Το βουητό στα αφτιά (εμβοές είναι ο επιστημονικός όρος του κουδουνίσματος ή του σφυρίγματος που διαταράσσουν ακόμη και τις πιο ήσυχες στιγμές εκείνων που τις βιώνουν) ταλαιπωρεί σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο στους δέκα ενηλίκους, κάνοντας δύσκολη τη ζωή τους και επιβαρύνοντας την ψυχική τους υγεία. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, έρχεται να δώσει ελπίδα σε όσους δεν βρίσκουν… ησυχία ούτε τη νύχτα (όταν δηλαδή, οι εξωτερικοί θόρυβοι χαμηλώνουν αλλά το βουητό επιμένει), καθώς φαίνεται ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Πρόκειται άλλωστε για παρατήρηση που έχει επισημανθεί και κατά το παρελθόν από τους επιστήμονες, όμως έως και πρόσφατα παρέμενε αβέβαιο ποια ακριβώς τρόφιμα επιδεινώνουν ή καταπραΰνουν τις εμβοές. Για να καλύψουν λοιπόν αυτό το κενό ερευνητές μελέτησαν και συνδύασαν τα ευρήματα οκτώ προγενέστερων μελετών (στις οποίες, σημειωτέον, είχαν συμμετάσχει συνολικώς 301.533 ενήλικοι εθελοντές ηλικίας 18 ετών και άνω), με στόχο να εξαγάγουν πιο σαφή συμπεράσματα. Ετσι, εστίασαν στον δυνητικό ρόλο 15 διατροφικών παραγόντων, καταλήγοντας σε σημαντικά ευρήματα.
Οι παράγοντες. Αναλυτικότερα και όπως διαπίστωσαν, ορισμένοι παράγοντες φαίνεται ότι μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο. Για παράδειγμα, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και φυτικών ινών παρείχε σημαντικά οφέλη. Το ίδιο και η αύξηση της κατανάλωσης γάλακτος και καφέ, ενώ αντιθέτως άλλα τρόφιμα που τεκμηριωμένα κάνουν καλό στον οργανισμό, όπως είναι για παράδειγμα τα ψάρια, δεν προέκυψε ότι… σβήνουν τους εσωτερικούς ήχους στα αφτιά.
Ετσι και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ίδιας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», ο κίνδυνος να αναπτυχθεί βουητό στα αφτιά μειώνεται κατά 35% με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων, κατά 17% με την αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, κατά 10% με την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης και κατά 9% με την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών.
Πώς; Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα τρόφιμα αυτά δρουν προστατευτικά υπό την έννοια ότι ενδεχομένως τροφοδοτούν τον οργανισμό με συστατικά που προστατεύουν την ακοή. Για παράδειγμα και εστιάζοντας στην περίπτωση της καφεΐνης, οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι συμβάλλει στην έκκριση ορμονών που λειτουργούν ως ασπίδα για το ακουστικό νεύρο και συνεπακόλουθα είναι πιθανόν να βοηθούν και στη μείωση του κινδύνου για εμβοές. Αντίστοιχα τα φρούτα και τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προστατεύουν τα αφτιά από τη δημιουργία φλεγμονής. Επιπρόσθετα και δεδομένου ότι τα φρούτα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, πιθανόν να προσφέρουν διπλή προστασία στη διατήρηση της υγείας των αφτιών.
Είναι σημαντικό πάντως να υπογραμμιστεί ότι η λίστα με τα τρόφιμα που συμβάλλουν στη μείωση του βουητού στα αφτιά είναι περιορισμένη, καθώς άλλα τρόφιμα – όπως για παράδειγμα τα λαχανικά και τα ψάρια – δεν φάνηκε να ωφελούν. Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι δεν διαπιστώθηκε πως η υπερκατανάλωση των προστατευτικών αυτών τροφών δεν οδηγεί και σε καλύτερα αποτελέσματα.
Πόσο συχνές είναι; Το βουητό στα αφτιά είναι ομολογουμένως μια εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση, που μάλιστα έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, άγχος και στρες. Και δυστυχώς δεν πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση, καθώς σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα προσβάλλει το 15%-20% των ανθρώπων – μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται παιδιά και έφηβοι, αν και συνήθως το πρόβλημα είναι πιο συχνό στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Παρ’ όλα αυτά η ακριβής αιτία του παραμένει ασαφής με αποτέλεσμα να μην έχει βρεθεί και κάποιος τρόπος αντιμετώπισής του. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους ειδικούς της παγκοσμίου φήμης κλινικής των ΗΠΑ, Mayo Clinic, οι εμβοές συνήθως προκαλούνται από μια υποκείμενη πάθηση, όπως η απώλεια ακοής λόγω ηλικίας, ένας τραυματισμός του αφτιού ή ένα πρόβλημα με το κυκλοφορικό σύστημα. Συνεπώς, «για πολλούς ανθρώπους, οι εμβοές βελτιώνονται με τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας ή με άλλες θεραπείες που μειώνουν ή καλύπτουν τον θόρυβο, καθιστώντας τις εμβοές λιγότερο αισθητές». Αλλοι πάλι, φαίνεται να μην ενοχλούνται από αυτές, παρότι το βουητό στα αφτιά τους είναι μόνιμο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πάσχοντες να κλείσουν αμέσως ραντεβού με τον γιατρό τους στην περίπτωση που διαπιστώσουν βουητό στα αφτιά τους «έπειτα από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, όπως κρυολόγημα, και οι εμβοές δεν βελτιωθούν μέσα σε μία εβδομάδα». Το ίδιο οφείλουν να πράξουν όσοι έχουν απώλεια ακοής, ζάλη που συνοδεύεται από εμβοές, αλλά και εκείνοι που αντιμετωπίζουν άγχος ή κατάθλιψη ως αποτέλεσμα των εμβοών τους.
Πηγή: tanea.gr