Σεισμός στην Κωνταντινούπολη: Πόσα Ρίχτερ μπορεί να αντέξει η Αγία Σοφία

Σεισμός στην Κωνταντινούπολη: Πόσα Ρίχτερ μπορεί να αντέξει η Αγία Σοφία

Σεισμό ακόμα και 7,5 Ρίχτερ μπορεί να αντέξει η Αγία Σοφία σύμφωνα με τον τούρκο καθηγητή Γεωφυσικής, Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν.

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη με τουλάχιστον 250 τραυματίες που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.

Αρκετοί σεισμολόγοι με κυριότερο τον εξόχως τηλεοπτικό Νατζί Γκιορούρ, εκφράζουν την άποψη ότι ο σεισμός αυτός είναι «προάγγελος» του μεγάλου σεισμού της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ που αναμένεται στην ίδια περιοχή και ο οποίος θα εκλύσει -αν και όποτε συμβεί- δέκα φορές περισσότερη ενέργεια.

Οι περισσότεροι σεισμολόγοι συμφωνούν επίσης στο γεγονός ότι υπάρχει μία κλιμακωτή εξέλιξη που λαμβάνει χώρα σε βάθος χρόνου και ότι τα χθεσινά 6,2 Ρίχτερ είναι συνέχεια των 5,8 Ρίχτερ που έδωσε το ίδιο ρήγμα το 2019.

Από την άλλη, άλλοι σεισμολόγοι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι τα 6,2 Ρίχτερ είναι ένας ισχυρός σεισμός που εκτονώνει προσώρας τη συσσωρευμένη ενέργεια σε ένα ρήγμα που είχε να δώσει μεγάλο σεισμό εδώ και 250 χρόνια.

Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα κτίρια της Κωνσταντινούπολης και έχει επιβιώσει από δεκάδες σεισμούς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο  Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν επεσήμανε ότι όπως κι η Αγία Σοφία έτσι και οι Καμάρες έχουν χτιστεί πάρα πολύ καλά με προοπτικές να αντέξουν σε ενδεχόμενους σεισμούς. Ιδίως για την Αγία Σοφία ο Μιμάρ Σινάν έβαλε κάποιες δοκούς τους οποίους στηρίζει την Αγία Σοφία», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

«Έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ τα θεμέλια έτσι ώστε να μηδενίσουμε τις πιθανότητες για μία καθίζηση. Και σε περίπτωση που γίνει σεισμός 7,5 ρίχτερ η Αγία Σοφία δεν πρόκειται να πέσει», προσέθεσε.

Επίσης, εδώ και δύο χρόνια, μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Καχραμανμαράς, έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες αντισεισμικής θωράκισης της Αγίας Σοφίας, όπως και άλλων μεγάλων κτηρίων στην Κωνσταντινούπολη.

«Υπάρχει και ένα άλλο σύστημα στην Αγία Σοφία που έχουν κάνει για να την παρακολουθούν αν υπάρχει καθίζηση, αν υπάρχει δεξιά αριστερά, μία μετακίνηση και ένα άλλο σύστημα που παρατηρεί τη γεωφυσική κατάστασή της», είπε ακόμα ο καθηγητής γεωφυσικής.

Πριν από περίπου ένα μήνα ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης του τρούλου της Αγίας Σοφίας, ένα έργο που στόχο έχει την αντισεισμική θωράκιση του βασικού τρούλου και των ημισφαιρικών θόλων του ναού. Στο πλαίσιο των εργασιών θα αντικατασταθούν τα μολύβδινα καλύμματα στις εξωτερικές επιφάνειες των θόλων, θα αναβαθμιστεί ο χαλύβδινος σκελετός και θα γίνει χρήση ελαφρύτερων σύγχρονων υλικών.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ