Προχωρούν οι επενδύσεις σε φοιτητικές εστίες

Έξι ενδιαφερόμενοι για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Δυτική...

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Τις στεγαστικές ανάγκες πάνω από 6.000 φοιτητών σε διάφορες περιοχές της χώρας πρόκειται να καλύψουν τα έργα ΣΔΙΤ για την κατασκευή υποδομών στέγασης και εκπαίδευσης, για λογαριασμό τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για συμβάσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν σε αξία τα 600 εκατ. ευρώ και βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, αν και έχουν πλέον μεσολαβήσει πολλά χρόνια από την προκήρυξη των διαγωνισμών μέχρι σήμερα. 

Πριν από μερικές ημέρες υπεγράφη τελικά η σύμβαση για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο από τα έργα αυτά. Πρόκειται για το ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών Κρήτης, με ανάδοχο τον όμιλο Aktor. Το έργο είναι συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ και προκηρύχθηκε στις αρχές του 2020. Ο όμιλος Aktor θα κατασκευάσει δωμάτια και διαμερίσματα συνολικά 4.846 κλινών, εκ των οποίων 2.710 στο Ρέθυμνο και 2.136 στο Ηράκλειο, με συνολική επιφάνεια δόμησης άνω των 100.000 τ.μ. Επίσης, η σύμβαση προβλέπει και την κατασκευή αμφιθεάτρου, με επιφάνεια δόμησης άνω των 6.000 τ.μ. Πρόκειται για το πρώτο έργο του είδους που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Τράπεζα Πειραιώς με δάνεια ύψους 91,5 εκατ. ευρώ εκάστη, ενώ η ίδια συμμετοχή του ομίλου Aktor διαμορφώνεται σε 64,5 εκατ. ευρώ. 

Το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ είναι σημαντικό, όχι μόνο λόγω του ότι θα είναι το μεγαλύτερο του είδους, αλλά και επειδή αφορά μία από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές, καθώς οι φοιτητές καλούνται να “ανταγωνιστούν” τους τουρίστες. Η Κρήτη διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η προσφορά κατοικιών είναι πολύ χαμηλή επί σειρά ετών. Έτσι, τα ενοίκια είναι υψηλά και τα διαθέσιμα διαμερίσματα λιγοστά.  

Στο πλαίσιο της σύμβασης, ο όμιλος Aktor θα εκπονήσει τις μελέτες, θα αναλάβει την αδειοδότηση, θα εκτελέσει τις εργασίες κατασκευής αλλά και ανάπλασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Επιπλέον, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς και την καθημερινή του διαχείριση, φύλαξη και λειτουργία για 30 χρόνια. Η διάρκεια της περιόδου των εργασιών θα είναι 36 μήνες. 

Με αφορμή την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι “η υπογραφή του νέου έργου ΣΔΙΤ, που αφορά την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και άλλων εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη νεολαία και το στεγαστικό, αλλά και την ευρύτερη βελτίωση των υποδομών, όπως αυτές που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μια επιπλέον έμπρακτη απόδειξη του ρόλου των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ως μοχλού ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών”. 

Με τη σειρά του, ο κ. Αλ. Εξάρχου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aktor, τόνισε ότι “επενδύουμε στρατηγικά στα έργα ΣΔΙΤ, καθώς είναι αμοιβαίου οφέλους τόσο για το κράτος όσο και για τον όμιλό μας. Τα έργα ΣΔΙΤ είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να πάρει η χώρα μας στις κτιριακές υποδομές, καθώς λύνουν το πρόβλημα της καθημερινής λειτουργίας και συντήρησης, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα και το αστικό περιβάλλον, ενώ συνοδεύονται από επαναλαμβανόμενα έσοδα για τον φορέα σύμπραξης, τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθμιση του χρηματοοικονομικού του προφίλ. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αναλαμβάνουμε το σημαντικό έργο των φοιτητικών εστιών Κρήτης και περήφανοι που θα προσφέρουμε στους νέους οι οποίοι θα σπουδάσουν στο νησί ένα άριστο περιβάλλον και μια καλύτερη καθημερινότητα, υποστηρίζοντας έτσι την αναβάθμιση της εκπαίδευσης”.

Τις επόμενες εβδομάδες ο όμιλος Aktor θα υπογράψει ακόμα ένα σημαντικό έργο ΣΔΙΤ. Πρόκειται για εκείνο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκτιμώμενου ύψους 116 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο συνοδεύεται και από μια σημαντική ανάπλαση, καθώς προβλέπει την αξιοποίηση του ακινήτου της παλιάς Βαμβακουργίας Βόλου, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ. Επιπλέον, 13.655 τ.μ. προβλέπεται να αναπτυχθούν και σε έκταση στη Λαμία. 

Σε ό,τι αφορά το κτίριο του Βόλου, αποτελείται από δύο εκτάσεις 88,4 στρεμμάτων στη Ν. Ιωνία Βόλου, εντός των οποίων βρίσκονται 20 υφιστάμενα κτίρια, συνολικής επιφάνειας 48.600 τ.μ. Πρόκειται για μια ευρείας κλίμακας ανάπλαση, καθώς εντός του ακινήτου θα δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και κοινωνικές υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με βάση τον σχεδιασμό, στο ακίνητο διατηρούνται συνολικά επτά υφιστάμενα κτίρια, συνολικής επιφάνειας περίπου 27.120 τ.μ. Όλα τα υπόλοιπα κτίσματα θα κατεδαφιστούν και θα αντικατασταθούν από νέα κτίρια, επιφάνειας 56.400 τ.μ. Επίσης, προβλέπονται ελεύθεροι χώροι, που θα περιλαμβάνουν πράσινο, πλατείες, ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους και θέσεις στάθμευσης, συνολικής επιφάνειας 39.468 τ.μ. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν 600 φοιτητικά δωμάτια, από τα οποία τα 80 θα δοθούν στη ΔΥΠΑ ως ανταποδοτικά για την παραχώρηση του ακινήτου.

Παράλληλα, ο όμιλος Aktor αναδείχθηκε μειοδότης και προσωρινός ανάδοχος για ακόμα ένα κτιριακό έργο ΣΔΙΤ, που αφορά τις εστίες του Πανεπιστημίου Θράκης. Πρόκειται για ένα έργο εκτιμώμενης αξίας 107,3 εκατ. ευρώ (133 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), που θα αναπτυχθεί σε τρεις πόλεις, την Αλεξανδρούπολη, τη Κομοτηνή και την Ξάνθη. Συγκεκριμένα, στην Αλεξανδρούπολη προβλέπονται τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών, επιφάνειας 12.200 τ.μ. για 350 φοιτητές, ένας χώρος σίτισης 3.776 τ.μ. για 1.500 άτομα και 12 πανεπιστημιακές κατοικίες για τουλάχιστον 4 άτομα εκάστη, συνολικής επιφάνειας 1.440 τ.μ. Στην Κοτομηνή έχουν χωροθετηθεί ακόμα δύο κτίρια φοιτητικών εστιών, επιφάνειας 9.667 τ.μ. για 350 φοιτητές, ένας χώρος σίτισης (6.000 τ.μ. για 2.500 φοιτητές), ένας ξενώνας φιλοξενίας για 28 άτομα και 24 πανεπιστημιακές κατοικίες επιφάνειας 2.880 τ.μ. Στη δε Ξάνθη θα κατασκευαστεί ένα ερευνητικό Κέντρο Αριστείας 10.000 τ.μ.

Εν τω μεταξύ, στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου έχει εισέλθει πλέον και το τέταρτο (και τελευταίο) έργο ΣΔΙΤ για φοιτητικές κατοικίες, το οποίο αφορά το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας. Στη δεύτερη φάση συμμετέχουν η ΓΕΚ Τέρνα, η κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Aktor, η Άβαξ και η κοινοπραξία Metlen-ΑΤΕΣΕ. Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 105,34 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή 750 φοιτητικών εστιών σε Πτολεμαΐδα (100 εστίες), Φλώρινα (150 εστίες), Καστοριά (150 εστίες) και Κοζάνη (350 εστίες). Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και νέο πολυδύναμο συνεδριακό κέντρο στην Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ