Σύλληψη Ιμάμογλου: Ξεκινά η δίκη φοιτητών και δημοσιογράφων που διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη

Σύλληψη Ιμάμογλου: Ξεκινά η δίκη φοιτητών και δημοσιογράφων που διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία ξεκίνησε την Παρασκευή βιαστικά οργανωμένες μαζικές δίκες για να ασκήσει διώξεις σε εκατοντάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στις μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, βασικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Περίπου 189 άτομα, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, φοιτητές και ακτιβιστές, δικάζονται σε δύο ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες στο δικαστικό μέγαρο Τσαγλαγιάν, ένα από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης.

Και τα δύο δικαστήρια αποφάσισαν να διαχωρίσουν τη λίστα των κατηγορουμένων σε μικρότερες ομάδες, έπειτα από αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης για διαδικαστικά θέματα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Οι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων σχετίζονται με τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου για υποτιθέμενη διαφθορά — μια κίνηση που οι επικριτές θεωρούν απόπειρα εξουδετέρωσης ενός βασικού πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν ενόψει των εκλογών που αναμένεται να γίνουν το 2028.

Πάνω από 1.400 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι οποίες αποτέλεσαν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μέχρι στιγμής για την πολυετή κυριαρχία του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να παρατείνει την προεδρία του.

Πολιτικά υποκινούμενες δίκες

Η Human Rights Watch (HRW) καταδίκασε τις δίκες ως πολιτικά υποκινούμενες, επικαλούμενη την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες ασύμβατες με τις δημοκρατικές αρχές.

Έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκε μια μικρή ομάδα γονιών και υποστηρικτών πριν ξεκινήσουν οι δίκες, ζητώντας δικαιοσύνη για τους φοιτητές που περιλαμβάνονται στους κατηγορούμενους. Κρατούσαν πανό, άφησαν μπαλόνια και φώναζαν «θέλουμε δικαιοσύνη για τα παιδιά μας».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

«Αφήνουμε αυτά τα μπαλόνια για να συμβολίσουμε το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθερες ζωές», ανέφερε η ομάδα σε δήλωσή της.

Οκτώ δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη επίσης παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο την Παρασκευή.

Ένας συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την άμεση απόρριψη της υπόθεσης και δήλωσε στο δικαστήριο: «Οι δημοσιογράφοι επιτελούσαν το έργο τους, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα».



Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ