Ν. Παπαγεωργίου: Προτεραιότητα η εξοικονόμηση ενέργειας – Οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ» σε Λάρισα και Θεσσαλία

Με την ενεργειακή κρίση και την ραγδαία άνοδο στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας αναδεικνύεται σε προτεραιότητα, πλέον, και για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

της Μαρίας Μίχου

Την αλλαγή στην ενεργειακή «κουλτούρα» των Ελλήνων επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Νίκος Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας πως τόσο η ομαλοποίηση των διαδικαστικών, όσο και η νέα ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία συνέβαλαν θετικά σε αυτή την αλλαγή -η οποία περνά και μέσα από το τρέχον πρόγραμμα του «Εξοικονομώ».

Όπως τονίζει, μιλώντας στο FORMedia, ο κ. Παπαγεωργίου, «το ενδιαφέρον των πολιτών για το “Εξοικονομώ” παραμένει αμείωτο. Παρόλες τις δυσκολίες, εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας, είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα κύλησε ομαλά και χωρίς απρόοπτα. Ένας από τους κυριότερους λόγους που το ενδιαφέρον των πολιτών παρέμεινε αμείωτο, είναι αφενός η επίτευξη της ομαλής λειτουργίας των διαδικαστικών, αφετέρου η νέα ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, που πιστεύω ότι προκάλεσε μια αλλαγή κουλτούρας η οποία επηρέασε και τους Έλληνες. Πλέον η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και η μετάβαση σε πιο βιώσιμες μορφές της θα αποτελούν προτεραιότητα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό».

Αιτήσεις σε Λάρισα και Θεσσαλία

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, το «Εξοικονομώ» πήρε παράταση 15 ημερών, με την καταληκτική ημερομηνία να μεταφέρεται στα μέσα Φεβρουαρίου 2022, από τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και έληγε η αρχική προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, σε πανελλαδικό επίπεδο, συνολικά έχουν κατατεθεί περί τις 20.000 αιτήσεις, ενώ 50.000 ακόμη βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας.

Με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια του «Εξοικονομώ» για τη Θεσσαλία, στα περίπου 63 εκατ. ευρώ και το αντίστοιχο ποσό για την περιφερειακή ενότητα Λάρισας, στα 17,6 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι οι ωφελούμενοι θα είναι 2.500-3.000 σε επίπεδο περιφέρειας και πάνω από 600 σε επίπεδο νομού.

Σε αναμονή για το «Εξοικονομώ» στις Επιχειρήσεις

Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, ωστόσο η εκκίνησή του έχει αναγγελθεί για τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Με προϋπολογισμό της τάξης περίπου των 450 εκατ. ευρώ, για το σύνολο της επικράτειας και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόκειται να ωφεληθούν περί τις 9.700 επιχειρήσεις, 8.500 μικρές και περίπου 1.200 μεσαίες, δραστηριοποιούμενες σε διάφορους παραγωγικούς τομείς.

«Οι επιχειρήσεις -και μάλιστα οι μικρές και μεσαίες που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία- ευθύνονται για το 1520% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης, ήταν εκείνο που τον περασμένο Φεβρουάριο, στη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη βελτίωση του “Εξοικονομώ” πρότεινε τη δημιουργία αντίστοιχου προγράμματος και για τις επιχειρήσεις. Οι προτάσεις μας έχουν εισακουστεί από την Πολιτεία και εκτιμώ πως το επόμενο διάστημα θα δούμε και αυτό το πρόγραμμα να ξεκινά», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης

Σε γενικές γραμμές, εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, ο βαθμός της θερμικής απώλειας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες -«πρώτος και κυριότερος είναι το έτος κατασκευής της κατοικίας. Μία κατοικία που κατασκευάστηκε παραδείγματος χάριν το 1975 δεν διαθέτει καθόλου μόνωση. Ακολουθεί η κατηγορία των κατοικιών που χτίστηκαν την περίοδο 1980-2000 με ελλιπή μόνωση. Οι κατοικίες που χτίστηκαν τη δεκαετία 2000-2010 έχουν επαρκή μόνωση, ενώ τα κτίσματα που κατασκευάζονται την τελευταία δεκαετία λαμβάνουν υπόψιν τις διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Οι παράγοντες που καθορίζουν το ενεργειακό προφίλ μιας κατοικίας είναι πολυδιάστατοι. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος μόνωσης, κουφωμάτων και συστήματος θέρμανσης. Όσο λιγότερο μονωμένο είναι ένα κτίριο τόσο γρηγορότερα θα κρυώνει τον χειμώνα ή αντίστοιχα θα ζεσταίνεται το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας είναι μια υπόθεση που δεν έχει χώρο για ασάφειες, για αυτό ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναθέσει σε έναν διπλωματούχο Μηχανικό – Ενεργειακό Επιθεωρητή την ενεργειακή επιθεώρηση της κατοικίας του, καθώς και την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Το Πιστοποιητικό μπορεί να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο για την τρέχουσα ενεργειακή κατάσταση της κατοικίας του αλλά και για τη βέλτιστη δυνατή λύση εξοικονόμησης, δηλαδή ποιες είναι οι κατάλληλες και πιο συμφέρουσες παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας. Εδώ να τονίσω επίσης, ότι η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης επιδοτείται στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”».

Καθυστερήσεις και υπέρογκες αυξήσεις

Πέρα από τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για την ανάσχεσή της, τεράστιο ζήτημα για τον κλάδο των μηχανικών αποτέλεσε η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και η ραγδαία άνοδος των τιμών πρώτων υλών.

«Η παγκοσμιότητα της πανδημίας επηρέασε όλους τους τομείς. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που ακολούθησε έφερε με τη σειρά της μια πρωτοφανή κρίση εφοδιασμού, η οποία προκάλεσε σημαντικές ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά. Ένα ανησυχητικό ζήτημα στον κλάδο μας αποτελεί η ραγδαία αύξηση κόστους πρώτων υλών αλλά και οι σημαντικές καθυστερήσεις λόγω μειωμένης παραγωγής. Για παράδειγμα, το κόστος των υλικών μονώσεως αυξήθηκε κατά 80% ενώ κουφώματα και υλικά θέρμανσης σημείωσαν αύξηση 30%», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

Ποιο σύστημα θέρμανσης συμφέρει, τελικά;

Αφήνοντας κατά μέρος την «σύγκριση» συστημάτων θέρμανσης, ο κ. Παπαγεωργίου επικεντρώνεται, ξανά, στο ζήτημα της ενεργειακής θωράκισης.

«Η πιο συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης είναι εκείνη που θα εξασφαλίζει τη μικρότερη δυνατή απώλεια θερμότητας. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι αν θα επιλέξουμε ανάμεσα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ή ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι πασιφανές ότι οι ενεργειακές αυξήσεις επηρέασαν όλες τις επιλογές.

Το ζητούμενο είναι να θωρακίσουμε με το σπίτι μας με υψηλής ποιότητας μονωτικά υλικά, ούτως ώστε να διατηρείται η θερμότητα για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της μόνωσης του σπιτιού, με τοποθέτηση θερμομόνωσης στις εξωτερικές επιφάνειες αυτού, με την αντικατάσταση κουφωμάτων, κ.α.», καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ