Παγκόσμια θλίψη σκόρπισε ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου, το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου, σε ηλικία 88 ετών. Αργεντινός, Ιησουίτης, απλός, χαρισματικός, δραστήριος, όπως έχει χαρακτηριστεί, ο Πάπας Φραγκίσκος, γνωστός ως Πάπας των Φτωχών, τάραξε τα νερά στη 12ετή παπική θητεία του.
Η φροντίδα για τους φτωχούς, τους φυλακισμένους και τους άρρωστους, σφράγισε τη δημόσια ζωή του. Ξεχώρισε για τη δέσμευσή του στο διάλογο μεταξύ των θρησκειών. Είναι γνωστός για την πιο απλή προσέγγισή του στο αξίωμα του πάπα, παραμερίζοντας τις επισημότητες.
Δραστηριοποιήθηκε ώστε να υπάρξει άνοιγμα για μεγαλύτερη γυναικεία παρουσία στις διοικητικές θέσεις του Βατικανού. Ανησυχούσε για την άνοδο της ακροδεξιάς. Επέκρινε τον καταναλωτισμό και την υπερανάπτυξη. Είχε καταστήσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως έναν από τους κύριους στόχους της παπικής του θητείας.
Την ίδια στιγμή ωστόσο ο Πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε διαχρονικά κατά των αμβλώσεων και της παρένθετης μητρότητας, και προέβη σε άνοιγμα προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, όμως όχι εντός του ιερού σεμιναρίου.
Ο πρώτος Πάπας που δεν θα ταφεί στο Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πολλές πρωτιές στη διάρκεια της θητείας του. Το ίδιο συμβαίνει και με την ταφή του. Θα είναι ο πρώτος, εδώ και πάνω από έναν αιώνα, Πάπας που δεν θα ταφεί στο Βατικανό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε αναθεωρήσει πέρσι διάφορα από τα τελετουργικά, απλοποιώντας τις διαδικασίες για να υπογραμμίσει τον ρόλο του ως απλού επισκόπου, και επιτρέποντας την ταφή εκτός Βατικανού, σύμφωνα με τις προσωπικές του επιθυμίες.
Στη διαθήκη του που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα, εκφράζει την επιθυμία να ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, σε αντίθεση με πολλούς προηγούμενους ποντίφικες.
Η διαθήκη
Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι ο Φραγκίσκος ήθελε να ταφεί «στο έδαφος , χωρίς ιδιαίτερο διάκοσμο» αλλά με την επιγραφή του παπικού του ονόματος στα λατινικά: Franciscus.
View of St. Peter’s Square following Pope Francis’ death https://t.co/PEJU0kOTSe
— Reuters (@Reuters) April 21, 2025
«Ο κύριος ας ανταμείψει επάξια όσους με αγάπησαν και θα συνεχίσουν να προσεύχονται για μένα. Τη δοκιμασία της υγείας μου, που εμφανίσθηκε στην τελευταία περίοδο της ζωής μου, την προσέφερα στον Κύριο, υπέρ της ειρήνης στον κόσμο και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς», έγραψε ο Φραγκίσκος στη διαθήκη του.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, πλέον δεν απαιτείται η τοποθέτηση της σορού σε τρεις διαφορετικές κάσες (κυπαρίσσι, μόλυβδο και δρυς). Αντίθετα, χρησιμοποιείται ένα ξύλινο φέρετρο με εσωτερική επένδυση από ψευδάργυρο.
Πότε θα γίνει η κηδεία
Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ είναι πιθανό να τελεστεί το Σάββατο.
Η σορός του εκλιπόντα ποντίφικα αργά χθες βράδυ μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του ξενώνα της Αγίας Μάρθας, όπου διέμενε. Το γραφείο και το διαμέρισμά του σφραγίστηκαν.
Σήμερα Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη Συνέλευση των Καρδιναλίων που θα καθορίσει τους χρόνους και τις λεπτομέρειες της κενής έδρας μετά το θάνατο του Πάπα, σύμφωνα με την Rai. Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.
Η επόμενη μέρα
Μετά την ταφή, ξεκινούν οι εννέα ημέρες επίσημου πένθους της Καθολικής Εκκλησίας, γνωστές ως novemdiales, και αρχίζει το κονκλάβιο.
Καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο θα έχουν καθημερινές συναντήσεις, γνωστές ως γενικές συνελεύσεις, για να συζητήσουν θέματα της Εκκλησίας και να εκθέσουν τα χαρακτηριστικά που πιστεύει ο καθένας ότι πρέπει να έχει ο νέος πάπας.
Σήμερα, υπάρχουν 252 καρδινάλιοι, που συμβουλεύουν τον πάπα, διοικούν επισκοπές σε όλον τον κόσμο και συχνά αναλαμβάνουν σημαντικά καθήκοντα εντός του Βατικανού. Αυτήν την περίοδο μόνο 135 καρδινάλιοι είναι ηλικίας κάτω των 80 ετών και επομένως έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κονκλάβιο, που θα εκλέξει τον νέο πάπα. Οι 108 από αυτούς διορίστηκαν από τον Φραγκίσκο, οι υπόλοιποι από τους προκατόχους του.
Η λέξη κονκλάβιο προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει «με κλειδί». Προέρχεται από μια παράδοση που ξεκίνησε τον 13ο αιώνα, όπου κλείδωναν τους καρδινάλιους για να τους αναγκάσουν να αποφασίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να περιορίσουν τις εξωτερικές παρεμβάσεις.
Αυτές τις ημέρες απαγορεύεται στους συμμετέχοντες οποιαδήποτε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Τα τηλέφωνα, το διαδίκτυο και οι εφημερίδες δεν επιτρέπονται και η αστυνομία του Βατικανού χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές ασφαλείας για να επιβάλει τους κανόνες.
Ο λευκός καπνός
Εκτός από την πρώτη ημέρα του κονκλάβιου, όπου γίνεται μία ψηφοφορία, οι καρδινάλιοι ψηφίζουν δύο φορές την ημέρα.
Για την εκλογή απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων συν μία ψήφος. Εάν δεν εκλεγεί κανείς μετά από 13 ημέρες, διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων συν μία ψήφος. Όταν το κονκλάβιο εκλέξει έναν πάπα, τον ρωτούν αν αποδέχεται και ποιο όνομα επιθυμεί να πάρει. Εάν αρνηθεί, η διαδικασία αρχίζει εκ νέου.
Ο νέος πάπας φοράει τα λευκά άμφια που έχουν ετοιμαστεί σε τρία μεγέθη και κάθεται σε έναν θρόνο στην Καπέλα Σιξτίνα για να υποδεχθεί τους άλλους καρδιναλίους, οι οποίοι αποτίουν φόρο τιμής και υπόσχονται υπακοή.
Ο κόσμος θα μάθει ότι ο πάπας έχει εκλεγεί όταν ένας αξιωματούχος κάψει τα χάρτινα ψηφοδέλτια με ειδικά χημικά, ώστε να βγει λευκός καπνός από την καμινάδα του παρεκκλησίου. Ο μαύρος καπνός υποδηλώνει μια ψηφοφορία χωρίς αποτέλεσμα.
Ο ανώτερος εκλέκτορας μεταξύ των καρδιναλίων διακόνων, ανεβαίνει στον κεντρικό εξώστη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να ανακοινώσει στο πλήθος που βρίσκεται στην πλατεία «Habemus Papam» (Έχουμε Πάπα).
Στη συνέχεια, ο νέος πάπας εμφανίζεται και δίνει στο πλήθος την πρώτη του ευλογία ως ποντίφικας.
Πηγή: in.gr