Του Τάσου Δασόπουλου
Τα τρία μόνιμα μέτρα συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ από τα οποία θα ευνοηθούν 1,77 εκατομμύρια πολίτες και κυρίως νέοι χαμηλόμισθοι και νέες οικογένειες που μένουν σε νοικιασμένη πρώτη κατοικία, υπερήλικες με χαμηλές συντάξεις, ανασφάλιστοι και δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, εξειδίκευσε την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο.
Κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι τα μέτρα είναι απόλυτα προσαρμοσμένα με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και είναι αποτέλεσμα της βούλησης της Κυβέρνησης να μεταφέρει στην κοινωνία την υπεραπόδοση της οικονομίας.
Όπως τόνισε η ανακοίνωση των μέτρων τώρα υποδεικνύεται στην ουσία από την ανάγκη της αποτύπωσης κατ’ έτος των πρόσθετων δαπανών της οικονομίας με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Σημείωσε πάντως ότι θα υπάρξει και νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη φετινή ΔΕΘ.
Αναλύοντας στη συνέχεια τα μέτρα τόνισε τα εξής:
– Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή ενός ενοικίου, από τα 12 που καταβάλλουν κάθε χρόνο 984 .000 νοικοκυριά τα οποία εμπεριέχουν 1.280.000 φορολογούμενους για κύρια ή φοιτητική κατοικία. Το πλαφόν της επιστροφής ενοικίου για άγαμο ή φοιτητική κατοικία θα είναι στα 800 ευρώ. Το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.
Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια με δύο παιδιά που μένει στο νοίκι θα παίρνει επιστροφή 900 ευρώ. Αν μια οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά πληρώνει ένα νοίκι για κύρια και ένα για φοιτητική κατοικία θα έχει ετήσια επιστροφή ενοικίου 1.700 ευρώ. Το ποσό της επιστροφής του ενός ενοικίου θα πιστώνεται κάθε Νοέμβριο ενώ το ακριβές ποσό της επιστροφής θα καθορίζεται από το ποσό που θα δηλώνεται κάθε χρόνο στη φορολογική δήλωση του δικαιούχου.
Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 260 εκατ. ευρώ με βάση – σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη – ότι η μέση μηνιαία δαπάνη ενοικίου που δηλώνεται επισήμως είναι 255 ευρώ.
– Σε ό,τι αφορά στο μόνιμο επίδομα για 1,44 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους επιδομάτων γήρατος ή αναπηρίας ΟΠΕΚΑ και E-EFKA. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι διευρυμένα και θα αφορά συνταξιούχους πάνω από 65 ετών με εισόδημα πάνω από 14.000 ευρώ για άγαμους και 26.000 ευρώ για έγγαμους. Δικαιούχοι θα είναι ανασφάλιστοι υπερήλικες ενώ αν το επίδομα το δικαιούνται και τα δύο μέλη του νοικοκυριού θα καταβάλλεται και τους δύο.
Η οικονομική ενίσχυση θα κατατίθεται στον λογαριασμό των δικαιούχων στο τέλος Νοεμβρίου αρχής γενομένης από το φετινό Νοέμβριο και θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Το κόστος του μέτρου θα είναι περίπου 360 εκατ. ευρώ και πλέον αποτελεί μόνιμο μέτρο που θα υλοποιείται στο διηνεκές.
– Το τρίτο μέτρο αφορά στην ουσία την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ με στόχο να αυξηθεί η ταχύτητα υλοποίησης των δημοσίων επενδύσεων ειδικά των μεγάλων έργων που δίνεται προτεραιότητας αφού εκπληρώνουν στόχους εθνικής σημασίας. Με την πρόσθετη αυτή ενίσχυση το ΠΔΕ κάθε χρόνο μέχρι και το 2027 θα βρεθεί σε ιστορικά υψηλά.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, ως προς την επιστροφή ενοικίου, το μέγιστο ύψος ενοικίου που θα επιστρέφεται κατά 800 ευρώ με προσαύξηση 50 ευρώ ανά παιδί, με την επιστροφή ενοικίου να είναι αφορολόγητη. Αν μια οικογένεια με δυο παιδιά νοικιάζει και φοιτητική κατοικία, θα λαμβάνει συνολικά 1.700 ευρώ.
Θα αντιστοιχεί το 1/12 του δηλωθέντος ενοικίου.
Τα εισοδηματικά στοιχεία αντιστοιχούν στα κριτήρια του Σπίτι μου 2. Για τον άγαμο το εισόδημα θα είναι στα 20.000 ευρώ.
Για τους έγγαμους: 28.000 – προσαύξηση 4.000 για κάθε παιδί
Για τις μονογονεϊκές οικογένειες: 31.000 με προσαύξηση 5.000 για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.
Θα αφορούν στο 80% των ενοικιαστών. Το κόστος ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρω.
Για την επιστροφή ενοικίου για φοιτητική κατοικία δεν ορίζεται περιουσιακό όριο, μόνο εισοδηματικό.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον των ενοικιαστών να δηλώνουν ακριβώς το ποσό που καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες.
Παράλληλα, σημειώθηκε ότι τα υφιστάμενα επιδόματα θα συνεχίζουν να δίνονται κανονικά, μαζί με το νέο αυτό μέτρο.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κατατίθενται εικονικές μισθώσεις, το ΥΠΟΙΚ απαντάει ότι αυτό δεν θα συνέφερε τον ιδιοκτήτη καθώς θα πληρώνει φόρο ενοικίου.
Ως προς το βοήθημα των 250 ευρώ:
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών το βοήθημα θα αφορά 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους.
Συγκεκριμένα:
Για τους συνταξιούχους, δικαιούχους με αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι τα κριτήρια είναι διευρυμένα, με το μέτρο να προβλέπει ετήσια ενίσχυση για:
– Για άγαμους με εισόδημα 14.000 ευρώ και περιουσία έως 200.000 ευρώ
– Για έγγαμους με εισόδημα 24.000 και περιουσία έως 300.000
Το μέτρο αφορά 1,44 εκατ. πολίτες με συνολικό κόστος 360 στα εκατ. ευρώ
Εξ, άλλου, το συνολικό κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ και αφορά σχεδόν 2,7 εκατ. πολίτες.
Πηγή: capital.gr