Μια κηδεία με χαρακτηριστικό την ταπεινότητα

Μια κηδεία με χαρακτηριστικό την ταπεινότητα

H ταπεινότητα θα είναι το χαρακτηριστικό της ταφής του Πάπα Φραγκίσκου, καθώς ο ίδιος επέλεξε μια κηδεία διαφορετική από τις παραδόσεις του Βατικανού. Από σήμερα το πρωί έως το απόγευμα της Παρασκευής η σορός του εκλιπόντος ποντίφικα τίθεται σε δημόσιο προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, λίγο πριν από την κηδεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί του Σαββάτου, με την παρουσία πολλών ηγετών από όλο τον κόσμο.

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος επισκέφτηκε περισσότερες από 60 χώρες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον παπικό θρόνο, θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι στον δρόμο που συνδέει την Πόλη του Βατικανού με τον Εσκουιλίνο Λόφο, έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης, όπου επέλεξε να ταφεί σε μια τελευταία ρήξη με την παράδοση, με πολλές σημειολογικές αναφορές. Στην Αρχαία Ρώμη, ο Εσκουιλίνος Λόφος χρησιμοποιούνταν για την ταφή των σκλάβων, των φτωχών και των καταδικασμένων σε θάνατο. Σήμερα, φιλοξενεί το Stazione Termini, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης, και είναι μια πολυεθνική, πολύβουη γειτονιά.

Με σημειολογικές αναφορές

Ο Φραγκίσκος, ο θάνατος του οποίου σε ηλικία 88 ετών ανακοινώθηκε από το Βατικανό τη Δευτέρα, συχνά προσπαθούσε να φέρει μια πινελιά ταπεινότητας στο μεγαλειώδες αξίωμά του. Με αυτό το πνεύμα απέφυγε μεγάλο μέρος της παραδοσιακής μεγαλοπρέπειας του Βατικανού και επέλεξε μια πολύ απλή τελετή όταν έκανε σχέδια για την κηδεία και την ταφή του. Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η κηδεία θα τελεστεί το Σάββατο το πρωί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μπροστά από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου βρίσκονται θαμμένοι οι περισσότεροι από τους προκατόχους του. Το μέρος όπου εκείνος επέλεξε να ταφεί είναι η βασιλική της Santa Maria Maggiore (Αγία Μαρία η Μείζων), μία από τις τέσσερις κύριες εκκλησίες του χριστιανικού κόσμου στη Ρώμη. Στη διαθήκη του, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να ταφεί «στη γη, απλά, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση» και με την επιγραφή μόνο του παπικού του ονόματος στα λατινικά: Franciscus.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η Αγία Μαρία η Μείζων

Ο τελευταίος Πάπας που ετάφη έξω από το Βατικανό ήταν ο Λέων ΙΓ’, ο οποίος πέθανε το 1903. Η Αγία Μαρία η Μείζων, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από το Βατικανό, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στον Φραγκίσκο λόγω της αφοσίωσής του στην Παναγία. Εκεί προσευχόταν πριν ξεκινήσει και όταν επέστρεφε από κάθε ταξίδι στο εξωτερικό. «Πάντα είχα ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησία αυτή, ακόμη και πριν γίνω Πάπας», έγραψε ο Φραγκίσκος στο βιβλίο του «El Sucesor» (Ο διάδοχος) το 2024. Ο γεννημένος στην Αργεντινή Φραγκίσκος προσευχήθηκε εκεί στις 14 Μαρτίου 2013, την επομένη της ανάδειξής του ως του πρώτου ποντίφικα από τη Λατινική Αμερική. Η οροφή με φύλλα χρυσού της εκκλησίας λέγεται ότι κατασκευάστηκε από μια παρτίδα πολύτιμου μετάλλου που έφερε πίσω από τον Νέο Κόσμο ο εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος.

Ο Φραγκίσκος επέστρεψε σε κρίσιμες στιγμές εκεί, προσευχόμενος για ένα τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού σε μια αποκλεισμένη Ρώμη το 2020 και μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά του το 2021 και το 2023. Μια βυζαντινή εικόνα της Παναγίας στεγάζεται στο παρεκκλήσι του Παύλου στο αριστερό κλίτος της βασιλικής. Ενα βάζο με χρυσά τριαντάφυλλα, δωρεά του Φραγκίσκου το 2023, βρίσκεται ανάμεσα σε κηροπήγια κάτω από την εικόνα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

«Αυτό είναι το μέρος»

Πριν από την είσοδο του παρεκκλησιού, υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας, της Βασίλισσας της Ειρήνης, που ανατέθηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΕ’ το 1918 για να ζητήσει από τον Θεό να τερματίσει τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ακριβώς δίπλα ​​από το άγαλμα υπάρχει μια μικρή εσοχή, μια πόρτα, που οδηγεί σε ένα δωμάτιο όπου φυλάσσονταν κηροπήγια. Το είδα και σκέφτηκα: “Αυτό είναι το μέρος”», έγραψε ο Φραγκίσκος στο βιβλίο του, αναφερόμενος στο πού θα βρίσκεται ο τάφος του. Το κυπαρισσί του φέρετρο δεν θα είναι εγκιβωτισμένο με μόλυβδο και με ένα επιπλέον ξύλινο εξωτερικό στρώμα, όπως συνηθίζεται για τους ποντίφικες.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Στην κηδεία θα παραστούν πολλοί ηγέτες όπως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι φήμες ότι θα μπορούσε να παραστεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να αποτίσει τα τελευταία του σέβη στον Φραγκίσκο που ήταν ο αρχιτέκτονας της προσέγγισης μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του Πατριαρχείου της Μόσχας, διαψεύδονται. Κι αυτό διότι μόλις φτάσει στη Ρώμη ο Πούτιν κινδυνεύει να συλληφθεί βάσει του εντάλματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ