Ο τελευταίος χαιρετισμός των απλών ανθρώπων

Ο τελευταίος χαιρετισμός των απλών ανθρώπων

Xιλιάδες πιστοί συρρέουν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για να αποτίσουν τον τελευταίο φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο, πριν από την κηδεία του το Σάββατο. Το λαϊκό προσκύνημα ξεκίνησε στις 11 χθες το πρωί και σταμάτησε τα μεσάνυχτα, για να επαναληφθεί σήμερα το πρωί. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο το βράδυ της Παρασκευής να μην κλείσουν οι πόρτες της εκκλησίας για να προλάβουν όσο γίνεται περισσότεροι να αποχαιρετήσουν τον «ποντίφικα των φτωχών».

Το πλήθος απλώνεται στην κεντρική λεωφόρο που οδηγεί από τη Ρώμη στο Βατικανό, κάτω από έναν ασυνήθιστα ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο. Η σορός του 88χρονου Πάπα που πέθανε τη Δευτέρα στον ξενώνα Santa Marta του Βατικανού μεταφέρθηκε χθες το πρωί στον Αγιο Πέτρο με πομπή.  Καρδινάλιοι με κόκκινα καπέλα, επίσκοποι, μοναχοί και κρανοφόροι Ελβετοί Φρουροί βάδιζαν αργά στη μεγάλη πλατεία μπροστά από τον ναό, καθώς μια χορωδία έψαλλε ψαλμούς και προσευχές στα λατινικά υπό τον ήχο καμπάνας. Καθώς το φέρετρο διέσχιζε την πλατεία του Αγίου Πέτρου, οι συγκεντρωμένοι, που υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες, ξέσπασαν σε έντονα χειροκροτήματα. «Είναι σαν μέλος της οικογένειας. Κάποιος πολύ κοντά στην καρδιά μας, που έκανε την Εκκλησία ιδιαίτερα προσιτή σε όλους και χωρίς αποκλεισμούς» είπε στο πρακτορείο Reuters η Ρέιτσελ ΜακΚέι, που έφθασε στο Βατικανό από τη Βρετανία, για να αποχαιρετήσει τον Φραγκίσκο.

Αξιωματούχοι του Βατικανού έσπευσαν να βοηθήσουν τους 14 άνδρες με λευκά γάντια και μαύρες στολές που μετέφεραν στους ώμους τους το φέρετρο την ώρα που ανέβαιναν προς τις γιγάντιες χάλκινες πόρτες του Αγίου Πέτρου για να προχωρήσουν στο εσωτερικό της περίτεχνης εκκλησίας. Ο Φραγκίσκος, ο οποίος μόλις πρόσφατα είχε βγει από το νοσοκομείο έπειτα από πέντε εβδομάδες νοσηλείας για διπλή πνευμονία, εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια την Κυριακή, όταν χαιρέτησε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία για το Πάσχα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Το Κονκλάβιο για την επιλογή του νέου πάπα δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις 6 Μαΐου. Οι καρδινάλιοι που συγκεντρώνονται τώρα στη Ρώμη θα αποφασίσουν την ημερομηνία ύστερα από παρατεταμένες συζητήσεις. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για να διαδεχθεί τον Φραγκίσκο, αν και οι αναλυτές θεωρούν ότι έχουν προβάδισμα ο Λουίς Αντόνιο Ταγκλ, μεταρρυθμιστής από τις Φιλιππίνες, και ο Πιέτρο Παρολίν, από την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής, Ταγκλ και Παρολίν στάθηκαν μαζί μέσα στη βασιλική, πλαισιωμένοι από περίπου 80 άλλους καρδιναλίους, καθώς το ξύλινο φέρετρο τοποθετούνταν μπροστά από έναν βωμό, χτισμένο στο σημείο όπου πιστεύεται ότι ετάφη ο Αγιος Πέτρος, ο πρώτος Πάπας, ο οποίος μαρτύρησε κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Νέρωνα (54-68 μ.Χ.).

Ο Φραγκίσκος ήταν ντυμένος με κόκκινα άμφια, τα χέρια του ενωμένα κρατώντας ένα ροζάριο και με λευκή μίτρα στο κεφάλι. Ο καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπερκ, ένας συντηρητικός προκαθήμενος γεννημένος στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε έρθει συχνά σε αντίθεση με τον Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια της 12χρονης παπικής του εξουσίας, ήταν μεταξύ εκείνων που πλησίασαν το φέρετρο και προσκύνησαν. Ο αργεντινός Πάπας απέφευγε μεγάλο μέρος της μεγαλοπρέπειας και των τελετών που παραδοσιακά συνδέονται με τον ρόλο του επικεφαλής του 1,4 δισεκατομμυρίου Ρωμαιοκαθολικών στον κόσμο. Συγκρούστηκε επανειλημμένα με εκείνους που ανήκαν στη συντηρητική πτέρυγα του Βατικανού, οι οποίοι τον έβλεπαν ως υπερβολικά φιλελεύθερο και πολύ φιλικό προς ομάδες, όπως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Κατά την εκλογή ενός νέου Πάπα, οι καρδινάλιοι θα πρέπει να εξετάσουν εάν θα ολοκληρώσουν μεταρρύθμιση της Εκκλησίας που είχε υποσχεθεί ο Φραγκίσκος, αφήνοντας περισσότερο χώρο για τις γυναίκες σε ανώτερες θέσεις και σε μια πιο συμπεριληπτική κατεύθυνση μπροστά σε μια εξελισσόμενη κοινωνία ή εάν θα επιλέξουν μια πιο «κλειστή» προσέγγιση. Περίπου 135 καρδινάλιοι έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος και να ψηφίσουν στο μυστικό Κονκλάβιο, το οποίο μπορεί να παραταθεί για μέρες πριν ο λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα ενημερώσει τον κόσμο ότι επιλέχθηκε ένας νέος Πάπας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Ηδη υπάρχουν εικασίες για το ποιος θα έπρεπε να διαδεχθεί τον Φραγκίσκο, ο οποίος ήταν από την Αργεντινή και ήταν ο πρώτος μη ευρωπαίος ποντίφικας εδώ και 1.300 χρόνια. Ο σουηδός καρδινάλιος Αντερς Αρμπορέλιους πρότεινε στους καρδιναλίους που θα ψηφίσουν να κοιτάξουν και πάλι πέρα ​​από την Ευρώπη, όπου οι καθολικές εκκλησίες λιγοστεύουν εδώ και χρόνια. «Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ φυσικό να επιλεγεί κάποιος από την Αφρική, την Ασία, ή σε κάθε περίπτωση από εκείνα τα μέρη του κόσμου όπου η Εκκλησία είναι, κατά κάποιον τρόπο, πιο ζωντανή, πιο δυναμική και με περισσότερο μέλλον» ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα «Corriere della Sera».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ