Ραντεβού με τη μεσαία τάξη τον Σεπτέμβριο δίνει η κυβέρνηση και, βάζοντας και πάλι στον πυρήνα του αφηγήματός της την οικονομία η οποία άλλωστε επιστρέφει και στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης, κρατά ανοιχτό παράθυρο για φοροαπαλλαγές που θα εφαρμοστούν από το 2026. Στο ορόσημο της ΔΕΘ αναμένεται επί της ουσίας να κορυφωθεί η επιχείρηση επαναπροσέγγισης των μεσοστρωμάτων, εξού και ήδη καταγράφεται η αγωνιώδης προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλύψει τον χαμένο χρόνο και έδαφος, να αναδιαμορφώσει το πολιτικό κλίμα με γαλάζιους όρους και, ανακτώντας την πρωτοβουλία κινήσεων, να ξαναμιλήσει σε ακροατήρια του 2023 – σε όσα τον στήριξαν στην τελευταία εθνική κάλπη, αλλά του γύρισαν την πλάτη στις περσινές ευρωεκλογές, παραμένοντας τώρα αποστασιοποιημένα έως δύσπιστα. Σε αυτόν τον ευρύτερο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ενόσω ο Πρωθυπουργός επιμένει δημόσια να απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δείχνοντας στο 2027 με τον ίδιο στην πρώτη γραμμή της ΝΔ, εντάσσεται ως ξεχωριστός άξονας το Στεγαστικό. Αυτό πλήττει τόσο τους ευάλωτους όσο και τους μικρομεσαίους, ανοίγοντας δημοσκοπικές τρύπες για τη ΝΔ, εξού και η στεγαστική πολιτική αποτελεί πια πολιτική προτεραιότητα. Οι προχθεσινές εξαγγελίες για τη μόνιμη, υπό προϋποθέσεις, «επιδότηση» ενοικίου είναι το άνοιγμα ενός νέου κύκλου παρεμβάσεων που είτε αναζητά είτε ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σε μεγάλο βαθμό παραμένει άλυτος ο γρίφος των κλειστών σπιτιών και δεν είναι τυχαίο ότι στη σύσκεψη του Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής υπήρξαν παραδοχές για την ανάγκη να αυξηθεί το απόθεμα διαθέσιμων κατοικιών. «Πρέπει να δώσουμε ένα γενναίο οικονομικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας άρα σχετικές παρεμβάσεις.
Κατά πληροφορίες, εξετάζονται τα εξής:
Πρώτον, έρχονται τροποποιήσεις στον θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής, ώστε με νέα κίνητρα να γίνει πιο ελκυστικός για την αξιοποίηση των κενών ακινήτων του Δημοσίου.
Δεύτερον, πιθανόν να κλειδώσουν διορθώσεις στο μέτρο της τριετούς απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος για τα κλειστά σπίτια, με την ομοσπονδία ιδιοκτητών να ζητάει ήδη οριζόντια εφαρμογή αλλά και σύνδεσή του με την κάθε κατοικία και όχι με τον ενοικιαστή.
Τρίτον, εξετάζεται σημειακή ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος επιδότησης της ανακαίνισης παλιών κλειστών κατοικιών («Ανακαινίζω – Νοικιάζω»).
Τέταρτον, επιδιώκεται και νέο στεγαστικό πρόγραμμα από το φθινόπωρο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ.
Πέμπτον, μένει να φανεί εάν υπάρξουν παρεμβάσεις και μέσω ΕΝΦΙΑ, με τον Μητσοτάκη να υπενθυμίζει χθες το μοντέλο για τις τράπεζες, οι οποίες θα καταβάλλουν από το 2026 υψηλότερο ΕΝΦΙΑ εφόσον κρατούν κλειστά ακίνητα.
«Η χώρα δεν χρειάζεται έναν θηλυκό Βαρουφάκη»
Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε (protothema.gr) ότι είναι «αποφασισμένος» να ηγηθεί της ΝΔ και να διεκδικήσει τρίτη θητεία, τονίζοντας εκ νέου ότι δεν συζητά αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις», είπε, καρφώνοντας τους πολιτικούς αντιπάλους του με δύο αποστροφές: «δεν νομίζω ότι η χώρα χρειάζεται, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία, έναν νέο θηλυκό Βαρουφάκη», είπε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, «έριξε νερό στον μύλο των αντισυστημικών δυνάμεων και έγινε “παρακολούθημα” της κυρίας Κωνσταντοπούλου», ανέφερε για τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Δεν ψάχνω για καβγά με την Τουρκία ούτε θεωρώ ότι χρειάζομαι, για να ενισχύσω το εσωτερικό μου κύρος και να μιλήσω σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, να μιλώ μια γλώσσα έντασης και ρητορικών εξάρσεων», επεσήμανε για τα ελληνοτουρκικά, χωρίς συγκεκριμένη ορατότητα για τον προσδιορισμό του ραντεβού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Θα υπάρξει εν ευθέτω χρόνω η επίσκεψή μου στην Αγκυρα (…) Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα και κάποιος ιδιαίτερος λόγος γιατί αυτή η συνάντηση θα έπρεπε να μετατεθεί ή, ακόμα χειρότερα, να αναβληθεί».
Πηγή: tanea.gr