Δέκα άνδρες, ανάμεσά τους τρία παιδιά, νοσηλεύονται με σοβαρούς τραυματισμούς στο ΚΑΤ – Οι περισσότεροι υπεβλήθησαν σε πολύωρα χειρουργεία
Τη φετινή περίοδο του Πάσχα, σημειώθηκε ένας από τους χειρότερους απολογισμούς τραυματισμών λόγω ρίψης αυτοσχέδιων κροτίδων, με δέκα άτομα να νοσηλεύονται στην εξειδικευμένη Κλινική Χειρός – Μικροχειρουργικής Άνω Άκρου του νοσοκομείου ΚΑΤ, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Όπως ανέφερε, «είναι θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό να έχουμε κάθε χρόνο Πάσχα πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς από κροτίδες ατόμων συνήθως ανδρών και ανηλίκων παιδιών. Το απίθανο είναι ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ακρωτηριασμούς από κροτίδες ξεκινάνε από Μεγάλη Πέμπτη» σημειώνει.
Από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και την Κυριακή του Πάσχα, οι γιατροί της κλινικής κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περιστατικά σοβαρών τραυματισμών, που σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν σε ακρωτηριασμούς δακτύλων. Μεταξύ των νοσηλευομένων είναι τρία ανήλικα παιδιά και επτά ενήλικοι άνδρες. Οι εννέα από τους δέκα ασθενείς υποβλήθηκαν σε πολύωρα χειρουργεία, ενώ ένας αντιμετωπίζεται συντηρητικά.
Συγκλονίζει επίσης η περίπτωση του γνωστού καλλιτέχνη Μουγκοπέτρου, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων κατά τη ρίψη κροτίδας. Οι γιατροί πραγματοποίησαν ανακατασκευή του αντίχειρα και αποκατάσταση δακτύλων, με στόχο να επανέλθει, κατά το δυνατόν, η λειτουργικότητα του χεριού του.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνων αυτοσχέδιων κροτίδων, σε πολλές περιπτώσεις από ανήλικους, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ευθύνη τόσο των τοπικών αρχών όσο και των γονέων: «Τι κάνουν οι τοπικές αρχές, αστυνομία και επιτρέπουν ενορίες, πλατείες, εκκλησίες να μετατρέπονται σε πεδία βολής, σε εμπόλεμη ζώνη με τη ρίψη κροτίδων. Μήπως πιστεύουν ότι έτσι προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες; Πώς επιτρέπουν οι γονείς ανήλικα παιδιά να κατασκευάζουν και να ρίχνουν τέτοια επικίνδυνα πράγματα; Μυαλό δεν βάζουν;
Ποιοι πουλάνε σε ανήλικα τη πρώτη ύλη για κατασκευή αυτοσχέδιων κροτίδων; Να μπει φρένο σε αυτή τη κατάσταση. Να υπάρχει εκπαίδευση στα σχολεία για την επικινδυνότητα της κατάστασης. Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν στον αέρα να ρίχνουν την Ανάσταση ή σε εκδηλώσεις βεγγαλικά. Δεν κρατάει κροτίδες στο χέρι όποιος να’ ναι και όποιον πάρει ο χάρος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιαννάκος.
Η υπερπροσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΚΑΤ, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή της Κλινικής Χειρός, απέτρεψε ακόμη χειρότερες εξελίξεις για τους 10 τραυματίες, σώζοντας σε αρκετές περιπτώσεις τη δυνατότητα βασικής λειτουργικότητας των άκρων τους.
Ωστόσο, ο φετινός τραγικός απολογισμός στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: Πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτή την επικίνδυνη «παράδοση», πριν θρηνήσουμε ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Ειδήσεις σήμερα
Ελλείψεις σε νησιά: Δύο γιατροί εξηγούν τι τους οδήγησε στην Πάτμο και τη Σάμο
Γρίπη πτηνών: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μόλυνση
Αλλεργική ρινίτιδα: Αυξάνονται τα περιστατικά κάθε χρόνο – Ποιος είναι ο «ένοχος» και τι ισχύει για την Ευρώπη
Πηγή: ygeiamou.gr