Data centers: Το γεωστρατηγικό πόκερ και ο άξονας Κρήτης – Κοζάνης –

Data Centers: Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος

Για τη γεωγραφική θέση της Ελλάδος, στην απόληξη της Χερσονήσου του Αίμου και με τη μισή χώρα να απαρτίζεται από νησιωτικά συμπλέγματα που δεσπόζουν στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν γραφτεί πολλά. Ίσως αχρείαστα γιατί αρκεί να δεις τον χάρτη: η Ελλάδα αποτελεί την πύλη προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σκαλοπάτι προς την Ιταλική Χερσόνησο και με δεσπόζουσα θέση στο νοητό σταυροδρόμι που συναντώνται οι θαλάσσιοι δρόμοι μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Λιμάνια, οδικοί άξονες, αεροδρόμια, εμπορικοί δρόμοι ήταν όροι που μας απασχολούσαν μέχρι πρόσφατα. Η «ξαφνική» εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης έφερε στο προσκήνιο μία ακόμη διάσταση της πολύτιμης γεωγραφικής θέσης της Ελλάδος: σταυροδρόμι δεδομένων και κόμβος data centers.

Όμως όπου ακούς για δεδομένα καλό είναι να αρχίσεις να ψάχνεις για data centers, αλλά τα data centers χρειάζονται ενέργεια. Μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για νέα, σύγχρονα, ισχυρά κέντρα δεδομένων που συγχρόνως θα είναι και ενεργειακά βιώσιμα.

Η Σκανδιναβία, με το ψυχρό της κλίμα, και η Γαλλία, με ένα σταθερό ποσοστό πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, θα μπορούσαν να βγουν στην κορυφή – και η Γαλλία το γνωρίζει, σημειώνει το Politico. «Πρέπει να έχουμε ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, φθηνή, ελεγχόμενη, γιατί ξεχνάμε συνεχώς ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Αυτή είναι η προτεραιότητα», είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο περιοδικό Variety.

Σε αυτή την εικόνα μπαίνει και η Ελλάδα, προφανώς όχι λόγω ψυχρού κλίματος ή της πυρηνικής ενέργειας. «Ατού» στη δική μας περίπτωση η πράσινη ενέργεια, αιολική και ηλιακή, η οποία υπάρχει σε… αφθονία. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την θεμελίωση του νέου data center της Data4 στην ανατολική Αττική πριν από λίγους μήνες.

Πέρα από τη γεωγραφική θέση ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι το δεύτερο «μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι η πρόσβαση και η δυνατότητα που έχει η πατρίδα μας να παρέχει φθηνή καθαρή ενέργεια μέσα από τον ήλιο και μέσα από τον άνεμο».

«Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για δημιουργία data center στην πατρίδα μας και ένας από τους λόγους επίσης που γίνονται σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυά μας έτσι ώστε να μπορούμε αυτή την ενέργεια να την παρέχουμε εκεί που τα data centers τη χρειάζονται», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Amazon στήνει φωτοβολταϊκά

Σε αυτό το κλίμα η ανακοίνωση της Amazon για την επένδυσή της σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρωτοβουλία της εταιρείας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα. Όπως ανακοινώθηκε, τα εν λόγω πάρκα θα βοηθήσουν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Amazon στην περιοχή, παρέχοντας καθαρή ενέργεια και υποστηρίζοντας, παράλληλα, την επίτευξη του στόχου μετάβασης της Ελλάδας σε χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ και η κοινοπραξία Gemini

Λίγο πριν το 2024 μας αποχαιρετίσει είχαμε τη σύμπραξη των ΑΔΜΗΕ και Serverfarm, οι οποίες σύστησαν την κοινοπραξία Gemini με στόχο την ανάπτυξη και τη λειτουργία υπερσύγχρονων hyperscale-ready Data Centers στην Ελλάδα. O ΑΔΜΗΕ είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ενώ η Serverfarm διαχειρίζεται κέντρα δεδομένων.

Tην αρχική επένδυση του data center ισχύος 300 MW η ΔΕΗ μπορεί και θα την υλοποιήσει ανεξάρτητα από τις συζητήσεις που γίνονται με ενδιαφερόμενους huperscalers

«Ο ΑΔΜΗΕ, ως διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και βασικός πυλώνας του ελληνικού ενεργειακού τομέα, θα εξασφαλίσει την αξιόπιστη και βιώσιμη ενεργειακή τροφοδοσία των Data Centers σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του, με πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρισμού, οπτικών ινών καθώς και άλλους λειτουργικούς πόρους», ανέφεραν τότε οι σχετικές ανακοινώσεις. Η Gemini σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία hyperscale-ready Data Centers στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων συνολικής ισχύος έως 130 MW.

Η… στροφή της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλος ένας σπουδαίος ενεργειακός παίκτης της ελληνικής αγοράς. Η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση της κοινοπραξίας Data In Scale με την EDGNEX Data Centers της DAMAC, για την ανάπτυξη υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5MW, με την προοπτική επέκτασης στα 25MW.

Ακόμη πιο εντυπωσιακές οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ από την Κοζάνη. Μαζί με ένα συνολικό σχέδιο για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, ανακοίνωσε έναν κύκλο επενδύσεων στον τομέα της ανάπτυξης data center παρέχοντας κάλυψη σε ενέργεια αλλά και σε επίπεδο εκτάσεων εγκατάστασής τους. Κύριο συστατικό της επένδυσης της ΔΕΗ αποτελεί το mega data center ισχύος 300 MW, μία επένδυση ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ, που θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με δυνατότητα επέκτασης σε Giga Data Center ισχύος 1.000 MW.

Το HER1 της Digital Realty σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια καθιέρωσης της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου συνδεσιμότητας

Η επέκταση αυτή θα απαιτήσει επιπλέον επένδυση 5,4 δισ. ευρώ και για να υποστηριχθεί θα χρειαστούν και επιπλέον επενδύσεις 1,2 δισ. σε μονάδες ενέργειας. Όπως αποκάλυψε ο κ. Στάσσης, στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης του επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, την αρχική επένδυση του data center ισχύος 300 MW ο Όμιλος μπορεί και θα την υλοποιήσει ανεξάρτητα από τις συζητήσεις που γίνονται με ενδιαφερόμενους huperscalers, δηλαδή μεγάλους παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing).

Μάλιστα, τόνισε ότι οι συζητήσεις γίνονται ήδη με τουλάχιστον 5-6 ενδιαφερόμενους παρόχους, με έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτών των συζητήσεων σε ένα με δύο χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, όπως είπε, θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες, αδειοδοτήσεις κλπ.

Άξονας δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο

Και για να μην ξεχνάμε το νότο της χώρας, τα νησιωτικά συμπλέγματα που δεσπόζουν στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου που λέγαμε στην αρχή, λίγες μόνο ημέρες μετά τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου data center της Digital Realty στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Digital Realty, το HER1 είναι κρίσιμης σημασίας για τον ευρύτερο σχεδιασμό της εταιρείας καθώς παίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση του ψηφιακού κενού συνδεσιμότητας και υποδομών στη Νότια Ευρώπη, επιτρέποντας τη διασύνδεση διεθνών, περιφερειακών και τοπικών υποθαλάσσιων καλωδίων. Όπως σημείωναν χαρακτηριστικά «τα πάντα είναι θέμα γεωγραφίας και αποστάσεων».

Ουσιαστικά, το έργο σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια καθιέρωσης της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου συνδεσιμότητας, που ενώνει τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ο υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη

«Βλέπαμε με κάποια…”ζήλια” τη Μασσαλία σαν κόμβο δεδομένων, ήδη από την εποχή της Lamda Helix», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, Managing Director Greece για να συμπληρώσει ότι το όραμα της Digital Realty ήταν η μετατροπή του Ηρακλείου σε ένα αντίστοιχο hub δεδομένων για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Το όραμά μας βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες: τα υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς δεδομένων, την καλύτερη μετάδοση δεδομένων χωρίς latency, την παροχή εναλλακτικών λύσεων και τις μαζικές επενδύσεις που βελτίωσαν τη διασύνδεση Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδος», είπε ο κ. Μπεχράκης. «Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στο σημερινό HER1», κατέληξε.

«Εύχομαι πραγματικά να… βρέχει δεδομένα», είπε ο κ. Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Η Κρήτη αλλάζει και τέτοιες επενδύσεις το δείχνουν ξεκάθαρα», κατέληξε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα καλώδια μεταφοράς δεδομένων φτάνουν στη Μεγαλόνησο αυξάνοντας της σημασία της επένδυσης.

Δαίδαλος και Φάρος

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο κ. Παπαστεργίου είχε παρευρεθεί στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος». Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 58,9 εκ. ευρώ και αποτελεί μέρος της ενίσχυσης των Δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας, ως δράση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Μάλιστα, θα είναι 150 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπερυπολογιστή ARIS, θα αποτελέσει δε τον υπολογιστικό πυρήνα του ελληνικού «εργοστασίου» Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factory) «Pharos», το οποίο θα προωθήσει την τεχνολογική πρόοδο σε τομείς όπως η υγεία, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ο πολιτισμός και η γλώσσα. Η υλοποίηση του AI Factory «Pharos» αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2025.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ