Αντέχει η ελληνική οικονομία στην κρίση των…

Αντέχει η ελληνική οικονομία στην κρίση των...

Του Τάσου Δασόπουλου 

Το πλεόνασμα μαμούθ του 4,8% του ΑΕΠ που δημοσίευσε την Τρίτη η Eurostat σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη πάνω από 2% για φέτος και το 2026 που αναμένεται να δημοσιεύσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φοβάται πολύ τους δασμούς Τραμπ. 

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να αναθεωρήσει οριακά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη από το 2,3% για φέτος και 2,2% το 2026 σε 2,1% και 2% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την Ε.Ε. κοντά στο 1% σε μέσα επίπεδα, για την ίδια διετία. Αυτό σημαίνει, ότι παρά τον εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται ακόμη στην αρχή του, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συγκλίνει με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Την ίδια ώρα, η Γερμανία ετοιμάζεται για μια χρονιά στασιμότητας μετά από δύο χρόνια ύφεσης της οικονομίας της, παρά το πακέτο μαμούθ των 500 δισ. ευρώ που σκοπεύει να ρίξει στην οικονομία της. Οι άλλες δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης στο μεταξύ, Γαλλία και Ιταλία, θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες για να έχουν θετική ανάπτυξη. 

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, χρέος και έλλειμμα συνεχίζουν να βελτιώνονται, παρά τη συνεχή αύξηση των δαπανών που ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα από την κυβέρνηση με τα τελευταία τρία μόνιμα μέτρα κόστους 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και στη συνέχεια με τις φορολογικές μειώσεις που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο για το 2026. 

Ειδικότερα, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα υπερβούν το 2,5% τόσο το 2025, όσο και το 2026, το δε χρέος αναμένεται να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 147% του ΑΕΠ φέτος, από 153,6% που έκλεισε στο τέλος του 2024 και θα συνεχίσει να μειώνεται στο 141% στο τέλος του 2026. 

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ 

Περισσότερο συντηρητικές, αλλά στην ίδια κατεύθυνση, ήταν και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα. Το Ταμείο προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2% για φέτος και 1,8% για το 2026, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπει ανάπτυξη 0,8% για φέτος και 1,2% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει, ότι παρά τους δασμούς Τραμπ και το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να συγκλίνει με τον μέσο όρο της Ε.Ε. 

Στα δημοσιονομικά δεδομένα, το Ταμείο τονίζει η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο και την Πορτογαλία, είναι από τις χώρες που αναμένεται να έχουν μεσοπρόθεσμα μείωση του χρέους τους περισσότερο από 15% του ΑΕΠ, παρά την αρνητική επίδραση που θα έχουν οι δασμοί Τραμπ. Αντίθετα, για χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Σλοβακία το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του χρέους κατά 10% του ΑΕΠ.

Παράλληλα βέβαια, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε κατά το παρελθόν, το Ταμείο επιβεβαιώνει στην έκθεση του για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας, ότι παρά την κρίση που βρίσκεται ακόμη στην αρχή, η χώρα θα διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πάνω από 2,3% του ΑΕΠ, από το 2025 τουλάχιστον μέχρι και το 2030. Με την παρατήρηση αυτή το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να μειώνει σταθερά το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ, με τον συνδυασμό πρωτογενών πλεονασμάτων και θετικής ανάπτυξης. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ