Ποιον ψηφίζουν για διάδοχο του Πάπα οι μπουκμέικερ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Μέχρι το πασχαλινό Σαββατοκύριακο, η πρόβλεψη «Χωρίς νέο Πάπα το 2025» θεωρείτο επικρατέστερη με διαπραγμάτευση στις στοιχηματικές στα 66 σεντς ανά δολάριο, δίνοντας πιθανότητες 2 στις 3 ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα ζούσε μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ανατροπή ήρθε με τον θάνατο του ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και οι άγγλοι μπουκμέικερ που άνοιξαν αμέσως τα νέα στοιχήματα θεωρούν τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν, πιθανότερο διάδοχο του Φραγκίσκου. Η τεχνητή νοημοσύνη που επιστρατεύθηκε για την προσέγγιση μιας ασφαλέστερης πρόβλεψης ποντάρει επίσης στον Παρολίν δίνοντάς του πιθανότητα 27,6% να γίνει ο επόμενος ποντίφικας.

Οπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το πρακτορείο Agipronews που ασχολείται με παίγνια και στοιχήματα, εξηγεί ότι η ιστορική βρετανική εταιρεία William Hill προσφέρει απόδοση 2,50 για τον καρδινάλιο από τη Βενετία. Παρόμοιες αποδόσεις δίνουν και οι άλλοι μεγάλοι μπουκμέικερ, που εκτιμούν τη διπλωματική εμπειρία και τη μετριοπαθή θεολογική οπτική του Παρολίν, ο οποίος προβάλλεται ως συνεχιστής της γραμμής του Μπεργκόλιο. Λίγο πιο πίσω ακολουθεί ο φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε – που θεωρείται προοδευτικός – με απόδοση 3 προς 1.

Στην τρίτη θέση μεταξύ των φαβορί, ένας ακόμη Ιταλός, ο καρδινάλιος Ματέο Τσούπι, με απόδοση 7, ακολουθούμενος από τον Γκανέζο Πίτερ Τούρκσον (απόδοση 10), που ενσαρκώνει τη διαρκώς αυξανόμενη αφρικανική επιρροή στην Καθολική Εκκλησία. Πιο πίσω βρίσκεται ο Ούγγρος Πέτερ Ερντο, με απόδοση 11.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η ανάλυση της AI

Στη Γαλλία, η εκπομπή Tech&Co – που προβάλλεται από το κανάλι BFM TV – έθεσε ερώτημα στο ChatGPT για τον πιθανό διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου. Η εκπομπή χρησιμοποίησε προηγμένο μοντέλο του ChatGPT, που θεωρείται το καλύτερο για προχωρημένη σκέψη και λογική ανάλυση. Μάλιστα, στη διατύπωση του ερωτήματος, η εκπομπή ζήτησε να μη ληφθούν υπόψη δημοσιογραφικά άρθρα. Ετσι η ανάλυση της AI βασίστηκε μεταξύ άλλων σε κοινωνιολογικά δεδομένα του εκλογικού σώματος, στην επιθυμία για συνέχεια ή ρήξη, στην ηλικία και την υγεία των υποψηφίων και τέλος στην ικανότητα του μελλοντικού Πάπα να συνθέσει τις διάφορες εσωτερικές τάσεις. Σύμφωνα με τους άγγλους μπουκμέικερ, και η τεχνητή νοημοσύνη ποντάρει στον Παρολίν, δίνοντάς του «πιθανότητα 27,6%» να γίνει ο επόμενος ποντίφικας.

Στην πεντάδα των επικρατέστερων εμφανίζονται και πάλι οι εξής: ο Φιλιππινέζος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, ο πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Συνόδου Ματέο Τσούπι (με πιθανότητα 15%), ο Ούγγρος Πέτερ Ερντο και τέλος ο καρδινάλιος από την Γκάνα, Πίτερ Τούρκσον.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζει στον Πιέτρο Παρολίν πλεονέκτημα: «Συνδυάζει τη στήριξη ενός σημαντικού μέρους των 53 Ευρωπαίων, των Ιταλών που επιθυμούν να επιστρέψει η παποσύνη στη χώρα τους, και πολλών μετριοπαθών του Νότου που τον βλέπουν ως εγγύηση για μια σταδιακή μετάβαση και όχι για μια απότομη αλλαγή πορείας. Η μακρά του διπλωματική εμπειρία καθησυχάζει όσους επιθυμούν μεταρρυθμίσεις στη Ρωμαϊκή Κουρία χωρίς αναστατώσεις».

Οπως συμπληρώνει ο Αλντο Φονταναρόζα στη «Repubblica» ως αουτσάιντερ θεωρείται ο Φιλιππινέζος Τάγκλε με πιθανότητα 24%. Σύμφωνα με την AI, ξεκινάει με περίπου 58 πιθανές ψήφους (23 ασιάτες καρδινάλιοι κι ένας αριθμός Αφρικανών και Λατινοαμερικανών) και του λείπουν 30-35 ψήφοι που πρέπει να διαπραγματευτεί με μετριοπαθείς Ευρωπαίους κάτι που αναφέρει ως «εφικτό αλλά όχι δεδομένο».

Μια πιθανότητα γύρω στο 12% είναι το Κονκλάβιο να εκλέξει ένα όνομα έκπληξη όπως συνέβη το 1978 με τον Ιωάννη Παύλο Α’ και το 2013 με τον Χόρχε Μπεργκόλιο, ο οποίος ήταν 15ος στην κατάταξη.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Ποντάροντας στον επόμενο Πάπα: Οι προσπάθειες να αποκομιστεί κέρδος από το αποτέλεσμα ενός Κονκλαβίου δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 1591, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΔ’ απαγόρευσε κάθε στοίχημα για την εκλογή του Πάπα, με ποινή τον αφορισμό. Αυτή η νομοθεσία ωστόσο καταργήθηκε το 1918, πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα το Κανονικό Δίκαιο δεν περιέχει σχετική απαγόρευση.

Οι σχέσεις του Πιέτρο Παρολίν με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Ενας από τους επίδοξους διαδόχους του Πάπα Φραγκίσκου είναι ο άτυπος υπουργός Εξωτερικών του κράτους του Βατικανού, ο 70χρονος ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν. Ο Παρολίν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών καθώς είναι το πρόσωπο εκείνο με το οποίο ήρθαν σε συνεννόηση οι δύο στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και ο γενικός διευθυντής της Αποστολής, Κωνσταντίνος Δήμτσας, όταν κανόνιζαν το 2016 και το 2021 τις δύο επισκέψεις του Πάπα σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Θεωρείται μετριοπαθής πολιτικά.

Ο Πιέτρο Παρολίν τα περισσότερα χρόνια της ιερατικής καριέρας του συμμετείχε σε διπλωματικές αποστολές της Αγίας Εδρας. Διακρίθηκε για την εμμονή του σε διπλωματικές λύσεις ακόμα και σε ζητήματα αμιγώς εκκλησιαστικού και θεολογικού ενδιαφέροντος, συνενώνοντας τα διεστώτα ακόμα και εκεί που φαινόταν αδύνατον (Νιγηρία, Μεξικό). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ήταν προ τετραετίας πολύ κοντά στο να «κλειδώσει» μια επίσημη επίσκεψη του ποντίφικα στην Αθήνα, έχοντας κάμψει σε μεγάλο βαθμό τις έντονες επιφυλάξεις μέρους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τις προτεραιότητες, καθυστέρησε τον σχεδιασμό και μετά ακολούθησαν τα προβλήματα υγείας του Πάπα που συνέβαλαν στην οριστική πια εγκατάλειψη κάθε ιδέας για επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα. Δυστυχώς κάποια δημοσιεύματα περί εμπλοκής του σε οικονομικά σκάνδαλα με ακίνητα στο Λονδίνο αμαύρωσαν την εικόνα του, αν και ποτέ δεν αποδείχτηκε κάτι.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ