Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, προσφέροντας επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία.
Ψυχολογικές επιπτώσεις
1. Αγχος και στρες. Η συνεχής έκθεση σε ειδήσεις, ενημερώσεις και αλληλεπιδράσεις στα social media μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους. Η ανάγκη για συνεχή σύνδεση και ενημέρωση (γνωστή ως FOMO-Fear of Missing Out) μπορεί να προκαλέσει ένταση και ανησυχία.
2. Κατάθλιψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση των social media μπορεί να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης. Η σύγκριση με τις «τέλειες» ζωές που παρουσιάζουν άλλοι χρήστες μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα κατωτερότητας και δυσαρέσκειας με τη δική μας ζωή.
3. Μειωμένη αυτοεκτίμηση. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προωθούν συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς και επιτυχίας, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση των χρηστών, ιδιαίτερα των νέων.
4. Εθισμός. Η υπερβολική χρήση των social media μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, με τους χρήστες να νιώθουν την ανάγκη να ελέγχουν συνεχώς τις ειδοποιήσεις τους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής.
Σωματικές επιπτώσεις
1. Διαταραχές ύπνου. Η χρήση των social media πριν από τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό λόγω της μπλε ακτινοβολίας των οθονών, προκαλώντας δυσκολία στον ύπνο και μειωμένη ποιότητα ανάπαυσης.
2. Προβλήματα όρασης. Η παρατεταμένη έκθεση στις οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των ματιών, ξηροφθαλμία και πονοκεφάλους.
3. Πόνοι στον αυχένα και την πλάτη. Η λανθασμένη στάση του σώματος κατά τη χρήση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών μπορεί να προκαλέσει πόνους στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη, ένα φαινόμενο γνωστό ως «tech neck».
4. Καθιστική ζωή και παχυσαρκία. Η πολύωρη ενασχόληση με τα social media μειώνει τη σωματική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικών διαταραχών και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, είναι σημαντικό να τεθούν όρια στη χρήση των social media, να προτιμώνται δραστηριότητες εκτός οθόνης και να διατηρείται μια ισορροπημένη καθημερινότητα. Η ανάπτυξη υγιών ψηφιακών συνηθειών, ήδη από την εφηβική ηλικία, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.
Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, τ. πρύτανης του ΕΚΠΑ
Πηγή: tanea.gr