Γάζα: Ο Πάπας τηλεφωνούσε κάθε βράδυ στους χριστιανούς – Τώρα έμειναν με την ελπίδα που τους άφησε

Γάζα: Ο Πάπας τηλεφωνούσε κάθε βράδυ στους χριστιανούς – Τώρα έμειναν με την ελπίδα που τους άφησε

Για τον ελάχιστο χριστιανικό πληθυσμό της Γάζας, τα καθημερινά τηλεφωνήματα του Πάπα Φραγκίσκου ήταν μια αχτίδα ελπίδας μέσα στη φρίκη και την σκοτεινιά του πολέμου.

Η τελική κλήση διήρκεσε 30 δευτερόλεπτα. Αρκετός χρόνος για να πουν ένα γεια και να ρωτήσουν αν όλοι ήταν καλά.

Το ημερήσιο τηλεφώνημα του Πάπα

Κάθε μέρα από την έναρξη του πολέμου πριν από 18 μήνες, ο Πάπας καλούσε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στην πόλη της Γάζας γύρω στις 8 το βράδυ, δήλωσε στο CNN ο κληρικός Γκαμπριέλ Ρομανέλι, ο πάστορας της μοναδικής καθολικής ενορίας της πολιορκημένης περιοχής. Τις περισσότερες ημέρες, το τηλεφώνημα διαρκούσε περίπου 15 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Πάπας μιλούσε με τους επικεφαλής της εκκλησίας και μερικούς από τους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στην εκκλησία.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Για τους Παλαιστίνιους, έγινε μια καθημερινή υπενθύμιση ότι η Γάζα δεν είχε ξεχαστεί.

«Μας έδειχνε την πατρότητά του. Ήταν πολύ κοντά μας», δήλωσε ο Ρομανέλι. «Όλη την ώρα που μας τηλεφωνούσε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου – αυτού του φρικτού πολέμου – για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ζητούσε ειρήνη και έστελνε τις ευλογίες του σε όλους τους κατοίκους της Γάζας».

Από την αρχή, ο Πάπας Φραγκίσκος ζητούσε επανειλημμένα τον τερματισμό του πολέμου και ήταν ειλικρινής επικριτής της πολιορκίας του Ισραήλ στην περιοχή. Στο πασχαλινό μήνυμά του, μια μέρα πριν πεθάνει, ευχήθηκε «το φως της ειρήνης να ακτινοβολεί στους Αγίους Τόπους και σε ολόκληρο τον κόσμο».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

«Σκέφτομαι τον λαό της Γάζας, και ιδιαίτερα τη χριστιανική κοινότητα, όπου η τρομερή σύγκρουση συνεχίζει να προκαλεί θάνατο και καταστροφή και να δημιουργεί μια δραματική και θλιβερή ανθρωπιστική κατάσταση», ανέφερε το μήνυμα του Φραγκίσκου. «Απευθύνω έκκληση στα εμπόλεμα μέρη: ζητήστε κατάπαυση του πυρός, απελευθερώστε τους ομήρους και ελάτε να βοηθήσετε έναν πεινασμένο λαό που προσδοκά ένα μέλλον ειρήνης!»

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Η εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα έχει γίνει καταφύγιο για τη μικρή χριστιανική κοινότητα του θύλακα. Εκτοπισμένες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της περιοχής, οι χριστιανικές οικογένειες έχουν στραφεί στην ενορία ως ένα μέρος για να βρουν σχετική ασφάλεια. Αυτοσχέδιες σκηνές γεμίζουν τη στριμωγμένη αυλή, ενώ το στέρεο κτίριο της εκκλησίας δεσπόζει πάνω από τα σαθρά καταφύγια. Σύμφωνα με την εκκλησία και το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει περίπου 20 μέλη της μικρής χριστιανικής κοινότητας του θύλακα. Στην εκκλησία έχουν έρθει και μερικά παιδιά μουσουλμάνων και οι οικογένειές τους, σύμφωνα με την εκκλησία.

Η αξία της στήριξης του ποντίφικα

«Η Αγιότητά του ο Πάπας δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος», δήλωσε ο Μούσα Αντόνε, ένας χριστιανός κάτοικος της Γάζας. «Ήταν ένας άνθρωπος της πίστης που ρωτούσε τόσο για τους χριστιανούς όσο και για τους μουσουλμάνους».

Για χρόνια, είπε ο Αντόνε, ο Πάπας Φραγκίσκος έδινε δύναμη στη χριστιανική κοινότητα. «Ανησυχούσε για όλη τη Γάζα, παρέχοντας καθησυχασμό και δύναμη στη χριστιανική κοινότητα, ώστε να μην εγκαταλείψουν τη Γάζα», δήλωσε ο Αντόνε στο CNN. Κάποτε αριθμούσε αρκετές χιλιάδες, η κοινότητα μειώθηκε καθώς όλο και περισσότεροι χριστιανοί επέλεξαν να φύγουν. Ο Πάπας, είπε ο Αντόνε, βοήθησε να παραμείνει ζωντανή.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

«Είναι αλήθεια ότι χάσαμε το σώμα του, αλλά δεν θα τον χάσουμε ως πνεύμα», δήλωσε.

Τον Μάιο του 2014, ο Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη μοναδική του επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Δεν επισκέφθηκε ποτέ τη Γάζα, αλλά η Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας περιέγραψε το ενδιαφέρον του για τον θύλακα ως «αγωνία ενός πατέρα για τα παιδιά του».

«Πάντα προσπαθούσε να διαλύσει τον φόβο μέσα μας, διαβεβαιώνοντάς μας ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε, ότι ήταν μαζί μας και ότι προσευχόταν για εμάς και ότι θα έπρεπε να προσευχόμαστε και εμείς για όλους», δήλωσε στο CNN ο πατέρας Γεώργιος Αντόνε, επικεφαλής της επιτροπής έκτακτης ανάγκης στην εκκλησία.

Ο παγκόσμιος καθολικός πληθυσμός αριθμεί περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άτομα. Στη Γάζα παραμένουν λιγότεροι από 1.400 χριστιανοί και ο αριθμός των καθολικών είναι ακόμη μικρότερος – μια σχεδόν αόρατη μειονότητα μέσα σε μια συντριπτικά μουσουλμανική παλαιστινιακή κοινωνία. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα μπορούσε να τους παραβλέψει, καθώς αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,0001% του παγκόσμιου ποιμνίου του. Θα μπορούσε να τηλεφωνεί λιγότερο συχνά.

Αλλά αρνήθηκε.

Ακόμη και όταν βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, ο Πάπας τηλεφωνούσε, δήλωσε ο πατέρας Ρομανέλι. Το τελευταίο τηλεφώνημα έγινε το Σάββατο. Τη συνηθισμένη ώρα, ο ποντίφικας πραγματοποίησε μία από τις συντομότερες τηλεφωνικές συνομιλίες του με την εκκλησία.

«Ήταν τόσο άρρωστος, αλλά επέμενε να κάνει αυτό το τηλεφώνημα ως συνήθως».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ