη σιωπή, στη θέση ενός είδους υποδεέστερου που δεν ανήκειοργανικά στα διασυνδεδεμένα οικοσυστήματάμας. Τα ζώα έγιναν διαμιάς προϊόν,μηχανή και θέαμα. Από τις ταυρομαχίες στο κυνήγι της αλεπούς και από το παράνομοεμπόριο εξωτικών ζώων στην ανείπωτη βαναυσότητα της βιομηχανικής εκτροφής,προβάλλει πια επιτακτική η ανάγκη να συζητήσουμε για τα δικαιώματα των ζώων καιγια την ικανότητάτους να αισθάνονται και να βιώνουν τον πόνο.

ΗέκθεσηWhy Look at Animals? Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωήαναδεικνύει τηνανάγκη αναγνώρισης και υπεράσπισης της ζωής των ζώων ως φλέγον ζήτημα, το οποίοη πολιτική, το εμπόριο και η γεωργία αντιμετωπίζουν είτε με άγνοια είτε με αδιαφορία.Αναδεικνύει τις προβληματικές πτυχές της κυρίαρχης πρακτικής απέναντι στα ζώα, ταοποία αντιμετωπίζονται ως εμπορεύσιμα αγαθά και προϊόντα προς κατανάλωση.

Στοχεύει να αποτελέσει έναυσμα για μια συζήτηση γύρω από την πολιτική και ηθικήτης μεταχείρισης των ζώων από τον άνθρωπο και να φέρει στο φως τους βίαιουςμηχανισμούς εκμετάλλευσης και συστημικής κακοποίησης τους.

Επιπλέον καταπιάνεταιμε το ερώτημα της συναισθηματικής νοημοσύνης των ζώων, επιδιώκοντας ναδιατρανώσει τη φύση τους όχι ως κάτι ξέχωρο από εμάς αλλά ως οργανικό καιαναπόσπαστο κομμάτι της βιόσφαιράς μας και των οικοσυστημάτων μας.

Η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση, η βιομηχανικής κλίμακας εκτροφή, ο πόλεμος, ηκαταστροφή των ενδιαιτημάτων των ζώων, τα πειράματα που γίνονται πάνω σε αυτά,η παραμέλησηήεγκατάλειψη των οικόσιτων ζώων αποτελούν όλα παράγοντες μεδραματικές συνέπειες για τα ίδια και για τους οικοτόπους τους.Εξετάζοντας το ζήτημα της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τα ζώα και τηςαποξένωσής τους από το φυσικό τους περιβάλλον, η ομαδική αυτή έκθεση επιδιώκεινα λειτουργήσει αφυπνιστικά ως προς την ανάγκη να αποκτήσει η προστασία της μηανθρώπινηςζωής το ίδιο αξιακόπρόσημο με την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δενπρόκειται τελικά μόνο για την αντιμετώπιση των ζώων ως διακριτής κατηγορίας πουεξ ορισμού αξίζει την υπεράσπισήμας αλλά για έναν ευρύτερο, ζωτικής σημασίαςοικολογικό προβληματισμό,που συνδέεται άρρηκτα με την περιβαλλοντολογία και τηνπλανητική ευημερία εν γένει.

Το ΕΜΣΤ είναι ένα από τα λίγα μουσεία στον κόσμο που επιτρέπει την είσοδο στακατοικίδια ζώα.

Τα κατοικίδια ζώα και οι ιδιοκτήτες τους είναι ευπρόσδεκτοι στους χώρους και τις εκθέσεις του Μουσείου.

Μέρες & Ώρες Λειτουργίας

ΕΜΣΤ: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή,Σάββατο & Κυριακή: 11.00–19:00Πέμπτη:11.00–22.00

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 8 ευρώ – Μειωμένο: 4 ευρώ

Ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ