Μαθήματα ηγεσίας με βάση το «γνώθι σαυτόν»

Μαθήματα ηγεσίας με βάση το «γνώθι σαυτόν»

Σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται γρήγορα, όπως αυτό της αγοράς, ο επιτυχημένος ηγέτης δεν αρκεί πλέον να καθοδηγεί τους συναδέλφους του προς την εκπλήρωση των κοινών στόχων. Πρώτα πρέπει να είναι σε θέση να καθοδηγεί σωστά τον εαυτό του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των συναισθημάτων και των πράξεών του και κατανοώντας την επίδρασή τους στους συναδέλφους, αλλά και τον οργανισμό που διοικεί.

Η αυτο-ηγεσία χρειάζεται τέσσερις βασικές δεξιότητες στην επιδίωξη δύσκολων και μακροπρόθεσμων στόχων, όπως αυτός της αλλαγής και της επικράτησης στην κρίση, υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Πετράς, Ψυχολόγος, Executive Coach και Διευθυντής του Athens Coaching Institute μιλώντας σε εκπαιδευτική ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management (ΕΕΦΑΜ) που εστίασε στην αξία της αυτό-ηγεσίας και την εφαρμογή της σε προσωπικό και οργανωτικό επίπεδο.

O ηγέτης αναγνωρίζει δύο προβλήματα: το ίδιο το πρόβλημα και τη δυσφορία που αυτό προκαλεί. Και τα αντιμετωπίζει ξεχωριστά

O προσανατολισμός σε εφικτούς στόχους, αποτελεί βασική δεξιότητα των ηγετών

Ξεκινώντας από τα βασικά, ο κ. Πετράς σημείωσε ότι οι πρακτικές για την εφαρμογή της αυτό- ηγεσίας σε πρώτο επίπεδο περιλαμβάνουν:
• Καθορισμό της ημέρας και ώρας για προσωπικό αναστοχασμό.
• Αυτορρύθμιση και αναστοχαστική πρακτική για τις απαραίτητες διορθώσεις.
• Καταγραφή των σημαντικών παρατηρήσεων στο ημερολόγιο.
• Αυτοέλεγχο και πειθαρχία.
• Στοχοθεσία με σύγχρονους όρους, που περιλαμβάνουν πολλαπλούς στόχους, στόχους μάθησης, ενημέρωση αρχικού πλάνου, δημιουργία εικόνας των στόχων αυτών.
• Ενίσχυση της επίγνωσης του εαυτού και της κατάστασης (μέσω coaching ή και mentoring), εξασκώντας τη σιωπή.
• Δημιουργία μιας καθημερινότητας η οποία να τρέφει το πνεύμα και
• Αλληλεπίδραση για λήψη και παροχή feedback σε τακτική βάση.
• Για να έχουν αποτέλεσμα όμως όλα αυτά, στο επόμενο, πιο προχωρημένο επίπεδο, ο ηγέτης είναι απαραίτητο να έχει αναπτύξει μια σειρά από δεξιότητες που αφορούν τον ίδιο, προκειμένου να μπορούν να τεθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι.

Οι 4 δεξιότητες

Όπως σημείωσε ο κ. Πετράς, οι δεξιότητες αυτές αφορούν:
1. Την απεμπλοκή από στόχους που τελικά είναι ανέφικτοι ή το κόστος τους είναι μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο όφελος. Η δεξιότητα της απεμπλοκής είναι μια άλλη όψη της επιμονής, γι΄ αυτό χρειάζεται μια σταδιακή διαδικασία.
2. Αντιμετώπιση προβλημάτων. Στο προχωρημένο επίπεδο, ο ηγέτης αναγνωρίζει δύο προβλήματα. Πρώτον, το ίδιο το πρόβλημα και δεύτερον τη δυσφορία που προκαλεί. Και τα αντιμετωπίζει ξεχωριστά, με τις κατάλληλες ενέργειες.
3. Τη διαχείριση – αξιοποίηση των συναισθημάτων στην ηγεσία. Τα συναισθήματα αποτελούν ένα πρωτογενές, εσωτερικό σύστημα ανατροφοδότησης το οποίο ο ηγέτης οφείλει να κατανοήσει, αποκωδικοποιήσει και συνυπολογίσει στις ορθολογικές του αποφάσεις.
4. Την διαχείριση των μη συνειδητών στόχων που επηρεάζουν την συμπεριφορά μας. Οι μη συνειδητοί στόχοι έχουν τεράστια ρυθμιστική δύναμη στη συμπεριφορά μας. Δεν είναι απλώς απαντήσεις στο περιβάλλον, αλλά οργανωμένες επιδιώξεις στο νου, με σκοπό, πλάνο και προσαρμογές στην πράξη, για τις οποίες δεν έχουμε επίγνωση. Τέτοιοι στόχοι, ονομάζονται πρωταρχικοί και συνήθως είναι «να είμαι αρεστός», «να έχω πάντα τον έλεγχο σε όλα» ή «να έχουν όλοι καλή γνώμη για μένα». Στόχοι, που συχνά έρχονται σε σύγκρουση με συνειδητές αποφάσεις μας. Χρειάζεται αναγνώριση και διαχείρισή τους.

Στη διάρκεια της ημερίδας, υψηλόβαθμα και ηγετικά στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων και διακεκριμένοι επαγγελματίες εκτός του φαρμακευτικού κλάδου, αναφέρθηκαν σε καλές πρακτικές και προσωπικές εμπειρίες για την εφαρμογή της αυτό-ηγεσίας κατά τη διάρκεια περιόδων αβεβαιότητας, προσφέροντας στους συμμετέχοντες πολύτιμα μαθήματα αποτελεσματικής ηγεσίας σε ένα απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελούνταν από τρεις κεντρικές ομιλίες από την καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Μαρία Βακόλα, τη Ζέτα Δούκα, ηθοποιό, συγγραφέα και Πρόεδρο της ΑΜΚΕ «Ανάσα» για την υποστήριξη ατόμων με διατροφικές διαταραχές και τη Πέγκυ Βελλιώτου, μέτοχο – σύμβουλο της KPMG, καθώς και δύο Στρογγυλά Τραπέζια με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών φαρμακευτικών εταιρειών. Τη συζήτηση των τραπεζιών συντόνισε ο Χαράλαμπος Πετράς, Ψυχολόγος, Διευθυντής του Athens Coaching Institute, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αναστοχασμού και ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών.

Αναλυτικότερα, στο 1ο Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Περίοδοι κρίσεων ως διαδικασία προσωπικής και οργανωτικής μεταμόρφωσης», οι Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AbbVie Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας και Πρόεδρος Δ.Σ. PhARMA Innovation Forum (PIF), Σπύρος Φιλιώτης Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Φαρμασέρβ-Λίλλυ, Χρήστος Σωτηρίου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος WinMedica και Νίκος Ξυδιάς, Αντιπρόεδρος και Global Launch Lead GSK, αφηγήθηκαν πώς σε συνθήκες κρίσης, κατάφεραν να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να βρουν το θάρρος να καθοδηγήσουν τις ομάδες τους μέσα σε «αχαρτογράφητα νερά». Μέσα από τη συζήτηση έγινε φανερό πως η αυτό-ηγεσία πηγάζει από την εσωτερική δύναμη του ατόμου να διαχειρίζεται με ωριμότητα τα συναισθήματά του, όπως και από την ικανότητά του για αυτοέλεγχο, αυτοεξέταση και επαναξιολόγηση εδραιωμένων πεποιθήσεων, ώστε να λαμβάνει αποφάσεις με αντικειμενικότητα και να προσαρμόζεται στην αλλαγή. Πέραν τούτου, ο σύγχρονος ηγέτης οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη για την αλλαγή, είτε αυτή λαμβάνει χώρα σε προσωπικό είτε σε οργανωτικό επίπεδο και έχοντας την πεποίθηση ότι το «άγνωστο» μπορεί να κρύβει νέες ευκαιρίες, να παρακινείται και να αναζητά λύσεις σε πρωτόγνωρες προκλήσεις.

Στο 2ο Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Αυτό- ηγεσία και στοχοθεσία» η συζήτηση επικεντρώθηκε στη στρατηγική διάσταση της αυτο-ηγεσίας και στην πρακτική εφαρμογή της στο πλαίσιο της θέσπισης στόχων. Ο Απόστολος Πήττας, επικεφαλής του τμήματος Εξειδικευμένης Φροντίδας της Pfizer, ο Χρήστος Χριστίδης επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού των ΒΙΑΝ/ΒΙΑΝΕΞ, ο Χρήστος Μπούκης, Γενικός Διευθυντής επικεφαλής του τμήματος φαρμάκων τηςAmgen και ο Κωνσταντίνος Αθανασάς, επικεφαλής του τμήματος ογκολογίας, αιματολογίας και ιολογίας της ΕΛΠΕΝ, αναφέρθηκαν στις πρακτικές αυτό-ηγεσίας που βοηθούν τον ηγέτη να επιτυγχάνει τους στόχους του, παραμένοντας ευθυγραμμισμένος με τις προσωπικές του αξίες και καθοδηγώντας αποτελεσματικά την ομάδα του. Το κεντρικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι ο ηγέτης που διαθέτει αυτογνωσία και ενσυναίσθηση, κατανοεί τα κίνητρα και τις ανάγκες των συναδέλφων του, εναρμονίζει τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους του και εφαρμόζει ένα δημοκρατικό στυλ ηγεσίας. Είναι εκείνος που διοικεί αποτελεσματικά την ομάδα του και την οδηγεί στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Η Πρόεδρος της ΕΕΦΑΜ Ντανιέλα Μάλο δήλωσε: «Σε έναν κλάδο όπου η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά, καλούμαστε πρώτα να ηγηθούμε του εαυτού μας ώστε να είμαστε σε θέση να καθοδηγήσουμε τις ομάδες μας. Στην ΕΕΦΑΜ είμαστε υπερήφανοι που μέσα από αυτή την Ημερίδα, προσφέραμε στους συναδέλφους τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε ηγέτες με αυτογνωσία, ευθύνη, ενσυναίσθηση και ανθρώπινη προσέγγιση στη διοίκηση».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ