Τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.
Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε πως “δε θεωρώ ότι κατ’ ανάγκη αυτά τα μέτρα οδηγούν σε εκλογές. Προφανώς έχουν μια λογική επικοινωνιακή και αυτό φαίνεται διότι 20 ημέρες πριν – που όλοι γνωρίζαμε ποιο είναι το πλεόνασμα – ο Πρωθυπουργός, όταν εμείς ζητούσαμε να δοθεί μια στήριξη σε χαμηλοσυνταξιούχους, απαντούσε ότι αυτό μπορεί να ρίξει την οικονομία στα βράχια και ότι δήθεν λαϊκίζουμε. Λίγες μέρες μετά, κάτω από την κοινωνική πίεση, ήρθε και δεσμεύτηκε για ένα πακέτο, το οποίο αφορά και χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές”.
Εξήγησε, δε, ότι “το παράδοξο είναι ότι μια κυβέρνηση που έχει κάνει καριέρα ως αντιπολίτευση κριτικάροντας τα πρωτογενή πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου έρχεται τώρα και ανακοινώνει πράγματι πολύ μεγάλα πλεονάσματα. Αυτά είναι μάλιστα 4,8% του ΑΕΠ ενώ η πρόβλεψη μιλούσε για 2,5% του ΑΕΠ. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι 6,41 δισ. – 2,7% του ΑΕΠ – στερήθηκαν από την αγορά και την κοινωνία λόγω κακού σχεδιασμού. Και τώρα η κυβέρνηση επιστρέφει ένα πολύ μικρό μέρος αυτών τα οποία στην ουσία στερήθηκαν. Άρα, εδώ έχουμε μια πραγματικά ρεκόρ δημοσιονομική υπεραπόδοση από τον κόπο του ελληνικού λαού κυρίως της μεσαίας τάξης. Ήταν όμως απαραίτητη αυτή η αφαίμαξη; Ή αν τα λεφτά αυτά έμεναν στην αγορά και γίνονταν επενδύσεις θα μπορούσαν να έχουν υπεραποδώσει κοινωνικά και παραγωγικά; Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κάνει ένα άλμα και λέει ότι αφού δεν έχει αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές άρα μειώνεται η φοροδιαφυγή”.
Και τόνισε πως “υπάρχει μία ανάλυση που λέει ότι όταν αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας, διότι πράγματι είναι αυξημένο σε σχέση με το 2019, αλλά παράλληλα έχει αυξηθεί και το κόστος ζωής πολύ παραπάνω από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η διατήρηση των ίδιων φορολογικών συντελεστών οδηγεί σε αφαίμαξη του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών. Όταν, λοιπόν με μειωμένη αγοραστική δύναμη, παραμένουν οι ίδιοι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές σε μεγαλύτερο ονομαστικό εισόδημα, που όμως δεν είναι πραγματικό λόγω αύξηση του κόστους ζωής, αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις. Εδώ λοιπόν έχουμε πράγματι – κατά την ρητορική που η κυβέρνηση είχε στο παρελθόν – “ματωμένα πλεονάσματα”, κυρίως από τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση δεν μας αποδεικνύει αυτά που ισχυρίζεται. Από που προκύπτει ότι το πλεόνασμα είναι από την πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι από όσα στερήθηκε τόσα χρόνια ο λαός λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων; ”
“Μάλιστα η νομοθεσία της κυβέρνησης που εισήγαγε την τεκμαρτή φορολόγηση ,αντί να υποχρεώσει όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα να δηλώνουν τα χρήματα τους σωστά, έκανε ακριβώς το ανάποδο. Είπε στους επαγγελματίες ότι όσα χρήματα και αν βγάζουν θα τους φορολογήσουν τεκμαρτά με 1.200 έως 2.500 ευρώ και τέλος. Με άλλα λόγια, αδικώντας και υπερφορολογώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των συνεπών φορολογουμένων επαγγελματιών, διαβεβαιώνει στους λίγους παραβατικούς ότι δε θα πάει ποτέ να τους ελέγξει. Με αυτόν τον τρόπο αυτοί που πραγματικά φοροδιαφεύγουν τρίβουν τα χέρια τους. Με ένα αντάλλαγμα, με ένα ποσό ανά έτος κέρδισαν ασυλία από τον έλεγχο”, συμπλήρωσε.
Για τα μέτρα που αφορούν τόσο στο ενοίκιο όσο και στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο Κώστας Τσουκαλάς προχώρησε σε δύο επισημάνσεις.
Αφενός στην περίπτωση της ετήσιας επιστροφής “ενός ενοικίου”, δήλωσε πως “η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει στους ανθρώπους ένα ενοίκιο, το οποίο φυσικά υποαντιπροσωπεύει το ποσό ενοικίου καθώς έχουμε μεγάλη υποδήλωση αυτών. Όταν ενδυναμώνει τη ζήτηση βοηθάει αυτόν που δαπανά χρήματα για να μισθώσει ένα ακίνητο αλλά όχι και τον εκμισθωτή. Φοβάμαι ότι του χρόνου θα δούμε νέες ανατιμήσεις. Τι θα έπρεπε να γίνει; Να δώσει τα χρήματα που δίνει τώρα, ή έτσι ή καλύτερα με έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα που θα είχε μεγαλύτερη ελάφρυνση, και να δώσει επιπλέον κίνητρα στον εκμισθωτή. Να μειώσει τη φορολογική κλίμακα στα ενοίκια που είναι ανεπίκαιρη, πολύ υψηλή και αναποτελεσματική εισπρακτικά. Ακόμα και να θέλει ο μισθωτής να δηλώσει όλο το ποσό του ενοικίου, για να λάβει την επιστροφή, δε θα θέλει ο εκμισθωτής αν δεν έχει όφελος”.
Αφετέρου, για την ενίσχυση κοινωνικού χαρακτήρα στους συνταξιούχους ο κ. Τσουκαλάς διερωτήθηκε “για ποιο λόγο η κυβέρνηση αποκλείει απο το βοήθημα τις μειωμένες συντάξεις στα 62 χρόνια, αφού το όριο ηλικίας των μειωμένων είναι στα 62 έτη; Οι πιο μικρές συντάξεις είναι στα 62. Αυτοί δεν έχουν ανάγκη; Εμείς αυτό που είχαμε πει ήταν να δοθεί νέο ΕΚΑΣ στους 400.000 χαμηλοσυνταξιούχους, περικοπή της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 15% στις μεσαίες συντάξεις και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς”.
Ερωτηθείς για το εάν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει τα μέτρα στήριξης, απάντησε ότι “οποιοδήποτε μέτρο στηρίζει την κοινωνία, ακόμα και αν είναι μέτρο ανακούφισης και όχι πραγματικής λύσης, το στηρίζουμε. Είμαστε πολύ καθαροί σε αυτό διαχρονικά”.
Τέλος, ο υπογράμμισε ότι “ο τρόπος που η κυβέρνηση περιγράφει την πολιτική της θυμίζει το χωριά Ποτέμκιν. Ο Γκριγκόρι Ποτέμκιν, υπουργός της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, έχτιζε ψεύτικα φορητά χωριά για να παρουσιάσει ένα πλαστό σκηνικό ευημερίας με μόνο στόχο να το παρουσιάζει στην κοινωνία για να τη χειραγωγήσει. Δεν πείθει πλέον κανέναν”.
“Η κυβέρνηση θέλει να συγκρινόμαστε με το 2019. Αλίμονο αν ήμασταν χειρότερα από την εποχή που βγαίναμε από τα μνημόνια. Εγώ αυτό που βλέπω είναι το ελληνικό ΑΕΠ να φτάνει ασθμαίνοντας εκεί που ήταν πριν από 15 χρόνια. Βλέπω ένα δημόσιο χρέος που τόσο απόλυτα όσο και σε ποσοστό του ΑΕΠ που είναι πολλαπλάσιο από αυτό που ήταν πριν από 15 χρόνια. Βλέπω ένα ιδιωτικό χρέος – μαμούθ σε σχέση με αυτό που ήταν τότε. Βλέπω ένα έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών που είναι πολύ υψηλό και βλέπω τις ιδιωτικές επενδύσεις να παραμένουν χαμηλές και κυρίως εκείνες που θα μπορούσαν να αυξήσουν το παραγωγικό δυναμικό”.
Σχετικά με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα δήλωσε: “Την Κυριακή θα γίνει μία μεγάλη συνάντηση των νέων τομεαρχών και των ολομελειών των Τομέων και θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την επανεκκίνηση της παράταξης, ενωτικά, με συμπερίληψη και με καθαρή γραμμή και ενιαία φωνή απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αν είμαστε ενωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο θα τα καταφέρουμε. Ο αντίπαλος μας είναι η κυβέρνηση και τα προβλήματα της κοινωνίας”.
Πηγή: capital.gr