Η ώρα που τρώμε έχει την ίδια σημασία με το τι τρώμε

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Είναι γνωστό ότι τα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν τον τυπικό συγχρονισμένο κύκλο ύπνου και αφύπνισης, δραστηριότητας και ξεκούρασης, καθώς και φαγητού και νηστείας, όλα εναρμονισμένα με την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Αν  η λήψη της τροφής γίνεται όταν το κιρκαδικό σύστημα του οργανισμού είναι ρυθμισμένο να υποστηρίζει τον ύπνο, την ανάπαυση και τη νηστεία, τότε τα όργανα του σώματος δεν είναι αρκούντως εξοπλισμένα να διαχειριστούν το έργο της πέψης και της απορρόφησης της τροφής. Αυτό είναι πιο εμφανές όχι μόνο σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες, όπως η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, αλλά ισχύει και για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Μια νέα επιστημονική μελέτη από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη ρίχνει φως στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τη νύχτα, ακόμη και αν εργαζόμαστε σε βάρδιες, μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», περιελάμβανε 19 υγιείς ενηλίκους οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα ελεγχόμενο πείραμα δύο εβδομάδων.  Οι συμμετέχοντες τέθηκαν σε συνθήκες τεχνητής νυχτερινής εργασίας, χωρίς επαφή με φως ημέρας ή ρολόγια, ώστε να απομονωθεί πλήρως η επίδραση του «βιολογικού ρολογιού». Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες που κατανάλωναν γεύματα είτε μόνο τη μέρα είτε και τη νύχτα. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: εκείνοι που έτρωγαν μόνο την ημέρα παρουσίασαν βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερους δείκτες φλεγμονής σε σχέση με όσους έτρωγαν τη νύχτα. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαταραγμένο ύπνο λόγω του πειράματος, η ώρα των γευμάτων φάνηκε να αντισταθμίζει αρκετές από τις αρνητικές συνέπειες.

Η εξήγηση είναι ότι το σώμα είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί καλύτερα σε συγχρονισμό με τον φυσικό κύκλο ημέρας και νύχτας. Οταν τρώμε τη νύχτα, την ώρα δηλαδή που το σώμα μας «περιμένει» ύπνο και νηστεία, δημιουργείται πίεση σε κρίσιμα όργανα όπως η καρδιά και το πάγκρεας. Η μελέτη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για εκατομμύρια εργαζόμενους που απασχολούνται σε νυχτερινές βάρδιες. Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν με πιο ρεαλιστικές δοκιμές σε περιβάλλοντα εργασίας, με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών στρατηγικών διατροφής για άτομα που εργάζονται σε βάρδιες, με στόχο την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ – Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών

Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ – Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ