Ρεζά Γκολεμί: Να αλλάξουμε τα στερεότυπα για τους πρόσφυγες

Στη Λάρισα βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου ο συγγραφέας Ρεζά Γκολεμί ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του "Χαμένες Πατρίδες" που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2021 από τις εκδόσεις Τόπος.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Κοντοκώστας

Γεννημένος το 1988 στην πόλη Καμπούλ του Αφγανιστάν ο Ρεζά Γκολαμί  αναγκάστηκε λόγω του εμφύλιου πολέμου και του απάνθρωπου καθεστώτος των Ταλιμπάν να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να μεταναστεύσει σε ηλικία δέκα ετών στο Πακιστάν. Εκεί έζησε τρία χρόνια, δουλεύοντας ως ράφτης και πηγαίνοντας παράλληλα σχολείο. Επέστρεψε για λίγο στην πατρίδα του και στη συνέχεια κατέφυγε στο Ιράν, όπου έζησε για μικρό διάστημα υπό τον φόβο της απέλασης. Έπειτα πέρασε στην Τουρκία και το 2006 ήρθε στην Ελλάδα, σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Ύστερα από απορριπτικές αποφάσεις από την επιτροπή ασύλου και προσωπικό αγώνα, κατάφερε να λάβει πολιτικό άσυλο το 2011 και την ελληνική υπηκοότητα το 2016.

 

Τις αναμνήσεις του από τον εμφύλιο στο Αφγανιστάν και την άνοδο των Ταλιμπάν μέχρι τον ερχομό του στην Ελλάδα και την προσπάθειά του να αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα, μεταφέρει στις 127 σελίδες του βιβλίου του ο Ρεζά Γκολεμί και είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία μίλησε μεταξύ άλλων στη σημερινή παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στον κοινωνικό χώρο paratod@s και διοργανώθηκε από την αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του ο κ. Γκολεμί αναφέρθηκε στον τίτλο του βιβλίου λέγοντας πως επέλεξε το “Χαμένες Ταυτότητες” παραπέμποντας στην Αφγανική και Ελληνική του ταυτότητα σημειώνοντας πως στην πρώτη περίπτωση έφυγε κυνηγημένος από μια χώρα και στη δεύτερη παρά την ελληνική υπηκοότητα αντιμετωπίζεται ακόμα σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Τόνισε επίσης πως ένας από τους λόγους που έγραψε το βιβλίο είναι για να παρουσιάσει την ιστορία του Αφγανιστάν που για τους περισσότερους ήταν άγνωστη πριν την επέμβαση των ΗΠΑ το 2001.

Στη συνέχεια στάθηκε στην επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δυστυχώς στις 15 Αυγούστου γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω σ’ αυτό τον σκοταδισμό, την περίοδο των Ταλιμπαν. Είναι απίστευτες εικόνες που ζήσαμε κατά την πρώτη περίοδό τους το 1996 και ξαναζούμε τα ίδια ακριβώς πράγματα τώρα. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Για μένα δεν ήταν ξαφνική η επάνοδος τους, όλο αυτό ήταν πολιτικά πολύ οργανωμένο. Οι πολιτικοί παρέδωσαν τη χώρα απλόχερα σ ‘αυτούς χωρίς αντίσταση.”

Ακολούθως, επιστρέφοντας στην Ελλάδα και τα πρώτα δύσκολα χρόνια που έζησε στην Αθήνα, τόνισε πως ενώ κατάφερε πλέον να πετύχει κάποια πράγματα, δεν έπαψε να παλεύει για μια καλύτερη κοινωνία. “Είναι γεγονός πως έχω κατακτήσει κάποιες ανάγκες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι αρκετό. Όταν βολευόμαστε δε σημαίνει ότι δεν έχουμε πλέον υποχρέωση απέναντι στην  κοινωνία. Συνεχίζουμε να έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους, δεν ξέρουμε αύριο η προσφυγιά ποια πόρτα θα χτυπήσει. Θα πρέπει επίσης να αλλάξουμε το στερεότυπο για τους πρόσφυγες ότι είναι αγράμματοι. ότι αλλοιώνουν την κουλτούρα μας, και μας παίρνουν τις δουλειές” είπε στους παρευρισκόμενους ο κ. Γκολαμί ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φαινόμενο του ρατσισμού και τις ακροδεξιές επιθέσεις πού σημειώθηκαν, ειδικά, τα πρώτα χρόνια της περασμένης δεκαετίας λέγοντας πως: “Οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον εύκολα μπορεί να γίνουν στόχος των ακροδεξιών και το είδαμε το 2010 και το 2011 στην Αθήνα. Εκεί ήταν ένας διαφορετικός πόλεμος. Το γεγονός ότι οι άνθρωποί σε μια χώρα της δύσης μετά τις 8 να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα λόγο του φόβου να μην φάνε ξύλο εξαιτίας του χρώματος του δέρματος τους”.

Κλείνοντας την παρουσίαση του ο κ. Γκολεμί τόνισε πως είναι σημαντικό οι πρόσφυγες να αρχίσουν να γράφουν και οι ίδιοι τις δικές τους ιστορίες καθώς μέχρι στιγμής έγραφαν άλλοι γι’ αυτούς καθώς και την ανάγκη να βγουν μπροστά κάποια στιγμή και να αναδείξουν το ταλέντο που κρύβουν.

Να σημειώσουμε πως τον συγγραφέα προλόγισε ο κ. Τάσος Αφεντής ενώ για το βιβλίο μίλησε και η κα. Ιωάννα Γιαννακοπούλου, φιλόλογος και συγγραφέας.

Φωτογραφίες: Κώστας Μάντζιαρης

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ