Το 2024 ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τις πολλαπλές συμφωνίες εξαγορών που αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην ελληνική Πληροφορική. Παράλληλα, οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων δείχνουν ότι η αγορά έχει ανέβει επίπεδο με τα στελέχη του κλάδου να δηλώνουν αισιόδοξα ότι η πορεία αυτή θα διατηρηθεί και το 2025.
Από τη μία η εκτέλεση έργων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (βλέπε Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) και από την άλλη η τάση ψηφιοποίησης του συνόλου της αγοράς, από το επίπεδο των λειτουργιών του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού μέχρι των διαδικασιών των επιχειρήσεων, έφεραν αυξημένο έργο στον κλάδο. Αυτό το αυξημένο έργο «έφερε» σχεδόν νομοτελειακά και τα κεφάλαια για εξαγορές και επενδύσεις.
Σε αυτά τα δύο έρχεται να προστεθεί ο παράγοντας Τεχνητή Νοημοσύνη που φέρνει νέες ανάγκες για επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα, μοιραία δηλαδή δημιουργεί τις συνθήκες για πρόσθετες επενδύσεις και εξαγορές. Χαρακτηριστική της τάσης της αγοράς είναι η δήλωση του CEO της Performance Technologies, Διονύση Χιντζίδη, ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ελληνική εταιρεία AI που υφίσταται (δεν είναι δηλαδή κάποια startup) για τη μετοχική είσοδο σε αυτή.
Έτσι ο μεγάλος όγκος έργων σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση του συνόλου της αγοράς και με «κερασάκι» την εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης που πλέον εντάσσεται στις επιχειρηματικές διαδικασίες, είναι οι τρεις καταλύτες που ενεργοποιούν την προοπτική πρόσθετων deals στην ελληνική αγορά Πληροφορικής.
Ενδεικτική πρόσφατη έρευνα της Deloitte που «προβλέπει» ότι ο ευρύτερος κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα κινηθεί σε ιστορικά υψηλά με ορίζοντα το 2029, αγγίζοντας σε αξία τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου στο 4,6% του ΑΕΠ, καταγράφοντας αύξηση 35% έναντι του 2024 και 80% έναντι του 2019. Αυτά βέβαια σε περίπτωση που διατηρηθεί η σημερινή αναπτυξιακή τροχιά.
Σε περίπτωση μάλιστα που η Ελλάδα πετύχει σύγκλιση με την Ευρώπη, το μέγεθος του κλάδου δύναται να αγγίξει τα 12,5 δισ. ευρώ, εισφέροντας το 5,5% του ΑΕΠ, σημειώνεται στην έρευνα της Deloitte που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Οι κυρίαρχοι πόλοι της αγοράς
Χαρακτηριστική των τάσεων είναι η συμφωνία της Ideal Holdings με την Oak Hill Advisors, για επενδύσεις της δεύτερης στις διάφορες θυγατρικές της πρώτης, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Byte, Adacom, Bluestream που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Πληροφορικής. Το νέο εταιρικό σχήμα που θα δημιουργήσουν οι δύο πλευρές θα διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 410 εκατομμυρίων ευρώ.
Από την άλλη η Epsilon Net μετά τη δημόσια πρόταση του Αυγούστου έχει προσθέσει στη μετοχική της σύνθεση το αμερικανικό επενδυτικό fund General Atlantic, ενώ έχει διπλασιαστεί το ποσοστό που κατέχει η Εθνική Τράπεζα με τον ιδρυτή του ομίλου Ιωάννη Μίχο να παραμένει μεγαλομέτοχος και να διατηρεί την ιδιότητα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίο και του CEO.
Η συγχώνευση των Entersoft-Softone υπό τη σκέπη της Olympia Group προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με διευρυμένο portfolio λύσεων, που εξυπηρετεί πάνω από 90.000 πελάτες και διαθέτει ένα πανελλαδικό δίκτυο 700 συνεργατών ενώ απασχολεί 1.500 και πλέον εργαζομένους. Πλέον ο νέος εταιρικός σχηματισμός βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής εμπορικής ονομασίας, ενοποίησης διοικητικών δομών αλλά και διαμόρφωσης του protfolio λύσεων που θα προσφέρει προς τους πελάτες της.
Στις αρχές Φεβρουαρίου η Performance Technologies, εταιρεία εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη νεοσύστατη GAIN Consulting με ποσοστό 28% στο σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της.
Στα μέσα Φεβρουαρίου η η Netcompany, μητρική εταιρεία της Netcompany-Intrasoft ανακοίνωσε την εξαγορά της SDC. Η SDC είναι εταιρεία παροχής τραπεζικών λύσεων και υπηρεσιών σε περισσότερα από 60 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις Σκανδιναβικές χώρες. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η SDC θα μετονομαστεί σε Netcompany Banking Services.
Επιπλέον, η Netcompany-Intrasoft, από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, συνεχίζει να μεγαλώνει και να επενδύει στο ταλέντο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίαςς. Το 2024, μόνο στην Ελλάδα προστέθηκαν 350 εργαζόμενοι στο δυναμικό της, ξεπερνώντας έτσι τους 2.800 συνολικά στη χώρα μας, ενώ σχεδιάζει νέες προσλήψεις και για το 2025.
Με τον τρόπο αυτό δείχνουν να σχηματοποιούνται εταιρικά σχήματα στην Πληροφορική που επιχειρούν να κυριαρχήσουν στην αγορά. Όπως επισήμανε πρόσφατα ο Γιώργος Μακρυπίδης Deals partners of Μ&Α της PwC Ελλάδας, κυρίαρχο ρόλο στην αγορά της Πληροφορικής παίζει η δημιουργία κυρίαρχων εταιρικών πόλων που αναμένεται να συνεχίσουν το παιχνίδι των εξαγορών, κυριαρχώντας ουσιαστικά στην αγορά.
Οι τομείς που παράγουν αβεβαιότητα στην Πληροφορική
Αβεβαιότητες υπάρχουν στην Πληροφορική: από τη μία η επικείμενη λήξη των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τα στελέχη της αγοράς. Από την άλλη πιο ουσιαστικό προβληματισμό γεννά η ευρύτερη παγκόσμια πολιτική αναταραχή που έχουν πυροδοτήσει οι επιλογές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte οι κύριες τεχνολογικές προτεραιότητες για την επόμενη τριετία θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (30%), η Κυβερνοασφάλεια (18%) και το Cloud (13%) ενώ ως τομείς με σημαντικές δυνατότητες παραμένουν το Internet of Things (6%) και τα Big Data (10%).
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο κλάδος ΤΠΕ έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των κλάδων, ενώ οι μεγαλύτερες ανάγκες εντοπίζονται στην υγεία (20%), στην ενέργεια (15%) και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (11%).
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις εξαγορές και τα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού δημιουργούν αυξημένες ανάγκες σε επίπεδο εξειδικευμένου και καταρτισμένου προσωπικού. Προσωπικό που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή απουσιάζει από την Πληροφορική.
Άλλωστε, τα στελέχη του κλάδου αναγνωρίζοτν ότι η έλλειψη ταλέντου, οι ανεπαρκείς υποδομές και οι κανονιστικοί περιορισμοί παραμένουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου. Μόλις το 2% των στελεχών θεωρεί ότι οι υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές επαρκούν, ενώ το 63% αναγνωρίζει ότι χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις.
Πηγή: ot.gr