Νέο μείγμα μέτρων κατά της ακρίβειας – Τι θα γίνει με προσφορές και πλαφόν

Ο επίμονος πληθωρισμός και οι κινήσεις της κυβέρνησης

Της Ξανθής Γούναρη

Με την επανεμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα και με την ακρίβεια να συνεχίζει να αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα για τους πολίτες, διαμορφώνοντας εν πολλοίς και την πολιτική τους συμπεριφορά, το “παράθυρο” που είχε ανοίξει για άρση ορισμένων εκ των έκτακτων μέτρων κατά της ακρίβειας μάλλον ξανακλείνει.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης λίγες μέρες πριν την εκπνοή των μέτρων, όπως είναι το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων στα επίπεδα του 2021 και το “καλάθι του νοικοκυριού”, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, με έγκυρες πηγές να αναφέρουν στο Capital.gr ότι σε καμιά περίπτωση δεν δίνεται το σήμα ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται ένα νέο μείγμα μέτρων.  

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω μέτρα έχουν πάρει παράταση έως τις 30 Απριλίου 2025 ενώ έληγαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται μια μικρή παράταση για το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους και όλα δείχνουν ότι θα περιλαμβάνει και τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς “παραδοσιακά” το θέρος οι τιμές “τσιμπάνε”. Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί και η διατήρηση του πλαφόν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ όλα θα κριθούν από την πορεία των τιμών.

Στο εξάμηνο το “μπλόκο” στις προσφορές

Επίσης στο τραπέζι υπάρχει και η χρονική επέκταση του “μπλόκου” των προσφορών για όσα προϊόντα έχουν ανατιμηθεί την ώρα που “γενικά φαίνονται οι ανατιμήσεις, οι οποίες προέρχονται από τα τρόφιμα”, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Μπορέτος, στο πλαίσιο του 15oυ Food Retail Conference.

Βάσει της σχετικής νομοθεσίας του 2024, υπάρχει απαγόρευση προσφορών για τρεις μήνες μετά από αυξήσεις τιμών. Αυτό το τρίμηνο υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης να γίνει εξάμηνο, όταν ήδη η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας έχει οδηγήσει σε μείωση προσφορών.

Μείωση των προσφορών και άνοδος των τιμών

Πάντως από τα στοιχεία για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ είναι εμφανές ότι οι προσφορές άρχισαν να μειώνονται πριν καν τεθεί σε εφαρμογή ο Κώδικας Δεοντολογίας για τις προωθητικές ενέργειες, ήτοι τις πρώτες 10 εβδομάδες του 2025.

Η καθοδική τάση που παρατηρείται στις προωθητικές ενέργειες συμβάλλει κατά ένα ποσοστό στην άνοδο των τιμών, ειδικά στα τρόφιμα αν και μια καλή εικόνα για τις επιδράσεις των νέων κανόνων για τις προσφορές θα σχηματιστεί μέσα στον Μάιο λένε τα στελέχη της αγοράς, ωστόσο ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες ενδείξεις.

Με βάση τα στοιχεία της Circana, κατά το πρώτο δίμηνο του 2025 το 23,4% των πωλήσεων σε αξία προήλθε από προϊόντα σε καθεστώς έκπτωσης, με μια υποχώρηση 2,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Εντονότερη ήταν η πτωτική τάση που εμφάνισε η κατηγορία των ειδών φροντίδας σπιτιού (καθαριστικά, χαρτικά, απορρυπαντικά) όπου το μερίδιο των πωλήσεων που έγινε υπό καθεστώς προσφορών μειώθηκε κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε 20,2% από 25,6% το αντίστοιχο δίμηνο του 2024.

Επίσης σημαντική μείωση κατέγραψαν οι πωλήσεις υπό προσφορά και στην κατηγορία των ειδών ατομικής υγιεινής και ομορφιάς, με το μερίδιό τους να διαμορφώνεται σε 24,1% από 29,4% το πρώτο δίμηνο του 2024.

Μικρότερη ήταν η υποχώρηση που σημείωσαν οι πωλήσεις υπό καθεστώς προωθητικών ενεργειών στα τρόφιμα, καθώς διαμορφώθηκαν στο 23,9% επί του συνόλου από 25,9% το πρώτο δίμηνο του 2024. Μάλιστα στα τρόφιμα, που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 3%, εξ ου και η γενική αύξηση τιμών κατά 1,9%, παρ’ ότι στα είδη φροντίδας σπιτιού και στα προϊόντα ατομικής υγιεινής και ομορφιάς υπήρξε υποχώρηση τιμών κατά 1,4% και 2,7% αντίστοιχα.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ