Η απλή στρατηγική που μειώνει τις νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά ένα τρίτο

Η απλή στρατηγική που μειώνει τις νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά ένα τρίτο

Οι λοιμώξεις στους ασθενείς των νοσοκομείων είναι ένα συχνό και ανησυχητικό φαινόμενο. Αυτή μπορεί να είναι η απλή λύση του φαινομένου που απειλεί τη δημόσια υγεία 

Εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως υπολογίζεται ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν από μία νοσοκομειακή λοίμωξη που δεν είχαν πριν την εισαγωγή τους. Η μετάδοση αυτών των λοιμώξεων, που συνήθως περιλαμβάνουν λοιμώξεις χειρουργικών τραυμάτων, ουρολοιμώξεις και πνευμονία, δεν είναι πάντα εύκολη να εντοπιστεί και μπορεί να συμβεί από παράγοντες που δεν σκεφτόμαστε ή που θεωρούνται φυσιολογικές καταστάσεις. Έτσι, όμως, δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Ποιος είναι ο βασικός «ένοχος» για την πλειοψηφία αυτών των μολύνσεων και πώς μπορεί να περιοριστεί;

Ο ρόλος του ιατρικού εξοπλισμού

Η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία έδειξε ότι σημαντικό ποσοστό των νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορεί να σχετίζεται με τον καθαρισμό του ιατρικού εξοπλισμού. Αν και οι ασθενείς δεν έρχονται συχνά σε άμεση επαφή μεταξύ τους, οι κοινές ιατρικές συσκευές, όπως τα πιεσόμετρα, τα τροχήλατα τραπεζάκια νοσηλείας και τα στατώ ορού για ενδοφλέβιες εγχύσεις, είναι σημεία όπου οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να μεταδοθούν σε άλλους ασθενείς.

Ο Δρ. Brett Mitchell, Καθηγητής Νοσηλευτικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, και ο Δρ. Allen Cheng, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash, εξηγούν σε σχετικό τους άρθρο για την έρευνά τους στο The Conversation ότι η λάθος απολύμανση αυτών των συσκευών αποτελεί μια βασική αιτία για τη μετάδοση αυτών των λοιμώξεων. Όπως αναφέρουν, η αποτυχία στην πλήρη απολύμανση μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, καθώς τα βακτήρια μεταφέρονται εύκολα από τον εξοπλισμό στους ασθενείς.

Η μελέτη που δείχνει τη λύση

Η ίδια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases, αποκάλυψε ότι ο συχνότερος και καλύτερος καθαρισμός, με τη χρήση εξειδικευμένου προσωπικού, οδήγησε σε σημαντική μείωση των λοιμώξεων. Η έρευνα, που εστίασε στον καθαρισμό του ιατρικού εξοπλισμού, έδειξε πως με την εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων καθαρισμού, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο περίπου, από 14,9% σε 9,8% των ασθενών.

Για να γίνει αυτό, στο νοσοκομείο προσλήφθηκαν εξειδικευμένοι καθαριστές που εκπαιδεύτηκαν να απολυμαίνουν καθημερινά τον ιατρικό εξοπλισμό. Το προσωπικό εργάζονταν τρεις ώρες την ημέρα για να καθαρίσουν τον εξοπλισμό με ειδικά απολυμαντικά προϊόντα. Επίσης, γινόταν τακτικός έλεγχος του καθαρισμού και δίνονταν ανατροφοδοτήσεις για να βελτιώνεται συνεχώς η διαδικασία. «Για να το θέσουμε αλλιώς, για κάθε 1.000 ασθενείς που εισήχθησαν σε θαλάμους με το πακέτο καθαρισμού, υπολογίσαμε ότι υπήρχαν 30 λιγότερες λοιμώξεις σε σύγκριση με τους θαλάμους πριν από την εισαγωγή του πακέτου καθαρισμού» εξηγούν.

Αυτή η στρατηγική δεν βοήθησε μόνο στην υγεία των ασθενών, μειώνοντας τις λοιμώξεις, αλλά και στον οικονομικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου. «Υπολογίσαμε ότι οι 30 λιγότερες λοιμώξεις ανά 1.000 ασθενείς μείωσαν το κόστος σε 1,5 εκατ. δολάρια, ακόμη και αν συνυπολογιστεί το κόστος των καθαριστικών και των προϊόντων καθαρισμού. Με άλλα λόγια, η παρέμβασή μας θα μπορούσε να εξοικονομήσει ένα νοσοκομείο 642.000 δολάρια για κάθε 1.000 ασθενείς» σημειώνουν. Αυτό δείχνει πως η επένδυση σε σωστό καθαρισμό μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των ασθενών αλλά και στον προϋπολογισμό των δομών υγείας.

Οι προτεινόμενες λύσεις από τους επιστήμονες για βελτίωση της κατάστασης

Για να μειωθεί ο κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στον συχνό και σωστό καθαρισμό του κοινόχρηστου ιατρικού εξοπλισμού. Οι ειδικοί τονίζουν πως η πρόληψη ξεκινά από την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να γνωρίζει πώς να απολυμαίνει σωστά τα εργαλεία και τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού που αναλαμβάνει αποκλειστικά τον καθαρισμό του εξοπλισμού, όπως συνέβη και στη σχετική μελέτη. Η στοχευμένη αυτή προσέγγιση φάνηκε να έχει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Παράλληλα, η χρήση ειδικών απολυμαντικών προϊόντων που εξουδετερώνουν τα μικρόβια, και όχι απλώς αφαιρούν τη σκόνη, είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Και τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνεχής παρακολούθηση του καθαρισμού και η τακτική ενημέρωση του προσωπικού βοηθούν να εντοπίζονται τυχόν λάθη και να γίνονται διορθώσεις όπου χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Τα 6 «ένοχα» μικρόβια που σκοτώνουν σε απλές κλίνες και ΜΕΘ

Candida auris: Σήμα κινδύνου για τη νέα ενδονοσοκομειακή απειλή που σκοτώνει

ΠΟΕΔΗΝ: Πλημμελής καθαριότητα στα νοσοκομεία επιτείνει τη διασπορά λοιμώξεων

 

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ