Σε εγρήγορση βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Λειψίας, που πολλοί επισημαίνουν πως θα δημιουργήσει δυσμενές δεδικασμένο για τη χώρα μας.
Αν και προς το παρόν, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης, η ελληνική πλευρά δεν έχει δεχθεί κάποιο αίτημα για επαναπατρισμό, το σίγουρο είναι πως ήδη εξετάζονται τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση και που θα της δώσουν – στο μέτρο του δυνατού – τη δυνατότητα να ελιχθεί. Πάντως, επικοινωνιακά πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση για την κυβέρνηση καθώς το τελευταίο διάστημα έχει… σηκώσει ψηλά την αναγκαιότητα για επιστροφές.
Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, εξηγούν κύκλοι του υπουργείου, καθώς είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται. Μέχρι πρότινος τα δικαστήρια της Γερμανίας – τοπικά και ομοσπονδιακά – χαρακτήριζαν την Ελλάδα επιβλαβή χώρα για τους μετανάστες. Πλέον, όμως, αυτό δεν ισχύει και ίσως αυτή η απόφαση να συμβαδίζει με τη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες η Γερμανία. Υπενθυμίζεται πως μετά το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, η χώρα της κεντρικής Ευρώπης αποφάσισε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορά της, επαναπροωθώντας όποιον κρίνει «ανεπιθύμητο» στα εδάφη της.
Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Λειψίας δημιουργεί δεδικασμένο, σημειώνουν, καθώς από εδώ και πέρα μπορεί να την επικαλεστεί οποιοσδήποτε θεωρεί ότι είναι αδικημένος από οποιαδήποτε άλλη δικαστική απόφαση και να την κερδίσει.
Το Δουβλίνο ΙΙ
Το θέμα είναι ότι επειδή οι επιστροφές αυτές γίνονται στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙ, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί. Υπενθυμίζεται πως ο κανόνας της επιστροφής μεταναστών στη χώρα πρώτης υποδοχής ίσχυε, απλώς δεν είχε μέχρι τώρα εφαρμοστεί. Από την άλλη αυτό, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, δεν σημαίνει πως η Ελλάδα είναι δεδομένο πως θα δεχθεί… μιλιούνια. Κι αυτό γιατί το Δουβλίνο ΙΙ ορίζει ένα όριο επιστροφών και σε κάθε περίπτωση αυτές οι επιστροφές δεν πρόκειται να γίνουν μαζικά. Αλλωστε, η εν λόγω – δύσκολη, όπως τη χαρακτηρίζουν – απόφαση αφορά δύο μετανάστες ενώ ακόμη κι αν προσφύγουν κι άλλοι στα δικαστήρια, η απόφαση χρειάζεται μήνες για να εκδοθεί. Η πραγματικότητα, λοιπόν, όπως την περιγράφουν καλά γνωρίζοντες του μεταναστευτικού ζητήματος, είναι ότι μπορεί να έρχονται σποραδικά και μεμονωμένα μετανάστες στην Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, αλλά για να συμβεί αυτό πρώτα απ’ όλα απαιτείται χρόνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προσανατολίζεται στο να επαναδιαπραγματευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο την όλη λογική με τις επιστροφές. Στόχος θα είναι να εξαντλήσει κάθε διπλωματική και νομική δυνατότητα που έχει, προκειμένου να διαμορφώσει με άλλον τρόπο το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να διαφοροποιηθούν – όσο αυτό είναι εφικτό – οι υποχρεώσεις της χώρας. Εξάλλου, μια τέτοια δικαστική απόφαση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επηρεάζει και άλλες χώρες πρώτης υποδοχής, με τη συγκρότηση κοινού μετώπου να είναι ενδεχόμενα ένας από τους στόχους της κυβέρνησης.
Πηγή: tanea.gr